Mobile menu

Adaylar Turnuvası’nda Sakin Gün

candidates185İlk dört turda bize Carlsen öncesi dönemi hatırlatan (yenilikler, karışık teorik konumlar ve hatalar) enstantaneler sunan satranççılar beşinci turu nispeten sakin geçirdiler. Dört beraberliğin olduğu günde Aronyan-Grişçuk dışında hiçbir oyunda dengenin bozulmadığını ve tarafların riske girmeden doğru -ve evet biraz sıkıcı- oynamaya çalıştığını gördüğümüzü söyleyebiliriz.

Caruana-Karyakin oyununda Rus satranççı kendi deyimiyle “en sonunda hazırlığını gösterebildi”. Caruana’nın 10. Abd2’sine hemen 10…c5 sürerek yanıt veren Karyakin siyah taşlarla kolay bir beraberliğe imza attı ve durumunu biraz olsun stabilize etmiş oldu. Diğer sonuncu So ise Kramnik’in favori varyantı Yarı-Tarrasch’ta (Semi-Tarrasch) beyaz taşlarla rakibini zorlayacak herhangi bir fikir gösteremedi ve Rus yıldızın eşit bir vezir ve fil finalini -Her iki oyuncu da oyun sırasında Kramnik’in yine benzer bir vezir ve fil finali kazandığı Matlakov-Kramnik, Katar Ustalar 2015 partisini hatırladıklarını belirtti- bir süre zorlamasına karşın oyun berabere bitti.

Ding Liren-Mamedyarov partisinde Çinli oyuncunun 13. Fc1 yeniliği Azeri oyuncuyu pek telaşlandıracağa benzemiyordu ve Şehriyar Mamedyarov mantıklı bir oyunun ardından rahat sayılabilecek bir beraberlik elde ederek Caruana’yı takibini sürdürdü.

Aronyan-Grişçuk ise bambaşka bir seyir izledi. 1.d4 Af6 2.c4 g6 sonrası son zamanlarda moda olan esnek 3.f3!? sistemine karşı bence en mantıklı yanıt olan 3…c5! ile oyunu Benoni yapısına sokan Grişçuk 15-16. hamlelerde iyi oynamayarak beyazın f4-e5 planını yeterince iyi değerlendiremeyince oyun bir anda bariz bir hata yapmadan siyah için kayıp oldu. Ancak Grişçuk seviyesinde bir oyuncuya kazanç konum elde etmekten daha zor bir şey varsa o da o konumu kazanmaktır ve Aronyan da varyantların karmaşık labirentinde yolunu bulamadı. 29. hamledeki büyük hatasıyla Grişçuk’a yarım puan hediye eden Ermeni satranççı -ki zeitnotta olmasa Saşa Grişçuk belki de zaman kontrolüne yaklaşırken daha dakik oynayabilir ve kazancı zorlamaya çalışabilirdi- böylece ilk turda kaçırdığı fırsatlardan çok daha büyük bir şansı kullanamamış oldu. Basın toplantısında Aronyan’ın hayal kırıklığı yüzünden okunuyordu.

Turun bütün oyunlarına analizli olarak yazının sonundaki bağlantıdan erişebilirsiniz.

Böylece dört beraberlikle birlikte altıncı tura girerken sıralama değişmemiş oldu ve Caruana 3.5, Mamedyarov ve Kramnik 3; Aronyan, Grişçuk ve Ding Liren 2.5 puanda turnuvayı sürdürüyor. Karyakin ve So’nun puanları ise 1.5.

16 Mart Cuma günü TSİ 17.00’de oynanacak altıncı günün eşleşmeleri şu şekilde:

Caruana – Grişçuk / So – Aronyan / Ding Liren – Karyakin / Mamedyarov – Kramnik

Yine çok güzel oyunların bizi beklediği altıncı turu kaçırmayın!

Analizli Oyunlar

Haber: Tarık Selbes

Resmi Site - Chess24

candidates185results