Mobile menu

Adaylar Turnuvası'nda İkinci Gün

431704.753c95be.630x354o.9e77cc5137e0Berlin'de ikinci tur yine heyecanlı oyunlara sahne oldu ancak ilk günkü üç galibiyet bir beraberliğin aksine bu tur üç beraberlik bir galibiyetle neticelendi. Günün tek kazananı çok formsuz görünen Wesley So'yu beyaz taşlarla yenen Grişuk oldu ve böylece Rus oyuncu dünkü Kramnik yenilgisinin yaralarını da sardı.

Grişuk-So partisinden başlarsak bu parti özelinde So'nun adeta bir 2400 ELO'luk IM performansı gösterdiğini söylemek gerekiyor. Bir şeylerin ters gittiği açık ve Filipin asıllı Amerikalının ilk defa oynadığı Adaylar Turnuvası'nda bir an önce kendini toparlaması gerekiyor zira böyle oynarsa turnuvaya çok erken havlu atabilir. Öte yandan Aleksandr Grişuk'un da Ke4-Kg4 manevrası ve 22. Kc5! hamlesi taşların nasıl atağa katılacağı konusunda son derece öğretici. Bu galibiyetle moralinin düzeldiği belli olan Grişuk'un da Rus ironisinden örnekler sunduğu basın toplantısında belirttiği gibi siyahın sadece bir filinin beyazın ise tüm taşlarının şah kanadında olduğu bir konumda mat olmamasına imkân yok. Nitekim mat tehditleri yüzünden taş kaybetmek zorunda kalan So rakibinin artık geleneksel hale gelmiş zaman sıkışması yüzünden oyuna devam ettiyse de aslında 26. hamlede de pekâlâ terk edebilirdi.

Günün en kısa oyunu Mamedyarov-Aronyan oldu. Nimzo-Hint'ten Vezir Gambiti formasyonuna dönen oyunda her iki oyuncu da siyahın 11...b6 hamlesini biraz riskli bulduklarını söyleseler de oyunun dengeden hiç uzaklaşmadığını belirtmek gerekiyor. Siyah fil c4'e gelip c-hattını bloke ettikten sonra dikkatsiz olursa kötü bir konuma düşebileceğini gören Mamedyarov'un hamle tekrarına razı olmasıyla oyun 24. hamlede beraberlikle sonuçlandı. Elbette siyah taşlara sahip Aronyan'ın da buna itirazı yoktu.

Berlin'de oynanan bir Adaylar Turnuvası'nda elbette Berlin Savunması'nı görmeden olmazdı. Hele de bu açılışın tartışmasız en büyük iki uzmanı karşı karşıya geliyorsa. 2000'de Kasparov'a karşı başarıyla uyguladıktan sonra inanılmaz bir popülerlik kazanan Berlin Savunması'nı bu kez beyaz taşlarla aşmaya çalışan Kramnik, h-hattındaki kaleyi oyundışı bırakma fikriyle piyon verse de Karyakin'in inatçı ve sakin savunmasını aşmayı başaramadı ve 55 hamle sonunda taraflar ters renkli fil finalinde beraberlikte anlaştılar. İlk turdaki yenilgisinden sonra Kramnik'e karşı siyah taşlarla oynamak Karyakin için kolay değildi ancak Rus yıldız bu sınavın altından başarıyla kalkmasını bildi.

Turun en ilginç partisi ise kuşkusuz Ding Liren-Caruana arasındaydı. Ding Liren'in Katalan'ına piyon karşılığı kalite vererek oynayan ve inisiyatifi ele alan Caruana ancak sonrasında rakibinin de dakik oyunu nedeniyle bir şey çıkartamadı. Belki Ding Liren 40. hamle civarı en iyi hamleleri bulabilse rakibine sorun yaratabilirdi ancak Çinli oyuncu bunu başaramayınca taraflar 46. hamlede beraberlikte anlaştılar.

İkinci tur sonrası ilk günün kazananları Kramnik, Mamedyarov ve Caruana 1,5/2 puanla liderliklerini sürdürüyor. Aronyan, Ding Liren ve Grişuk onları 1/2 ile takip ederken Karyakin 0,5 puanda. So'nun ise henüz puanı yok.

12 Mart Pazartesi TSİ 17.00'da başlayacak üçüncü turda eşleşmeler şöyle:


Karyakin – Grişuk
Aronyan – Kramnik
Caruana – Mamedyarov
So – Ding Liren

 

Haber: Tarık Selbes /Fotoğraf: www.chess.com
Resmi Site - Chess24