Mobile menu

Adaylar Turnuvası’na Heyecanlı Başlangıç!

431704.753c95be.630x354o.9e77cc5137e0Berlin’de 10-27 Mart tarihleri arasında düzenlenen Adaylar Turnuvası’nın ilk turu tabiri caizse olaylı başladı. Aronyan-Ding Liren eşleşmesindeki beraberlik dışında tüm oyunlar bir tarafın galibiyetiyle sonuçlandı. Bu seviyedeki bir turnuvada yüzde 75’e varan oranlarda beraberlik olduğu düşünülürse ilk turun satrançseverlerin beklentilerini karşıladığını söyleyebiliriz.

Aslında tur başladığında ve açılış konumlarına bakıldığında en heyecanlı görünen oyun Aronyan-Ding Liren’di. Flohr-Mikenas Sistemi’nde rakibini şaşırtmayı başaran Levon Aronyan oyunu özellikle siyah vezirin talihsiz konumu nedeniyle siyah için son derece tehlikeli karışık bir konuma götürdü. Ancak Aronyan’ın da basın toplantısında belirttiği gibi oyun çok keskin ve beyazın da ufak bir hatasında kaybedebileceği bir hal aldığından, azalan zamanı da hesaba katarak Ermeni satranççı hamle tekrarına gitmeyi seçti ve oyun 22 hamlelik kısa bir beraberlikle sonuçlandı. Pratik kuvveti herkesin malumu olan Ding’in daha büyük başarılar elde edebilmesi için hazırlığını üst seviyeye çıkarması gerektiğinin bir kez daha görüldüğünü söyleyebiliriz.

Aynı ülke sporcularının -son turlarda şike olasılığına karşı bir önlem- eşleştiği ilk turda hem Amerikan hem Rus derbilerinde beyaz taşlarla oynayan satranççılar kazandılar. Fabiano Caruana Wesley So’yu çok güzel bir oyunun ardından mağlup etmeyi başardı. Öyle ki So’nun da itiraf ettiği gibi siyahın normal görünen konumu ne olduğunu bile anlamadan bir anda çöküverdi! Bunda herhalde 18…Fxc5, 20…Vb6, 23…Fa6 gibi hamlelerle şah kanadını savunan taş kalmamasının büyük bir payı vardı ve Caruana kusursuz bir atakla sonuca gitmeyi başardı. Turnuvanın en büyük favorilerinden Fabiano Caruana için harika bir başlangıç!

Rus derbisi aslında son derece sakin başlamıştı. Kramnik’in iddiasız açılış seçimi siyahın rahatça eşitlemesine izin vermişti ancak Grişuk her zaman olduğu gibi yine zaman sıkışmasına girdi. Aleksandr Grişuk’un belki de en büyük hatası ya hafif kötü kalmaktan korktuğu için ya da Kramnik gibi bir pozisyonel oyun ustası karşısında konumu mümkün olduğunca karışık tutmak istediğinden dolayı taş kırışmaması oldu. (Örneğin 22…Axd5 oyunu sadeleştirir ve berabereye doğru götürürdü.) Şah kanadında bazı taktik olanakların cezbediciliğine kapılan Aleksandr Grişuk karşısında Kramnik, az veya çok avantajı elinde buldurduğu en güvenli hamleleri yaptı ve pozisyonel üstünlüğünü taşıdığı oyunsonunu kazanmasını bilerek kritik bir galibiyete imza attı.

Günün son oyunu ise Carlsen karşısında sergilediği savunma örnekleri sayesinde adı “Savunma Bakanı” na çıkan Sergey Karyakin ile son dönemlerin dünya satrancında en formda ismi Şehriyar Mamedyarov arasındaydı. Karyakin’in 3.Fb5 ile Ruy Lopez tercihine Azeri oyuncu, oyun stilinin ve korkusuz açılış tercihlerinin benzediği eski şampiyon Spaski’nin de zaman zaman tercih ettiği 3…g6!? ile yanıt verdi. Karyakin, elit düzeyde günümüzde hemen hemen hiç rastlanmayan bu varyant karşısında en kritik hamleleri oynamadı ve -gerçi Mamedyarov’un da haftalardır hazırlanmasına karşın oyunda açılışta bütün hazırlığını unuttuğunu belirttiğini söyleyelim- ve daha 13-14. hamlelerde inisiyatif siyaha geçmişti bile! Siyahın geçer piyonunun bulunduğu bir vezir+kale finaline taşınan oyun 26-28. hamlelerde Karyakin’in zayıf tercihleri ve siyahın 28…Kb5 ile kaleleri kestiğini görmemesi nedeniyle siyahın kazanca yakın olduğu bir vezir finaline girdi. Uzun bir süre iyi oynayan Rus oyuncu 49. Şg2? (Doğru hamle 49. Şh3! ve oyun berabere olmalı) Ve3! sonrası zugzwangta kaldı ve 71 hamlenin ardından oyunu kaybetti. Mamedyarov’dan etkileyici bir performans!

Basın toplantılarında belirtilen bir husus da organizasyonel eksikliklerdi. Grişuk ve Karyakin turnuva şartlarını “korkunç” diye nitelerken, tuvaletlerde su akmadığından, otelin yetersizliğinden bahsettiler. Belki de içlerinde en trajikomik olanı, Mamedyarov’un turnuva salonunda yorumcuların yorumlarının bir ara ekranda gösterildiğini farketmesi ve hakemi uyarmasıydı. Ding Liren ışıklandırmadan şikayet ederken tüm oyuncuların buluştuğu ortak nokta ise turnuva salonunun çok gürültülü oluşuydu. Satrançta bundan daha üst seviyede bir turnuva olmadığı göz önüne alınırsa gerçekten inanılmaz bir durum. Umarız organizatörler gerekli önlemleri alır ve turnuvadaki satranç kalitesinin düşmesine sebep olmazlar.

Turnuvaya 11 Mart Pazar günü TSİ 17.00’de oynanacak ikinci turla devam edilecek. Bu turda eşleşmeler şöyle:

Grişuk - So / Ding Liren – Caruana / Mamedyarov – Aronyan / Kramnik – Karyakin

Bu oyunlardan özellikle Mamedyarov-Aronyan her iki oyuncunun oyun stilleri nedeniyle heyecanlı geçmeye aday görünüyor. Bakalım Berlin’de ikinci tur neler getirecek?

 

Haber: Tarık Selbes /Fotoğraf: www.chess.com
Resmi Site - Chess24