Mobile menu

Adaylar Turnuvası Başlıyor!

adaylatrv2018Bu yılın Kasım ayında Londra’da oynanacak Dünya Şampiyonluğu Maçı’nda şampiyon Carlsen’in rakibi olacak ismi belirleyecek 2018 Adaylar Turnuvası 10-27 Mart tarihleri arasında Berlin’de düzenleniyor. 8 satranççının çift döner sistem üzerinden 14 tur oynayacağı turnuvanın ilk turu 10 Mart Cumartesi günü TSİ 17.00’de başlayacak. Yılın -elbette şampiyonluk maçından sonra- en önemli satranç etkinliği olan bu heyecanlı turnuvayı kaçırmayın.

 

 

 

Turnuvaya katılma hakkı kazanan ve şampiyonluk aday adayı olan satranççılar en son reyting listesine göre şöyle sıralanıyor:

No

İsim

Federasyon

ELO

Kontenjan

1

Şehriyar Mamedyarov

Azerbaycan

2809

2017 FIDE Grand Prix 1.

2

Vladimir Kramnik

Rusya Federasyonu

2800

Wild Card

3

Wesley So

ABD

2799

En yüksek 2. reyting ortalaması (2017)

4

Levon Aronyan

Ermenistan

2794

2017 Dünya Kupası 1.

5

Fabiano Caruana

ABD

2784

En yüksek reyting ortalaması (2017)

6

Ding Liren

Çin Halk Cumhuriyeti

2769

2017 Dünya Kupası 2.

7

Aleksandr Grişuk

Rusya Federasyonu

2767

2017 FIDE Grand Prix 2.

8

Sergey Karyakin

Rusya Federasyonu

2763

2016 Şampiyonluk Maçı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaylar Turnuvası tarihinin belki de en dengeli oyuncu gruplarından birini gördüğümüz turnuvanın sonucunu kestirebilmek gerçekten zor ancak Aronyan ve turnuva öncesi -belki de bu turnuvaya yüksek konsantrasyonu nedeniyle- kötü performansına karşın Caruana’nın şahsi kanaatimce diğerlerinden favori olma konusunda biraz daha önde olduğunu söyleyebiliriz. Eski şampiyon ve turnuvanın en tecrübeli ismi -ki Vachier-Lagrave ve birçok diğer isme göre satranç anlayışı açısından dünyanın bir numarası- Kramnik onların biraz arkasında yer alıyor. Elbette riskli tarzını iyi ve sağlam ev hazırlığıyla dengeleyebilirse son dönemlerdeki performansıyla kariyerinin zirvesine çıkmış Mamedyarov’un da şansı olabilir. Yine de Ding Liren, Grişuk, So veya Karyakin’den herhangi biri de kazanabilir ve bu da çok büyük bir sürpriz olmaz.

Bugün oynanacak ilk turdaki eşleşmeler ise şöyle:

Kramnik-Grişuk

Karyakin-Mamedyarov

Aronyan-Ding Liren

Caruana-So

İlk tur daha temkinli bir oyun bekleyebiliriz satranççılardan ancak eğer gözlerine kestirdikleri bir rakiple beyaz taşlarla oynuyorlarsa erken berabereye de razı olmayacaklarını söylemek herhalde yanlış olmasa gerek. Turnuvaya galibiyetle başlamak rakipler üzerinde de kazanma baskısı yaratma adına önemli. Bakalım bunu başarabilecek bir isim çıkacak mı?

Turnuvayı canlı olarak birçok satranç sitesinden izleyebilirsiniz. Ancak Svidler, Gustafsson ve Guramişvili’nin yorumculuk yapacağı chess24 yayını hem kullanışlı arayüzü hem de yorumcu kalitesi olarak doyurucu olacaktır ve satrançseverlere tavsiye olunur.

Haber: Tarık Selbes
Resmi Site - Chess24