Mobile menu

2017 Dünya Hızlı'da Şampiyonlar GM Anand ve GM Ju

rapid champions2017 Dünya Hızlı ve Yıldırım Dünya Şampiyonası 26-30 Aralık 2017 tarihleri arasında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da gerçekleştiriliyor. Açık kategoride 42 ülkeden 134, kadınlar kategorisinde ise 33 ülkeden 100 sporcunun yarıştığı bu büyük şampiyonada 122 GM, 31 WGM olmak üzere toplam 214 unvanlı sporcu yarıştı. GM Magnus Carlsen, GM Maxime Vachier-Lagrave, GM Levon Aronian gibi ustaların kıyasıya mücadele ettiği açık kategoride ülkemiz adına da GM Vahap Şanal mücadele ederken kadınlar kategorisinde ise GM Kateryna Lagno, GM Alexandra Kosteniuk, GM Valentina Gunina gibi ustalar ile beraber ülkemiz adına IM Ekaterina Atalık yarıştı.

3 gündür şampiyonanın hızlı satranç ayağı oynanırken açık kategoride yarışan genç ustamız GM Vahap Şanal ilk turda GM Vladimir Malakhov (2696) karşısında 122 hamle süren uzun bir maç sonucunda güzel bir galibiyet alarak geçen seneki gibi şampiyonaya galibiyet ile başladı. Kalan turlarda da oldukça kuvvetli rakipleri karşısında hiç de kötü olmayan bir performans sergileyen GM Şanal şampiyonayı 5,5 puan ile tamamladı. Kadınlar kategorisinde yarışan IM Ekaterina Atalık ise ilk 2 turda yarım puan alarak kötü bir başlangıç yapsa da sonrasında aldığı galibiyet serileri ile son turlara zirve yarışına ortak olarak girdi. Özellikle 12. turda GM Nana Dzagnidze (2508) ve 13. turda da GM Aleksandra Goryachkina (2460) karşısında 2 galibiyet alarak 14. turda GM Wenjun Ju (2537) ile şampiyonluk maçına çıktı. Oldukça çekişmeli geçen karşılaşmada IM Atalık kaybeden taraf olsa da şampiyonayı 10 puan ile 4. ile eş puanlı 8. olarak tamamlayarak gayet başarılı bir performansa imza attı.

Şampiyonanın zirve yarışında ise açık kategoride GM Vladimir Fedoseev uzun süre liderliği elinden bırakmasa da 12. turda GM Magnus Carlsen liderliği rakibinden almayı başardı. Son tura zirvede eşitlik ile girilirken GM Carlsen maçını kaybetti ve 15 tur sonucunda GM Anand, GM Fedoseev ve GM Nepomniachtchi 10,5 puan ile liderliği paylaştılar. Averaj sonucunda GM Nepomniachtchi üçüncü olurken, şampiyonluk için eşitlik bozma maçı yapıldı. 2 maçı sonucunda rakibini mağlup eden eski Dünya şampiyonu GM Anand böylece 2017 Dünya Hızlı Satranç Şampiyonu unvanını alırken GM Fedoseev ise ikinci olarak şampiyonayı tamamladı. Kadınlar kategorisinde ise liderlik yarışı başladığı gibi sonuçlandı. Şampiyonaya 5 galibiyet ile başlayan Çinli GM Wenjun Ju liderliği hiçbir tur başkasına bırakmayarak 11,5 puan ile 2017 Dünya Kadınlar Hızlı Satranç Şampiyonu unvanına sahip oldu. Şampiyonada ikinciliği bir başka Çinli sporcu GM Tingjie Lei elde ederken üçünlüğü ise IM Elisabeth Paehtz elde etti.

Haber: Mert Tırak

Sıralama: Açık & Kadınlar

(Fotoğraf şampiyona sayfasından alınmıştır)

 

dunya hizliyildirim17

Şampionada ülkemizi temsil eden ustalarımız IM Ekaterina Atalık ve GM Vahap Şanal