Mobile menu

İş Bankası’nın Türk Satrancına Desteği 12’nci Yılında

5drb1006Ekonomik faaliyetlerinin yanı sıra eğitim, çevre ve kültür-sanat alanlarında toplumun tüm kesimlerini kapsayan uzun soluklu ve sürdürülebilir projeler yürüten Türkiye İş Bankası, satrancın ülkemizde yaygınlaşması amacıyla 2005 yılından bu yana Satranç Federasyonu'na destek veriyor. Bu desteğin 12'nci yılı vesilesiyle İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince ve Genel Müdürü Adnan Bali'nin ev sahipliğinde, TSF Başkanı Gülkız Tulay ve uluslararası turnuvalarda ödül alan sporcuların katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Özince, toplantıda yaptığı konuşmada, banka olarak Aralık 2005'te bu spor dalına destek vermeye başladıklarını hatırlatarak, "Geride bıraktığımız 12 yıla baktığımızda, satrançta ülkemizin ve sporcularımızın sergilediği başarı, iyi bir hamle yaptığımızın göstergesi" dedi.

5drb0534Özince, 2015 yılının sonunda satranca verdikleri desteği 6 yıl uzatma kararı aldıklarını belirterek, şöyle devam etti: "Bu alandaki çabalarımızı önümüzdeki yıllara taşıyarak, satrançta yakalanan ivmenin artarak devam etmesini arzu ediyoruz. Satranç sporuna neden bu kadar önem veriyoruz? Çocukların ve gençlerin zihinsel gelişimlerine, problemlere analitik yaklaşmalarına katkı yapan satranç, aynı zamanda gençlerin zamanlarını kaliteli ve verimli geçirmelerine de olanak sağlayan bir spor dalı... Satrançla ilgili yaklaşımımızın temelinde; ülkemizin yarınları olan gençlerimizin ve çocuklarımızın gelişimine katkıda bulunma amacımız yatıyor. Bu doğrultuda satrancı, bir spor dalı olmasının ötesinde, kapsamlı bir eğitim projesi olarak değerlendiriyoruz. Ülkemizin her noktasında daha çok çocuğumuza ulaşmayı hedefliyoruz."

12 yıl önce ektiğimiz tohumlar meyve veren kocaman bir ağaç haline geldi

Türkiye'nin uluslararası rekabette öne çıkabilmesi, kalkınması ve kendisini farklı yerde konumlandırabilmesi için iyi eğitilmiş bir insan kaynağına ihtiyacı olduğunun altını çizen Özince, "Biz de satranç ile insanımıza, ülkemizi geleceğe taşıyacak olan gençlerimize yatırım yapıyoruz. Satranca verdiğimiz desteğin karşılık bulduğunu görmekten, buna tanıklık etmekten de memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu. Federasyon ile işbirliğinin, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2005'te satrancın ilköğretim okullarında seçmeli ders olarak okutulması yönünde milat sayılabilecek kararını pekiştirdiğini vurgulayan Özince, şöyle dedi: "Özellikle Anadolu'da satranç takımı bulmakta sıkıntı yaşanan bir dönemden, en ücra ilçelerimizden bile öğrencilerimizin satranca ilgi duyup bizi uluslararası platformlarda başarıyla temsil etme noktasına gelmelerinde atılan bu adımların çok büyük payı var. 12 yıl önce ektiğimiz tohumlar meyve veren kocaman bir ağaç haline geldi ve daha da büyüyor."

Bu işbirliği sayesinde sporcuların ülkemizi uluslararası platformlarda göğsümüzü kabartacak başarılara imza attığını ifade eden Özince, Rusya'da geçtiğimiz Haziran ayında gerçekleştirilen Dünya Takımlar Şampiyonası'nda A Milli Takımı'nın gösterdiği başarılı performans ile Türkiye'nin, satrançta dünyanın en iyi 5 ülkesi arasına girdiğini ve Türk satranç tarihinin en büyük başarısına imza attığını söyledi. Özince, ayrıca aynı dönemde Karadağ'ın Budva kentinde gerçekleştirilen Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası'nda da Türkiye'nin 5 altın madalya ile otoritelerin favorisi olarak gösterilen Rusya'yı bile geride bıraktığını söyledi.

5drb0849Türkiye İş Bankası'nın 12 yıl önce vermeye başladığı sponsorluk desteği ile Türkiye'nin geleceğine yapılan en anlamlı yatırımlardan birine imza attığını belirten TSF Başkanı Gülkız Tulay ise "Biz İş Bankası ile birlikte çocuklarımızın hayatlarına dokunduk, çocuklarımızın hayallerini, hedeflerini büyüttük" dedi.

"İyi bir başlangıç, yarı yarıya başarı demek"miş. Türkiye Satranç Federasyonu ve Türkiye İş Bankası bu birliktelikle; Türk sporu için, Türk satrancı için güzel bir başlangıç yaptı. Değerli bankamızla birlikte bu anlamlı yürüyüşte el ele verdik, ülkemizi satranç ülkesi yapmak için mücadele ettik. Büyük düşündük, inandık, adım adım ilerledik. Ve buradan büyük bir mutlulukla vurgulamak isterim ki; dünyada ve Avrupa'da adından söz ettiren, geleceğe güvenle bakan, dünya satranç otoriteleri tarafından takdir edilen bir Türk satrancı var artık!" açıklamasında bulunan Tulay, konuşmasına şöyle devam etti:

Her yıl gerçekleştirdiğimiz Türkiye Şampiyonalarımıza 81 ilden sporcumuzun katılması çok önemli. Katılım rekoru kırıyoruz. İş Bankası ile özellikle 2012 yılından itibaren alt yapıya yatırımlar yaptık. Başarı ve zaferlerin sırrı da bu yatırımlar oldu. Bizim motivasyon kaynağımız bu ülke ve bu ülkenin pırıl pırıl çocukları oldu. İnandık ve çok çalıştık! Hayata geçirdiğimiz çok sayıda proje, satranç ailesini de büyüttü, başarıları da... Ve İş Bankası hep yanımızda oldu.

Ülkenin dört bir köşesinde satranç sınıfları açmaya başladık. 2012 yılına kadar açılan satranç sınıfı sayısı 5 bin 541 iken bu yıl 20 bine ulaştık. "İş Bankası Satranç Sınıfları" ile Anadolu'nun her köşesine de bu sporu taşıdık. Türkiye sahip çıktı, devlet büyüklerimiz sahip çıktı satranca. Gündeme damga vurduk. Şampiyonlarımızın, dünya ve Avrupa'da dereceye giren sporcularımızın Anadolu'nun farklı illerinden çıkması da Türkiye'ye satranç sevgisi aşılayan İş Bankası Satranç Sınıfları, Doğru Hamlede Buluşalım, Satrançla Büyüyorum, Kale Gibi Gelecek' gibi projelerimizin doğruluğunu ortaya koyuyor aslında.

Alt yapıya yapılan doğru hamleler "şah" dedirtiyor bize. Tokat'tan Efe Hakan Öztürk, Giresun'dan Enes Tanrıverdi Dünya Okullar Satranç Şampiyonası'nda şampiyon oldu. Mardinli 7 yaşındaki kızımız Nazlı da başka bir azim örneği. Yeni tanıştığı satranç sporunda çok çalışarak önce Türkiye derecesi, ardından Avrupa Okullar Şampiyonası'nda Avrupa dördüncüsü oldu. Satranç sınıflarımızı köylerimize kadar taşıdık. Türkiye Yaş Grupları Şampiyonası'nda Şanlıurfa'nın Siverek ilçesi Taşhan Köyü'nden, Erzincan Bayırbağ Köyü'nden, Karaman Ermenek Göktepe Köyü'nden ve daha birçok köyden gelen sporcularımız vardı.

Türk sporunun ve Türkiye'nin geleceği için attığımız her adımda yanımızda olan bankamızın çok değerli yöneticileri Sayın Ersin Özince'ye, Sayın Adnan Bali'ye ve tüm Türkiye İş Bankası ailesine satranç ailesi adına yürekten şükranlarımızı sunuyor ve teşekkür ediyorum. Dilerim yol arkadaşlığımız, işbirliğimiz, gurur yolculuğumuz uzun yıllar yıllar sürsün ve satrançla güzelleşen hayatları bugün burada olduğu gibi hep birlikte paylaşmaya devam edelim."

Konuşmasını 12 yıl boyunca hayata geçen faaliyet ve projeler, elde edilen başarıların yer aldığı bir sunumla yapan Tulay, konuşması esnasında basın toplantısına katılan tüm sporcuları takdim ederek, elde ettikleri başarıları basın temsilcileri ile paylaştı.

Sporcuların Yönetim Kurulu Başkanı Özince ve Genel Müdür Bali'ye imzalı forma da hediye ettikleri basın toplantısı, hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.

5drb0497

5drb0642

collage1

collage2

collage3

collage4

collage5

5drb0911

5drb1006

 

4