Mobile menu

Genel'de Son Tura Madalya Şansı ile Giriyoruz!

img 8880Herhalde -bütün spor branşlarını da birlikte düşünürsek- spor tarihimizin performans anlamında en başarılı milli takımlarından birine sahip olduğumuzu söylemek mümkün. Bugün Hollanda'yı yenmeyi başaran takımımız son tura beşinci sırada ve madalya adayı olarak giriyor. Turnuvaya 18. sırada başladığımız düşünüldüğünde oyuncularımızın performansının önemi daha da açığa çıkıyor. 2016 Bakü Olimpiyatı'ndaki altıncılık ve sonrasında 2017 Dünya Takımlar Şampiyonası'ndaki beşincilik gibi tarihi başarıların da giderek üstüne koyan genç bir ekibimiz var. Bütün oyuncularımıza ve kaptanımız Krasenkow'a ayrı ayrı tebrikler!

Bugünkü galibiyetin öyküsüne kısaca bakarsak, günün ilk biten oyunu ikinci masadaki Mustafa Yılmaz-Benjamin Bok partisiydi. Çok sağlam bir repertuara sahip Mustafa Yılmaz, özellikle takım turnuvaları için çok doğru bir anlayışla açılışta rakibini denedikten sonra üstünlük elde edememişse -rakibin doğru oynaması kaydıyla- konumu fazla zorlamıyor ve berabereye razı oluyor. Bugünkü oyun da aynı senaryoyu izledi ve Benjamin Bok'un doğru oyunu neticesinde berabere sonuçlandı.

Üçüncü masadaki Ivan Sokolov-Emre Can oyunu maçtaki tek galibiyete sahne oldu ve o da ne mutlu ki bizim lehimizeydi! Sıklıkla karşılaşılan bir konumda Sokolov teorik 8.dxc5 yerine ilginç gözüken ama şüpheli 8. d5?! oynayarak belki de GM Can'ı şaşırtmak istedi ancak bunda başarılı olduğunu söylemek mümkün değil zira oyuncumuz son derece doğru bir şekilde oynayarak bu hamleyi çürütmeyi başardı. Her ne kadar oyunda daha sonra bazı ufak gelgitler yaşandıysa da siyah inisiyatifini hiç kaybetmedi ve kötü konumdaki Sokolov, Emre Can'ın baskısına dayanamayarak hata yapınca mat oldu. 90'ların başında dünyanın en iyi oyuncularından biri olan Ivan Sokolov'u siyah taşlarla 32 hamlede mat etmek kuşkusuz kolay bir şey değil, Emre Can bu galibiyeti için her türlü tebriği hak ediyor!

Böylece maçta 1,5-0,5 üstünlüğü ele geçiren millilerimize maç galibiyeti için kalan iki masada iki beraberlik yetecekti. Tam da o sırada FIDE Kasım 2017 listesine göre dünya 13 numarası Anish Giri (2762) karşısında Dragan Solak berabere bir finali oynamaktaydı. GM Solak'ın siyah taşlarla Slav hazırlığı ve -hazırlıktan da öte- açılışı ve sonrasında oluşan konumları kavrayışı gerçekten şahane ve örnek alınası, g3-Ae5 gibi değişik bir şekilde oynamayı deneyen Giri karşısında oyuncumuz hiç bocalamadığı gibi açılıştan da iyi bir konumla çıkmayı başardı. Öyle ki partiyi inceleyen biri herhalde dünya 13 numarası siyah taşlarla oynayan oyuncu diyecektir! Anish Giri oyunu zar zor eşit bir finale taşımayı başardı ve objektif olarak bakıldığında yarım puanı kurtaran taraf oldu. Dragan Solak'ın birinci masada satranç elitine karşı oynadığı oyunları incelemesi her zaman son derece zevkli oluyor. Yine takdire şayan bir oyun ve elbette takımımız için çok önemli bir beraberlik! Tebrikler Dragan!

Böylece 2 puana erişen takımımız maç puanını garantilemişti ancak galibiyet mi beraberlik mi olacağı Vahap Şanal'ın Jorden van Foreest'a karşı ters renkli fillerin ve birer kalenin tahtada olduğu bir oyunsonunu kurtarıp kurtaramayacağına bağlıydı. Aslına Caro-Kann'da beyaz taşlarla GM Şanal çift fil avantajıyla rahat bir konum elde etmiş ve hamle tekrarını reddederek kazanca oynamaya çalışıyordu. Ancak kazanç için piyon sürüşleri her zaman riskleri de beraberinde getirir ve açılan konumda 45. hxg5 ile rakibine h-hattını veren oyuncumuz, kendini bir anda siyah figürlerin çok aktif olduğu zor bir pozisyonda buldu. Ancak Vahap Şanal birçok defalar gösterdiği gibi çok mücadeleci bir karaktere sahip bir oyuncu ve onu yenmek üstün konumda olsanız bile kolay bir iş değil! Sadece Hanti-Mansiysk'te Li Chao karşısındaki inanılmaz savunma performansını hatırlatmak sanırım yeterli. 84 hamlelik epik bir mücadelenin ardından kazancı zorlamak isterken kayıp konuma düşen Foreest'ın beraberlik teklifini kabul eden oyuncumuz böylece galibiyeti de ülkemize getirdi: 2,5-1,5!

Bu mükemmel galibiyetle 11 puana yükselen takımımız 13 puanlı -bugün Rusya'yı 3-1 yenmeyi başaran- Azerbaycan, 12 puanlı Rusya ve Ukrayna'nın ardından 4-6. sırayı Almanya ve Hırvatistan ile paylaşıyor ve averajla 5. durumda. Gerçekten harika bir performans! 18 numaralı seri başı olarak başladığımız turnuvada son tura ilk beşte giriyor olmamız ve madalya şansımızın bulunması, 2016 Bakü Olimpiyatı'ndaki altıncılık ve 2017 Dünya Takımlar Şampiyonası'ndaki beşincilikle bir arada düşünüldüğünde artık Türkiye'nin tam bir turnuva takımı haline geldiğini gösteriyor. Belki reyting anlamında favorilerin arasında yer alamasak da oyuncularımızın yetenekleri ve en önemlisi de oyun karakterlerinin artık Türkiye'yi çekinilen bir rakip haline getirdiğini söylemek sanırım mübalağa olmaz. Eğer son tur Hırvatistan'ı yenersek madalya şansımız da hiç az değil! Tarihi bir başarı için nefeslerimizi tuttuk ve yarınki Türkiye-Hırvatistan maçını bekliyoruz!

Kadınlarda ise kötü bir günü geride bıraktık ve Rusya'ya 4-0 kaybettik. Rusya'nın dört masada da 2500 ELO üzeri oyunculardan kurulu kadrosuna karşı sadece biz değil, Polonya haricindeki diğer takımlar da çare bulamadı ve Rusya bitime bir tur kala en yakın rakibi Polonya'ya üç puan fark atarak şampiyonluğunu şimdiden ilan etti bile! Ancak moral bozmaya gerek yok, son tur bir başka zorlu rakip Ukrayna karşısında yapacağımız bir sürpriz bizi halen iyi bir dereceye taşıyabilir!

Yarın TSİ 15.00'te başlayacak kadınlarda Ukrayna-Türkiye ve tabii madalya şansımızın bulunduğu açık kategorideki heyecan verici Türkiye-Hırvatistan maçlarını takip etmeyi kaçırmayın! Yarın akşam tarihi bir başarıyı kutluyor olmak dileğiyle!

 

Chess-Results / Şampiyona Sayfası 

Haber: FM Tarık Selbes 

Foto Galeri (Kafilemiz) Fotoğraflar: Fatma Koç

img 8877

img 8880

img 8871

img 8879