Mobile menu

Yedinci Turda Çifte Galibiyet!

img 88512017 Avrupa Takımlar Şampiyonası'nın yedinci turu her iki takımımız adına da harika sonuçlara sahne oldu. Dün kadınlarda güçlü Fransa karşısında alınacak bir galibiyetin İtalya mağlubiyetini telafi ettireceğinden bahsetmiştik, nitekim oyuncularımız da bu dileğimizi kırmadı ve 3-1 gibi net bir galibiyet alarak zirve yarışını 10 puanla Polonya ile 3-4. sıraları paylaşarak sürdürmeyi başardı. Açık -veya ülkemizde sıklıkla kullanıldığı şekliyle "genel"- kategoride ise güçlü ama yenilebilir bir rakip olduğundan söz ettiğimiz Gürcistan'ı bu turnuvada takımımızın skor yükünü üstlenmiş GM Şanal'ın dördüncü masadaki galibiyetiyle 2,5-1,5 yenmeyi başardık ve puanımızı 9'a çıkararak turnuvayı üst sıralarda bitirmek için mücadelemize devam ediyoruz.

Açık kategoriyle başlarsak Gürcistan takımı ilginç oyunculardan kurulu bir takımdı ve tehlikeli olabilirdi. Larsen'i hatırlatan oyun tarzıyla satrançseverlerin sevgilisi olan Baadur Jobava ve tecrübeli Mikheil Mchedlishvili haricinde, Levan Pantsulaia gibi yetenekli ve kuvvetli bir büyükusta ve -Süper Lig'den de iyi tanıdığımız- Jojua ve Paichadze gibi iki tane 2600'e yakın ELO'ya sahip ismin bulunduğu takımın hafife alınacak bir ekip olmadığı açıktı.

Maç stratejisi açısından Jobava karşısında GM Solak'ın beyaz taşlarla kazancı zorlamasına gerek yoktu ve oyuncumuz bu gibi durumlarda son derece güvenilir olduğunu bir kez daha kanıtladı. Jobava'nın basit ve güzel taktiği 21...Axf2! ters renkli fil ve kalelerin olduğu berabere bir finalle sonuçlandı ve Dragan Solak bu finalde Jobava'nın denemelerine geçit vermeyerek önemli bir yarım puan elde etti. İkinci masada ilk turdaki Brunello mağlubiyetini saymazsak her zamanki gibi son derece sağlam oynayan GM Yılmaz da Pantsulaia'ya -Gürcü oyuncunun, büyük ihtimalle Mustafa Yılmaz'ın çok sağlam repertuarından çekinerek, açılışta orijinal oynama denemesine karşın- avantaj elde etme fırsatı hemen hemen hiçbir zaman tanımadı ve siyah taşlarla rahat bir beraberliğe imza attı.

Üçüncü masada ise Emre Can Kabul Edilmeyen Vezir Gambiti'nde açılıştan bir şey elde edemedi ve Jojua karşısında berabere yaptı ki elbette partinin dördüncü masadan sonra sonuçlandığı göz önüne alınırsa oyuncumuzun buna bir itirazı yoktu. Her şeyi belirleyen dördüncü masada ise kâğıt üzerinde Paichadze'nin reytingi daha yüksek gibi görünse de kadrolar belli olduktan sonra GM Şanal'ın kazanca en yakın oyuncumuz olduğunu düşünüyordum ve bunda da yanılmadığımı görmek beni mutlu etti. Paichadze'nin İskoç Açılışı'nda seçtiği varyant sonrası vezirlerin kırışıldığı oyunda Vahap Şanal pozisyonu rakibinden daha iyi anladığını göstermeyi başardı ve adeta bir FM karşısında oynuyormuşçasına kazanmasını bildi. Reyting enflasyonu ve -Türk ile Hint oyuncular için özellikle geçerli olan- deflasyonuna güzel bir örnek! Böylece maç 2,5-1,5 lehimize sonuçlanmış oldu. Oyuncularımıza tebrikler ve sekizinci turda başarılar! Son iki turda alınacak iyi sonuçlar umuyoruz ki bu şampiyonayı da zirvenin çok yakınında bitirmemizi sağlayacak! Bu yolda da ilk rakibimiz Anish Giri'nin liderliğindeki Hollanda takımı. İlk masada Dragan Solak'ın işi belki kolay olmayacak ama oyuncumuz böyle isimlere karşı oynamaya alışkın ve başarılı sonuçlar almasını biliyor. Diğer üç masada ise Hollanda'nın kâğıt üzerinde de pek rahat olmayacağını şimdiden söyleyebiliriz.

Kadınlarda da bu tur rakibimiz kuvvetliydi. GM Marie Sebag, IM Sophie Milliet ve IM Almira Skripchenko gibi kadın satrancının önemli isimlerinin olduğu takım çok tehlikeli bir rakipti açıkçası. Ancak Almira Skripchenko'nun dinlendirilmesi son iki masada ibreyi bize döndürmüştü ve takımımız da bu seçimi son iki masada aldığı galibiyetlerle cezalandırmayı bildi. Kübra Öztürk açılışta her iki oyuncunun da kaçırdığı ufak bir körlük dışında harika bir oyun ortaya koyarak tek taraflı bir oyun sonrası tecrübeli Bulgar asıllı oyuncu IM Collas'ı yenmesini bildi ve küçük bir aradan sonra mükemmel performansını sürdürdü. WIM Isgandarova da açılıştan pek bir şey elde edememesine karşın yarattığı şah kanadı atağı ve mat tehditlerine formsuz WGM Guichard'ın doğru karşılık verememesi sonucu kazanmayı başarınca alt masalardan 2-0'lık bir skor elde etmiş olduk. İkinci masada WGM Yıldız'ın Milliet'e karşı kötü bir duruma düşmesine karşın rakibinin aksine güzel bir olanağın (26. Ae4!) farkına varması oyuncumuza hak ettiği bir beraberliği getirdi! Taktik farkındalığın özellikle de kötü konumlarda nasıl işe yarayabileceğini tecrübeli oyuncumuz böylece bir kez daha göstermiş oldu. Böylece 2,5 puanı zaten elde etmiş olan takımımız maçı garantilemişti ve devam eden son parti olan Sebag-Atalık eşleşmesinde de kazanacak bir isim varsa o da Ekaterina Atalık'tı. Baştan sona siyahın inisiyatifiyle geçen oyunda oyuncumuz kazanç fırsatları da kaçırdı aslında ancak neticede beraberlik için de galibiyetimizi perçinlediği ve skoru 3-1'e getirdiği için pekâlâ kötü denilemez. Kadın millilerimize bu güzel maç galibiyeti için sonsuz tebrikler! Bu galibiyetle 10 puana ulaşan takımımız bu turda turnuva favorisi, 2525 ELO ortalamalı çok kuvvetli bir kadroya sahip Rusya karşısında oynayacak. Çok keyifli bir maç olacağı kesin! Her ne kadar işimiz zor gibi görünse de alacağımız bir galibiyet bizi bir anda madalya potasına sokacak ve kadın satrancında da tarihi bir başarı yakalamamız anlamına gelecek! Başarılar!

Turnuvada sekizinci tur 5 Kasım Pazar günü TSİ 16.00'da başlayacak. Hollanda-Türkiye ve Türkiye-Rusya maçlarını kaçırmayın!

Chess-Results / Şampiyona Sayfası 

Haber: FM Tarık Selbes 

Foto Galeri (Kafilemiz) Fotoğraflar: Fatma Koç

 

img 8838

img 8851

img 8853

img 8852