Mobile menu

Dördüncü Turda Çifte Galibiyet!

img 8641Girit'te bugün takımlarımız açısından harika bir gün oldu. Kadınlarda favori çıktığımız maçta Çek Cumhuriyeti'ne karşı bir sürpriz yaşamamak önemliydi ve 3-1 gibi net bir skorla bunu başardık ancak günün bizim için sansasyonu Ukrayna'yı 2,5-1,5 yenmemizdi. Yaklaşık 2690-2720 ELO bandındaki dört çok kuvvetli büyükustaya sahip bir satranç devi karşısında oyuncularımız Dünya Takımlar Şampiyonası'nda berabere kalarak yaşattıkları üzüntüyü bu sefer rakipleri adına bir hezimete dönüştürmeyi başardı! Bütün oyuncularımıza tebrikler!

Ukrayna maçından başlarsak aslında Hantı-Mansiysk'le stratejimiz aynıydı. Dragan, İspanyol'un Kırışma Varyantı'nın dünyadaki sayılı uzmanlarından biri, hatta büyük ihtimalle birincisi ve bu varyantta kaybetmesi çok ama çok zor. Nitekim Eljanov'un 1...e5 oynaması da aslında Ukraynalıların siyah taşlarla birinci masada beraberliği kötü sonuç olarak görmediklerini gösteriyor. Özellikle de Eljanov'un son dönemdeki formsuzluğu da dikkate alınınca gayet akla yatkın bir strateji. Ancak Ukrayna'nın belki de maç öncesi kâğıt üzerinde (141 ELO farkı ve Kuzubov'un beyaz taşlara sahip olması nedeniyle) en çok güvendiği masa olan dördüncü masada hesaba katmadıkları Vahap Şanal faktörü vardı. Vahap o kadar tek taraflı bir oyun oynadı ki sanki rakibi Kuzubov değil, nomen nescio ("İsmi bilinmeyen", satranç tarihinde ustaların amatörlerle oynadığı durumlarda sıkça karşımıza çıkan bir tabir) bir oyuncuydu. Her iki tarafın da kazanç şanslarını değerlendiremediği Emre Can-Ponomariov partisi de berabere sonuçlanınca Ukrayna'nın beraberliği kurtarmak için tek ümidi Kryvoruchko'nun Mustafa Yılmaz'a kazanmasıydı. Ancak tahtada aynı kanatta üçe iki piyonların olduğu bir kale finali vardı ve Mustafa elbette körleme oynasa da çok rahatlıkla berabere yapacağı finali kaybetmedi ve skoru 2,5-1,5 olarak lehimize tescil etti!

Ukrayna'yla berabere kalmak da büyük bir başarıydı ama yenmek elbette çok daha fazla gurur verici! Tebrikler! Beşinci turda bugün sürpriz bir şekilde Macaristan'a kaybeden bir numaralı seribaşı Rusya ile oynayacak oyuncularımıza şimdiden başarılar! Daha da büyük bir sansasyon neden olmasın?

Kadınlarda ise Çek Cumhuriyeti bizim biraz altımızda bir takım da olsa hafife alınmaması gereken bir ekipti. İlginç bir şekilde siyah taşlarla oynayan masalarımızın kazandığı turda Ekaterina Atalık Caro-Kann'da açılıştan elde ettiği üstünlüğü rahat bir şekilde değerlendirirken üçüncü masada WGM Öztürk de son derece doğru bir oyunla rakibinin ilk hatasını değerlendirip piyon öne geçti ve materyal avantajını finalde kazanca dönüştürmeyi başardı. Aslında Çağıl Irmak Arda ve Betül Cemre Yıldız da büyük üstünlüklere sahiptiler ve kazanabilseler 4-0 gibi bir skor da elde edebilirdik ama her ikisinin de birer hatası konumlarını berabere yapmaya yetti. Elbette 3-1 de harika bir skor! Beşinci tur öncesi yedinci sırada yer alan oyuncularımız yarın da Slovenya karşısında favori çıkacakları maçta galibiyet alıp artık zirveyi tehdit etmeye çalışacaklar. Şimdiden başarılar hepsine!

Turnuvanın 1 Kasım Çarşamba günü TSİ 16.00'da başlayacak beşinci turundaki Rusya-Türkiye ve kadınlarda Slovenya-Türkiye eşleşmelerini kaçırmayın!

Chess-Results / Şampiyona Sayfası

Haber: FM Tarık Selbes 

Fotoğraflar: Fatma Koç

 

img 8658

WFM Çağıl Irmak Arda

 

img 8667

WGM Kübra Öztürk

 

img 8697

A Milli Kadın Takımımız

 

img 8682

GM Emre Can

 

img 8693

GM Vahap Şanal

 

img 8700

Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Solakoğlu 

 

img 8641

WFM Çağıl Irmak Arda, Başkan Vekili Aşkın Keleş, Başkan Gülkız Tulay ve GM Adrian Mikhalchishin