Mobile menu

İsviçre’ye Kazandık, İspanya’ya Kaybettik

img 8604Avrupa Takımlar Şampiyonası'na bugün üçüncü tur maçlarıyla devam edildi. Dünkü sonuçların aksine bugün genel kategoride kazanıp kadınlarda kaybettik.

Kazandığımız maçla başlarsak genel kategoride İsviçre karşısına favori çıkmıştık ancak rakiplerin bize göre daha az olan reytingleri aslında son derece aldatıcıydı zira bütün masalarda düşük reytinglerine rağmen tehlikeli olabilecek oyunculardan kurulu bir takımla oynayacaktık.Yannick Pelletier gibi yıllarca Biel'da Carlsen de dahil olmak üzere satranç elitine az çektirmemiş bir oyuncu varken özellikle dikkatli olmak gerekiyordu. Ancak Dragan sayesinde belki de İsviçre'yi en beklemediği yerden vurmayı başardık. Çok karışık bir Slav partisinde rakibinin taş fedası ve kuvvetli atağına karşı sakinliğini koruyan oyuncumuz güzel bir şekilde merkezdeki şahına rağmen konumu savunmayı başardı ve satrançta çokça karşılaştığımız gibi atağı sonuçsuz kalan taraf berabere de yapamayarak kaybetti. Diğer masalarda eşitliğin bozulmadığı oyunlar olmasına karşın Vahap Şanal'ın kurnaz tuzağını sezemeyen Florian Jenni'nin adeta bir "helpmate" (yardımlı mat) problemini andıran hamlesi skoru bizim lehimize 3-1 olarak tayin etti.

Kadınlarda ise aslında bizimle hemen hemen aynı kuvvette bir ekip olan İspanya'ya farklı mağlup olduk: 0,5-3,5. WIM Isgandarova'nın Fransız Savunması'ndan rahat bir konumla çıkmasına karşın biraz dikkatsiz ve fazla agresif 27...g5? sürüşü oyuncumuza pahalıya patladı ve WGM Calzetta Ruiz şah kanadı zayıflığından yararlanmasını bilerek takımı için kritik bir galibiyete uzandı. Kübra'nın Matnadze karşısındaki erken beraberliği sonrası Ekaterina Atalık veya Betül Cemre Yıldız'dan birinin kazanması gerekiyordu. Ancak Betül'ün 40. hamleye doğru e5 sürüşüne izin vermesi ve Ekaterina Atalık'ın da 30. hamle sonrasında Vega Gutierrez karşısındaki kötü oyunu farkın daha da açılmasına sebep oldu.

Yarın genel kategoride bir satranç devi olan Ukrayna ile oynayacağız. Dünya Takımlar Şampiyonası'nda berabere kaldığımız Ukrayna ile bakalım rövanşta neler olacak? Kadınlarda ise Çek Cumhuriyeti karşısında favori olduğumuz bir maça çıkacağız ve İspanya mağlubiyetini telafi etmeye çalışacağız. Oyuncularımıza başarılar!

Chess-Results / Şampiyona Sayfası

Haber: FM Tarık Selbes 

Fotoğraflar: Fatma Koç

img 8621

img 8631

img 8604