Mobile menu

Finalin Adı Belli Oldu: Levon Aronyan-Ding Liren!

img 2683-1200x783Bugün oynanan eşitlik bozma maçlarında turnuvanın en heyecanlı anlarına şahit olduk! Özellikle Aronyan-Vachier Lagrave eşleşmesinde kazancın neredeyse her hamlede el değiştirdiği oyunlar izledik. Fransız Maxime Vachier-Lagrave büyük bir mücadele ortaya koydu ve aslında son armageddon (altın puan) partisi de dahil -siyah taşlarla beraberesi mevcuttu- birçok yerde finale yükselecek şanslar elde etti etmesine ancak Ermeni satranççının da itiraf ettiği gibi şans Aronyan'dan yanaydı. Vachier-Lagrave'ın Adaylar Turnuvası'na katılabilmesi için böylece reyting kontenjanından veya Grand Prix üzerinden hak kazanması gerekiyor ki her ikisi de zor görünüyor, büyük ihtimalle 2018'de yarışın içerisinde yer almayacak. Öte yandan Levon Aronyan ise böylece Adaylar Turnuvası'nı garantilemiş oldu ve eğer formunu koruyabilirse Carlsen'in karşısına çıkmak için en çok şansı olan isimlerden biri olarak görünüyor.

Günün diğer eşleşmesindeyse 25+10'da iki beraberliğin ardından So'yu 10+10 zaman kontrolünde oynanan ilk partide yenen Ding Liren, ikinci partide mantıklı bir şekilde sakin bir beraberlik yaparak üst tura yükselmeyi başardı. Bugünün en sağlam performansını ortaya koyduğunu söyleyebileceğimiz Ding, böylece Adaylar Turnuvası'nda mücadele etmeye hak kazanan ilk Çinli oyuncu oldu. Liu Wenzhe'nin Donner'e meşhur minyatürünün üzerinden 39, Ye Rongguang'ın büyükusta unvanını elde eden ilk Çinli oyuncu olmasının üzerinden sadece 27 yıl geçtikten sonra Çin'in satrançta nerelere geldiğine güzel bir örnek!

Turnuvaya oyuncular bir gün dinlendikten sonra 23 Eylül Cumartesi günü TSİ 14.00'da, dört oyun üzerinden oynanacak finalin ilk partisiyle, devam edilecek. Birincinin net 96.000 USD, ikincininse 64.000 USD kazanacağını göz önünde bulunursak 32.000 USD'lik bir maç olacağını söyleyebiliriz, dolayısıyla Adaylar Turnuvası'na katılma hakkını artık her iki oyuncu elde etmiş olsa da daha oynayacak çok nedenleri var! Umarız güzel bir maç olur, Cumartesi görüşmek üzere!

Resmi Site: https://tbilisi2017.fide.com/

Canlı Yayın: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/tbilisi-fide-world-cup-2017#live

Haber: Tarık Selbes

Fotoğraf: Anastasia Karlovich