Mobile menu

Aronyan, So ve Ding Yarı Finalde!

img 2281-1024x689Tiflis’te genelde bu tura dek maçların çoğu eşitlik bozmayla sonuçlandı ancak çeyrek final buna bir istisna teşkil etti. Dört maçtan sadece Vachier Lagrave – Svidler eşleşmesinin eşitlik bozmaya kaldığı turda Aronyan, So ve Ding adlarını ikinci gün itibariyle yarı finale yazdıran isimler oldular ve Pazar gününü dinlenerek geçirmeye böylece hak kazandılar.

Dün Aronyan’ın Ivanchuk’a kazancından sonra elbette en kritik oyun Ivanchuk-Aronyan haline gelmişti. Aronyan dün Ivanchuk’un oynadığı sistemden 5…Fd7 ile saptı ve beyazın çift filine karşılık alan avantajı ve merkezde üstünlük elde etti. Oyunun hiçbir safhasında problem yaşamayan Ermeni oyuncu Ivanchuk’un bütün çabalarına ve gösterdiği takdir edilesi inatçılığına karşın kaya gibi sağlam bir şekilde oynadı ve 71 hamleden sonra hak ettiği bir berabereyle yarı finale çıkmayı başardı. Açıkçası belki zaten Adaylar Turnuvası’na her halükârda katılacak olan Aronyan yerine Ivanchuk’un kazanması ve Ukraynalı efsanenin kariyerinin sonlarına doğru şampiyonluk maçı için bir şans yakalaması güzel olurdu ancak Ermeni satranççıyı da kutlamak lazım tabii ki, kabul etmek gerekir ki Ivanchuk’tan çok daha iyi bir hazırlığı vardı.

Günün diğer beraberliği ve tek eşitlik bozmaya giden maçı olan Maxime Vachier Lagrave- Peter Svidler partisi ise eğer Fransız oyuncu konumda gizli bir olanağı bulabilse çok farklı bitebilirdi:

Vachier Lagrave- Svidler

vachier lagrave- svidler

Svidler’in 19…Ke6? hamlesinden sonra partide yukarıdaki konuma ulaşıldı. Büyük ihtimalle Axh6 veya Axg7 ve sonrasında f5’i hesaplayan Fransız oyuncu bu varyantlarda bir üstünlük göremeyince 20. Ad4? oynadı ve 7 hamle sonra siyahın piyon fazla olduğu ama beyazın merkezde hareketli bir piyon çokluğunun bulunduğu karışık bir konumda berabere teklif etti. Oysa Korçnoy-Karpov Moskova 1974 maçının 21. oyununu hatırlayabilse belki de kazanan hamleyi bulabilirdi:

Korçnoy-Karpov, Moskova 1974 (21)

korcnoy-karpov moskova 1974 21

Korçnoy’un Karpov’a en ağır yenilgilerinden birini tattırdığı bu parti klasik oyunlar arasında yerini alıyor ve Fransız oyuncunun bu oyunda kaçırdığı motife benzer bir fikre rastladığımız en ünlü oyunlardan biri:

11. Vd2! Axd5? 12. Fxd5 Kb8? [Karpov Korçnoy’un fikrini tamamen gözden kaçırıyor.]

13. Axh7! [İşte şimdi Vd2’nin gizli bir amacını görüyoruz: Vh6+ ve Şg8’den sonra Vxg6+ ve kazanç. Kazancın nasıl olduğunu size bırakıyoruz.]

13…Ke8 14.Vh6 Ae5 15. Ag5 Fxg5 16. Fxg5 Vxg5 17. Vxg5 Fxd5 18. 0-0! Fxc4 19. f4! 1-0

Vachier Lagrave- Svidler (Analiz)

vachier lagrave- svidler analiz

20. Vd2!! [Maxime Vachier-Lagrave -veya kısaca MVL- bu hamleyi bulabilse şimdi yarı final için Aronyan’a karşı hazırlanmaya başlayabilirdi…Fil c1’deyken veziri d2’ye gelmek mantıksız görünebilir ama Korçnoy’un Axh7 ve Vh6 fikrine benzer bir fikir burada da mevcut. Elbette bu konumun daha zor olduğunu kabul etmek lazım: f4 piyonu çaprazı bloke ediyor ve bu olanağı fark etmek o kadar kolay olmayabilir.]

20…Vxb5 [20…Kee8 biraz daha iyi olurdu ancak ona da oyundaki gibi devam etmek mümkün ve beyaz yine kazanç bir konumla çıkıyor.]

21. Axg7! [Korçnoy’un izinde!] 21...Şxg7 22. b4! [Hemen f5 de iyi tabii ki ama neden böyle bir intermezzo (ara hamle) olmasın?] 22…Fb6 23. f5! [Beyaz şimdi hem e6’daki kale hem g6’daki at hem de h6 piyonunu tehdit ediyor. Tamamen kazanç bir konum. Ancak tabii bunların hiçbiri oyunda gerçekleşmedi!]

Ding Liren-Rapport oyunu Çinli satrançının büyük üstünlüğüyle adeta amiyane tabiriyle “tek kale maç” şeklinde geçerken So-Fedoseev partisinin de baştan sonra Amerikalı oyuncunun üstünlüğünde oynandığını söylemek mümkün. Bu partinin sonunda oluşan fil finali ise son derece öğretici:

So- Fedoseev 

so- fedoseev

Siyahın üç tane ayrık piyonu siyah karelerde ve c4-d5 piyonlarının kırışılması halinde beyaz şahın geçiş imkanı bulması siyah şahı da bağlayan bir faktör. Konum kayıp fakat So’nun tekniği de son derece güzel:

75.Fa3! [Fe7 tehdidiyle So filini siyahın konumunun içerisine dalıyor] 75…Fd8 76.Ff8 [Şimdi Fh6-Fg5 tehdidi var dolayısıyla Fedoseev’in hamlesi zorunlu] 76…Fg5 77.Fg7! [Şimdi ise siyah fil beyazın Fh6 tehdidi yüzünden kıpırdayamaz halde.] 77…Şd6 78.Fe5+ [Siyahın şah hamlelerini de elinden alarak zugzwang yaratıyor.] 78…Şc6 79.Şc3! [Bu basit bekleme hamlesinden sonra siyah zugzwangta!] 79…Fh6 [Fedoseev duble h4 piyonunu elbette ilk olarak gözden çıkarıyor ancak f4 de düşüyor.] 80.Ff6 Ff8 81. Şd3 h3 82.gxh3 Fd6 83.Fe5 1-0

Aronyan’ın rakibini belirleyecek Vachier Lagrave ve Svidler arasındaki eşitlik bozma maçı yarın TSİ 14.00’da oynanacak. Diğer yarı finalistler Wesley So ve Ding Liren ise şimdiden birbirlerine hazırlanmaya başlayabilir!

Bakalım Vachier-Lagrave mı yoksa Svidler mi Aronyan’ın yarı finaldeki rakibi olacak? Yarın görüşmek üzere!

 

Resmi Site: https://tbilisi2017.fide.com/

Canlı Yayın: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/tbilisi-fide-world-cup-2017#live

Haber: Tarık Selbes

Fotoğraf: Anastasia Karlovich