Mobile menu

Dünya Kupası’nda Üçüncü Tur Sona Erdi

img 1591-1024x683Tiflis'te bugün bir kez daha eşitlik bozma heyecanı vardı. Kuşkusuz günün en sürpriz sonucu Fabiano Caruana'nın Süper Lig'den de tanıdığımız Evgeni Najer'e elenmesiydi. Gerçi Amerikalı satranççının hızlı satrançta çok iyi olmadığı göz önüne alınırsa belki de o kadar sürpriz sayılamayacak bir sonuç denilebilir. Öyle ya da böyle Caruana da Carlsen, Kramnik, Anand gibi isimlere katıldı ve biletini erkene alıp Gürcistan'ı terk edecek.

 

Birçok eşleşmenin basit taktikler neticesinde sonuçlandığı eşitlik bozma maçlarından ilginç birkaç örneğe bakmak gerekirse:

 

Jobava-Nepomniachtchi

jobava-nepomniachtchi

Jobava’nın 32. Ve3 hamlesinden sonra yukarıdaki konuma ulaşıldı. Beyazın baskısının olduğu pozisyonda siyah 32…Axf6 33.exf6+ Şh8’den sonra doğru oynarsa kaybetmemeli, sadece beyaz Vh6 oynayıp siyah Kg8 ile yanıtladıktan sonra beyazın Ka8 hamlesine dikkat etmeli.

Hiçbir şeyden şüphelenmeyen Nepomniachtchi ise bu konumda 32…Kcd4?? oynayınca bir anda işler değişti! Elbette hızlı bir şekilde 33. Vxd4 oynayan Jobava karşısında Nepomniachtchi hemen terk etti zira 33…Kxd4 34. Ae8+ ve beyaz kale önde kalıyor. Bu talihsiz hata Rus satranççıya pahalıya patladı, hem turu hem de böylece Adaylar Turnuvası’nda yer alma şansını kaybetmiş oldu.

 

Giri-Sethuraman

giri-sethuraman

Kayıp pozisyonda beyazın Kg4 ve eğer Axg4 alırsa Fe4 tehdini kesmek isteyen Sethuraman 31…h5 oynadı ancak onu bu sefer başka bir taktik bekliyordu. 32. Fe4! Axe4 33. Kh8+ ve vezir düşüyor. Bu oyundan sonra ikinci 10+10 zaman kontrolündeki partiyi de kazanan Anish Giri , böylece 4-2’lik skorla dördüncü tura yükselmesini bildi.

 

Ding Liren-Vidit

ding liren-vidit

Ding Liren’in kurnaz 18. Ag5! hamlesinden sonra ulaşılan konumda Vidit, tehlikeyi farketmeksizin 18…bxc5? aldı. Şimdi ise 19.d5! ve hem Fxf6-Vh7 hem de dxe6 tehdit eden beyaz kazanıyor. Böylece Hindistan’ı temsil eden satranççı kalmazken Çin ise dördüncü tura Bu Xiangzhi, Wang Hao ve Ding Liren’le giriyor. Dördüncü turda Wang Hao ve Ding Liren’in birbirleriyle oynayacağı göz önüne alınırsa çeyrek finalde de en az bir Çinli satranççı olacak!

Günün en çekişmeli mücadelesi ise dün incelediğimiz harika bir Matlakov galibiyetinin ardından eşitlik bozmaya taşınan Matlakov-Aronyan eşleşmesiydi. 25+10’luk zaman kontrolünde birbirlerine üstünlük sağlayamayan satranççılar, 10+10 zaman kontrolünde de birer galibiyet alınca maç bu sefer 5+3’lük partilere taşındı. İlk oyunu alan Aronyan karşısında Matlakov bu sefer geri dönemedi ve berabere kalarak 3,5-4,5 skoruyla mağlup oldu. Rus satranççının mücadelesiyle turu hak ettiği söylenebilir ama Aronyan da elbette satranç dünyasının zirvelerinde boşuna yer almıyor.

Dördüncü turda Bu Xiangzhi-Svidler, Vachier Lagrave-Grischuk, Ivanchuk-Giri, Aronyan-Dubov, So-Jobava, Fedoseev-Rodshtein, Najer-Rapport ve Wang Hao-Ding Liren eşleşmelerini izleme fırsatı bulacağız. Heyecan verici satranççılardan oluşan bu kadronun çok zevkli oyunlara imza atacağını söyleyebiliriz, o yüzden yarın TSİ 14.00’te oynanacak dördüncü turun ilk oyunlarını kaçırmayın!

 

Resmi Site: https://tbilisi2017.fide.com/

Canlı Yayın: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/tbilisi-fide-world-cup-2017#live

Haber: Tarık Selbes

Fotoğraf: Anastasia Karlovich