Mobile menu

Tiflis'te Azerbaycan İçin Kara Cuma!

mamedyarovDünya Kupası'nda bugün hızlı satranç formatında oynanan eşitlik bozma maçlarının heyecanı vardı. Hızlı satranç elbette hatalara ve dolayısıyla sürprize daha açık bir format ancak yine de reyting favorilerinin kısa zaman kontrollerinde de rakiplerinden hem sezgi hem de hesap anlamında daha önde olmaları pekâlâ beklenebilir. Nitekim birçok eşleşmede favori isimler galip gelse de sürprizler de yaşanmadı değil.


 

Özellikle bugünün kupayı kazanabilecek kuvvette iki formda süper yıldız, Mamedyarov ve Recebov, ile turnuvaya katılan Azerbaycan için çok talihsiz olduğunu söyleyebiliriz. Mamedyarov, Kuzubov'a iki 25+10 kontrolünde oynanan partiyi de kaybederek elenirken Recebov genç Rus yıldız Artemiev karşısında çok çekişmeli bir maç oynamasına karşın rakibine yıldırımda yenilerek 3,5-4,5 skoruyla elenmekten kurtulamadı. Turnuvada böylece Azeri oyuncu kalmadı ve en azından Recebov için Adaylar Turnuvası hayalinin kesin olarak bittiğini söyleyebiliriz.

 

Veteran isimlerden Boris Gelfand, Wang Hao'ya 2,5-1,5'luk skorla kaybederek tıpkı şampiyonluk maçı oynadığı eski dostu Anand gibi kupaya ikinci turda veda etmek zorunda kaldı. Yine aynı neslin efsanesi Ivanchuk ise genç Polonyalı Duda'ya 3,5-2,5'la zor da olsa üstünlük sağlamasını bildi ve turnuvadaki birçok oyuncunun daha doğmadığı yıllardan, 90'ların başından, beri zirvede olan bir neslin -altı yaş küçük Kramnik'i saymazsak- son temsilcisi olmayı başardı. Kariyerine ve inanılmaz yeteneğine çok yakışacak, Korçnoy gibi geç yaşta bir şampiyonluk maçı neden olmasın?

Turnuvanın diğer Polonyalısı Wojtaszek de vatandaşı Duda'ya ayak uydurdu ve Onischuk'a elendi. Zherebukh'un Green Card başvurusu nedeniyle ülke dışına çıkamaması dolayısıyla sekiz oyuncuyla Tiflis'e katılan ABD'nin şu ana kadar çok iyi performans gösterdiğini söyleyebiliriz. So, Caruana, Nakamura gibi yıldızların yanı sıra Onischuk ve Lenderman gibi ustalar da halen yarışın içinde. Devşirme oyuncularla da olsa ABD'nin satrançta lider ülke konumuna gelme çabası ve yatırımları takdire şayan!

Kadınlarda dünyanın bir numarası Hou Yifan, Aronyan'a 25+10'luk iki partide de kazanç şansı tanımamasına karşın 10+10 zaman kontrolünde Ermeni satranççıya boyun eğmek zorunda kaldı ve saygıdeğer bir performansa karşın turnuvaya veda etti. Bir başka Çinli, herkesin çok şeyler beklediği genç Wei Yi yine kendisi gibi genç bir yıldız olan Rapport'a kaybetti ve turnuvaya veda etti. Çinli oyuncudan çok şey bekleyen hayranlarının üzülmesine gerek yok, Wei Yi'nin önünde uzun bir yol var ve bir gün Adaylar Turnuvası'nda oynama şansı elde edeceğini öngörmek zor değil. Öte yandan Rapport gibi orijinal bir oyuncunun turnuvada kalması da satrançseverler için iyi bir haber!
Bir diğer turnuvada iddiasını sürdürmeyi başaran yaratıcı oyuncu ise elbette oyun tarzıyla çok sevilen Gürcü Baadur Jobava. Turun da en güzel taktiklerinden birine imza attı Jobava bu tur Çinli Yu Yangyi karşısında. Aşağıdaki diyagramda Jobava'nın beklenmedik hamlesini bakalım bulabilecek misiniz? (Cevap yazının sonunda!)


resim3

Üçüncü tur eşleşmelerine kısaca göz gezdirirsek şu ana kadar oynadığı dört oyunu da kazanan şampiyon Carlsen, tecrübeli Çinli Bu Xiangzhi karşısında da serisini sürdürme mücadelesi verecek. Kramnik-Ivanchuk ise 90'lardan kalma nostaljik bir eşleşme ve çok heyecanlı olacak! İki genç Rus satranççıyı karşı karşıya getiren Dubov-Artemiev, Nepomniachtchi-Jobava ve Harikrishna'yı Hint derbisinde geçmeyi başaran Sethuraman'ın -Hollanda'yı temsil etmesine karşın- Hint asıllı Giri karşısındaki mücadelesi bu turun göze çarpan eşleşmelerinden bazıları.
Turnuvada üçüncü turun ilk oyunları yarın TSİ 14.00'da başlayacak.

Cevap: 28.Axf6!! [Harika bir hamle! Jobava bundan sonra da atağı kusursuz bir şekilde yönetiyor. 10+10'luk bir zaman kontrolünde oynanan bir parti için son derece etkileyici!] 28...Şxf6 29.dxe5+ Şf7 30.e6+! Şxe6 31.e4 Ag7 32.Va2+ Şd6 33.Kc1! Fxe4 34.Vd2+ Şe6 35.Ag5+ Şf5 36.g4+ Şf6 37.Axe4+ Vxe4 38.Vxd7 Ae6 39.Fg2 Vd4 40.Vxh7 Af4 41.Vh8+ Şe6 42.Ke1+ 1-0

 

Resmi Site: https://tbilisi2017.fide.com/

Canlı Yayın: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/tbilisi-fide-world-cup-2017#live

Haber: Tarık Selbes

Fotoğraf: Anastasia Karlovich