Mobile menu

Dünya Kupası'nda Anand, Karyakin ve Adams İkinci Turda Elendi!

karyaknTiflis'te oynanan Dünya Kupası'ndan dün yaptığımız haberde eski şampiyon Anand'ın Kovalyov'a yanlış bir feda sonrası nasıl kaybettiğinden bahsetmiştik. Elbette bugün oynanan ikinci turun klasik zaman kontrolündeki son oyunlarında herkesin gözü Kovalyov-Anand partisindeydi. Sakin bir İngiliz oynamak isteyen Anton Kovalov vezirleri kesip daha iyi bir piyon yapısıyla statik bir konum elde etmeyi başarınca Anand'ın oyunu karıştırma denemeleri ancak daha fazla zayıflıklara yol açtı ve sonunda sadece beyazın kazanabileceği bir konumda Anand, satranç geleneklerine uygun olarak rakibine beraberlik teklif etti. Elbette Anton Kovalyov'un buna hiçbir itirazı olamazdı! Vishwanathan Anand hayranları için üzücü kuşkusuz ama 25 yaşındaki Kovalyov için çok önemli bir başarı!

 


Günün ikinci sürprizi daha önce de değindiğimiz Dubov-Karyakin eşleşmesinden geldi. Daniil Dubov gerçekten çok yetenekli ve tehlikeli bir oyuncu ve bugün de bunu bir kez daha kanıtladı! Üstelik Carlsen ile yaptığı maç sonrası ülkesi Rusya'da belki Karpov ve Kasparov'a yakın bir popülariteye kavuşan yurttaşı Sergey Karyakin karşısında. Karyakin'in Carlsen'in de zaman zaman oynadığı İngiliz Açılışı'nda şampiyonluk maçı için yaptığı hazırlıklar işe yaramamış veya eskimiş olacak ki Dubov harika bir hazırlıkla tam anlamıyla oyunu domine ederek kazandı. Bu açıdan bir Kasparov partisine benzeyen oyunu incelemeniz tavsiye olunur.

karyakn


Eşitlik bozma gününe kalamadan elenen bir diğer isimse Michael Adams oldu. Açılıştan tam da sevdiği gibi basit ve hafif üstün çıkan Adams, herhalde "Kesinlikle kaybetmem!" dediği bir konumda istediği şekilde kontrolü sağlayamadı ve İsrailli Rodshtein'ın şah kanadında ve merkezdeki aktif oyununa boyun eğdi. Rodshtein'dan güzel ve öğretici bir galibiyet! Satrançta gençler için belki de en önemli öğüt konum nasıl olursa olsun aktif oynamaya çalışmak ve bu parti de bunun güzel bir örneği.


İlk gün kazanan Kramnik,Vidit, Fedoseev, Vachier-Lagrave bugün berabere yapıp üçüncü tura yükselmeyi başardı. Özellikle Demchenko'nun Kramnik karşısında daha açılışta berabere teklif ederek elenmeyi kabul etmesi ilginçti.


Şampiyon Carlsen tipik maksimalist tavrını göstererek Dreev'e ikinci oyunda da şans vermedi ve 2-0'lık skorla üçüncü tura yükselen tek isim oldu. İspanyol Vallejo-Pons, Tomashevsky'yi karmaşık bir İspanyol partisinde dize getirirken Amerikalı Lenderman, bu sene ligimizde de mücadele etmiş Carlsen'in vatandaşı Aryan Tari karşısında bir Karpov performansı ortaya koydu ve adeta rakibine pozisyonel satranç dersi vererek üst tura çıkmayı başaran bir diğer isim oldu. İlk oyunu kaybedip de eşitlik bozma görmeyi başarabilen tek isimse Cheparinov oldu. Mağlubiyetin rövanşında Navara'nın vezir finalinde yaptığı basit hatayı değerlendiren Bulgar satranççı böylece üçüncü tur ümidini sürdürdü. Öte yandan kadın satrancı açısından bir güzel haber de Hou Yifan'dan. Aronyan karşısında Çinli yıldız kadınları gururla temsil etti ve eşitlik bozma maçlarında üst tura çıkma mücadelesi verecek! Şu anda erkek satrancının belki de en formda ismi karşısında hızlı satrançta ne olursa olsun gerçekten çok iyi bir sonuç!


İkinci turun eşitlik bozma maçları yarın oynanacak. Caruana, Aronyan, So, Grischuk, Mamedyarov, Svidler gibi isimlerin kupada kalmaya çalışacağı gün bakalım hangi favori isimlerin elenmesiyle sonuçlanacak?

 

Resmi Site: https://tbilisi2017.fide.com/

Canlı Yayın: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/tbilisi-fide-world-cup-2017#live

 

Haber: Tarık Selbes

Fotoğraf: Anastasia Karlovich