Mobile menu

Tiflis'te İkinci Turda İlk Gün Tamamlandı

haberfotoDünya Kupası'nda ikinci turla birlikte bütün eşleşmelerin zorlu olacağı açıktı ve nitekim de öyle oldu. İkinci tura yükselen toplam 64 satranççının oynadığı 32 partiden sadece 7 tanesi bir tarafın kazancıyla sonuçlandı ve öyle görünüyor ki ikinci günde favori isimler işi eşitlik bozmaya bırakmamak için kazancı zorlamaya çalışacak.

 


 

Bugünün en büyük sürprizi eski şampiyon Vishwanathan Anand-Anton Kovalyov eşleşmesinden geldi. 25 yaşındaki Kanadalı açılıştan çok iyi bir konumla çıkmadı gerçi ama kritik anda Anand yanlış bir fikrin cazibesine kapıldı:

 

 

 

 

resim1
                                   Anand-Kovalyov

Beyazın açık a hattına sahip olduğu ve siyah taşların kötü konumda bulunduğu bu pozisyonda inisiyatif elbette beyazda. Anand elbette taktik vizyon anlamında halen dünyanın en iyilerinden biri ve birçok kuvvetli büyükustanın aklına bile getirmeyeceği bir olanağı farkediyor.

23.Ac5?? [Çok yaratıcı bir feda! Ve ne yazık ki yanlış. 23.Ka8 Kxb7 24.Kda1 ile beyazın baskısı devam ederdi.]

23...dxc5 24.d6+ Şf6 25.Ff3 [İşte Anand'ın fikri! Taş fedasıyla f3-a8 diyagonalini açan Anand böylece b7 piyonunu koruyor ve siyah filin c7'ye gidememesi nedeniyle Ka8 ile kazanmayı planlıyor.]

25...Şf5! [Herhalde eski şampiyona soğuk duş etkisi yapan bir hamle. Anand'ın fikrini şu varyantta daha net görebiliyoruz.25...Ke8 26.Ka8 Fb6 27.Kda1 Şe6 28.Kxb8 Kxb8 29.Ka8 ± Oyundaki güzel hamle ise taş fedasını çürütüyor. Anand her ne kadar mücadeleyi sürdürse de 43. hamlede taş geriyken terk etti!]

Böylece Anand maçı eşitlik bozmaya götürebilmek için yarın siyah taşlarla mutlaka kazanmak zorunda. Bakalım Kovalyov beyaz taşlarla eliminasyon sisteminde daha önce FIDE şampiyonu olmuş ve kariyerinde defalarca bu tarz durumların altından kalkmasını bilmiş tecrübeli rakibini durdurabilecek mi?

Günün diğer kazanan isimleri Carlsen, Kramnik, Vachier-Lagrave, Vidit, Navara ve Inarkiev'i gerçekten bu seviyede affedilmeyecek derecede hazırlıksız yakalamayı başaran Fedoseev oldu ve bu isimlere üçüncü tura çıkmak için yarın beraberlik yetecek.

Turnuvada ikinci turun klasik zaman kontrolündeki maçları yarın TSİ 14.00'da oynanacak oyunlarla sona erecek. Eşitlik bozma maçları ise bir sonraki gün yapılacak. Yarının keyifli bir gün olacağı kesin, özellikle de gözler Kovalyov-Anand partisinde olacak!

Haber: FM Tarık Selbes

img 0779

Kovalyov - Anand ( FotoÄŸraf: Anastasia Karlovich)