Mobile menu

2017 Dünya Kupası'nda İlk Tur Sona Erdi

f5818679-109e-4c36-bb50-63ffd91b5a1202-28 Eylül tarihleri arasında Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te düzenlenen ve turnuva sonunda ilk iki sırayı alacak oyuncunun 2018'de oynanacak Adaylar Turnuvası'na katılma hakkı elde edeceği 2017 Dünya Kupası'nda büyük heyecan başladı.

Toplam 128 oyuncuyla başlayan ve eleme sistemiyle yedi tur sonunda birincinin belli olacağı turnuvada son tur haricinde diğer turlar klasik zaman kontrolünde-40. hamleden sonra 30 dakikanın ekleneceği 90 dk+30 sn- iki oyun üzerinden oynanacak. Finalde ise birinciyi dört adet klasik parti üzerinden oynanacak bir mini maç belirleyecek.


Eşitlik bozma sistemine gelince; önce 25 dk+ 10 sn eklemeli tempoda 2 parti, yine eşitlik halinde ikişer oyunluk 10 dk+10 sn ve -gerekirse- 5 dk+3 snlik maçlar yapılacak. Hala eşitlik söz konusuysa beyazın 5 dk, siyahın 4 dk süreye sahip olacağı ve beraberlik halinde siyahın kazanmış sayılacağı son bir armageddon -tam karşılığı kıyamet olsa da dilimizde altın puan tabiri daha çok oturmuş sanıyorum- partisi oynanacak.


Adaylar Turnuvası'na halihazırda katılım hakkı olan Sergey Karyakin ve rakibini bekleyecek olan şampiyon Magnus Carlsen bu turnuvada para ödülü için mücadele ediyor ancak diğer satranççıları para ödülünden ziyade şampiyonluk yolunda bir ilk adım anlamına gelen bu katılım hakkı ilgilendiriyor kuşkusuz. Topalov, Jakovenko, Almasi ve Naiditsch gibi birkaç isim dışında 2700 ELO ve üzerindeki bütün satranççıların katıldığı turnuva elbette yılın en önemli satranç olaylarından biri ve satranç elitini diğer faniler karşısında izleme imkanını nadiren elde eden satrançseverler için de büyük bir fırsat. Satrancın ne kadar zor bir oyun olduğunu ve ELO farklarının tahta başında çok da bir şey ifade etmediğini deneyimlemek açısından da takip etmesi son derece öğretici!


Nitekim bugün oynanan eşitlik bozma maçları sonucu tamamlanan birinci turda büyük sürprizler yaşanmayıp genellikle favoriler ikinci tura geçmeyi başarsa da yine de maçların zor geçtiğini söylemek mümkün. Örnek olarak birkaç eşleşmeye bakmak gerekirse Karyakin, Avustralyalı genç Smirnov'u ancak eşitlik bozma maçları sonucu 4-2 geçebilirken Amerikalı Lenderman ise Eljanov'u 2-0 yenmeyi başararak ilk turun en büyük sürprizine imza attı. İlk turda elenen diğer isimler arasında Ponomariov, Howell gibi ünlü oyuncuları görmek mümkün.

img 0595-1200x800


Öte yandan skorlara bakıp kolay geçtiği düşünülebilecek maçlarda bile favori isimler aslında son derece zorlandı. Anand karşısında Malezyalı Yeoh ilk oyunu kaybetse de ikinci oyunda harika oynayıp kazanca çok yaklaşmıştı ancak zaman sıkışmasında avantajını kaybetti ve maçı eşitlik bozmaya götüremedi. Keza Kramnik de rakibini 1,5-0,5 ile geçti geçmesine ama genç rakibi Çinli Dai Changren'in başa baş bir mücadele verdiğini ve ilk oyundaki hatası olmasa maçı pekâlâ eşitlik bozmaya taşıyabileceğini söylemek lazım. İlk oyunu kaybeden Harikrishna ve Wei Yi'nin ipten döndüğünü, Nepomniachtchi, Adams gibi elit oyuncuların da rakiplerini ancak hızlı zaman kontrolünde oynanan partilerde geçebildiğini göz önüne alırsak git gide zorlaşacak turnuvanın ilerleyen turlarda daha fazla sürprize yol açacağını öngörmek zor değil.

İkinci tur eşleşmelerine bakacak olursak, öncelikle Dreev gibi tabiri caizse bir eski toprağın Carlsen karşısında ne yapabileceğini görmek ilginç olacak. Karyakin-Dubov da eski şampiyonluk adayı için pek kolay geçmeyecek şüphesiz. Wei Yi-Rapport, Le Quang Liem-Vidit, Recebov-Artemiev gibi çok güzel eşleşmelerin olduğu bu turda oyunların çok zorlu geçeceğini ve birçok eşleşmeyi eşitlik bozmanın belirleyeceğini tahmin etmek yanlış olmaz, dolayısıyla keyifle takip edilecek bir tur bizleri bekliyor!

İkinci turun ilk partileri 6 Eylül 2017 Çarşamba günü TSİ 14.00'da oynanacak.


Resmi Site: https://tbilisi2017.fide.com/

Canlı Yayın: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/tbilisi-fide-world-cup-2017#live

Haber: FM Tarık Selbes

Fotoğraf: Anastasia Karlovich