Mobile menu

7. Turda ABD’ye 3-1 Mağlup Olduk

art 3018-1024x683Altı maçlık yenilgisiz ve satranç tarihimize altın harflerle yazılacak tarihi bir serinin ardından bugün dengeli kadrosuyla dikkat çeken ABD ile eşleşen Milli takımımız, yine her zamanki gibi sonuna kadar mücadele etmesine karşın ilk yenilgisini almaktan kurtulamadı. Aslında maçın gidişatının lehimize döndüğü anlar da yaşanmadı değil ancak Ray Robson'ın itiraf etmek gerekirse zaman sıkışmasında son derece güzel oynadığı mat atağı sayesinde GM Can'a kazanması ile aleyhimize dönen ivme, kazanmak zorunda olan GM Yılmaz'ın Onischuk karşısında zaman kontrolüne yaklaşırken üstünlüğünü yitirip ardından da önce piyon sonra taş kaybetmesiyle bize mağlubiyeti getirdi. Moral bozmaya gerek yok, son iki tur yenebileceğimiz iki rakip, Mısır ve Belarus ile oynuyoruz ve turnuvayı üst sıralarda ve hatta belki de üçüncü olarak bitirmemiz işten bile değil!

wtcc2017.-round-7 12-1024x649Turun ilk biten oyunu 14 hamlelik kısa bir oyunun ardından yaptığı berabere teklifiyle Dragan Solak'tan geldi. İyi hazırlandığı belli olan ve çok hızlı oynayan Shankland karşısında açılıştan üstünlükle çıkamayan oyuncumuz maç stratejimize de uygun bir şekilde berabere teklif etti. Kaptanımız Krasenkow ve Dragan'dan son derece mantıklı ve akıllıca bir karar. Böylece Dragan da namağlup turnuvayı sürdürmeye devam ediyor! Bravo!

Üçüncü masada Emre Can-Ray Robson partisi Amerikalı genç yıldızın son derece agresif oyununa sahne oldu. 10...g5!? hamlesiyle şah kanadı atağının ilk sinyallerini veren Amerikalı karşısında Emre Can taşlarını manevra yaparak doğru yerlere koymaya çalıştı ve bunda da başarılı oldu ancak rakibin g4 ve sonrasında Ve8-h5 manevrasına daha fazla dikkat etmek gerekiyordu (23.Ff3!? iyi bir profilaktik seçenek olabilirdi). Her ne kadar Robson'ın zamanı bayağı azalmış olsa da alet fedasıyla başlattığı kuvvetli mat atağına çare bulmak zor görünüyordu ve nitekim Emre de fırsat yaratmaya çalışsa da başarılı olamayarak mat oldu. Dünkü yorucu Sasikiran partisinin ardından bugün de böylesine zor bir oyunu oynamak hiç kolay değildi elbette, Emre'ye gösterdiği mücadelesi ve çabası için tebrikler!

Turun bizim adımıza en büyük trajedisi ise ikinci masada yaşandı. Bu turnuvada sağlam oyunuyla dikkatleri üzerine çeken oyuncumuz GM Yılmaz Onischuk (2685) gibi tecrübeli bir büyükusta karşısında kaya gibi sağlam bir konum elde etti. Beyazın siyahın mat tehdidi nedeniyle bağlı taşları ve siyahın çift fili Mustafa'ya uzun vadede inisiyatifi sağlayacak gibi görünüyordu ama elbette kolay bir pozisyon değildi, beyazın da şansları mevcuttu. Eğer beraberlik takıma yetseydi yapabilecek oyuncumuz özellikle de Emre Can'ın kaybetmesinin ardından kazanmak zorunda olduğu psikolojisiyle oynadı ve bu tarz durumlarda genellikle olduğu üzere üst üste hatalar yaparak oyunu kaybetti. Bazen takım turnuvalarında domino etkisiyle bir masada işler kötü gitti mi diğer masalarda da öyle olmaya başlayabilir, bu turda da açıkçası bunun bir örneğini yaşadık. Şunu bir kez daha söylemek lazım ki Mustafa, bu oyun da dahil olmak üzere bu turnuvayla birlikte potansiyelini kanıtlamış bir oyuncu artık. Umarız 2700 ELO barajına giden yolda bir adım olur Mustafa için Hantı-Mansiysk!

Dördüncü masada Vahap Şanal siyah taşlarla Jeffrey Xiong karşısında güzel, stratejik bir oyuna imza attı. Siyah renkli filleri kestikten sonra blokaj için oynayan Vahap 50. hamlede her iki oyuncunun gözden kaçırdığı bir körlük haricinde rakibine şans vermemiş ve güzel bir beraberlik elde edecek gibi duruyordu ancak tamamen eşit giden oyunda yorulan Vahap önce a4 piyonunu verdi, sonra yine berabere olan konumda rakibinin taşlarını içeri girmesine izin verince rakibine kazanç şansları tanıdı. Ancak Vahap'ın inatçı oyunu karşısında fırsatları değerlendiremeyen GM Xiong vezirleri keserek berabereye razı olmak zorunda kalınca maç da 3-1 sona ermiş oldu. Güzel fikirlerle dolu, ilginç bir oyun. Vahap'a tebrikler!

Turnuvada genel duruma kısaca göz atarsak; günün en önemli maçında Rusya Çin'e 2,5-1,5 mağlup oldu ve böylece şampiyonluk için avantaj Çin'e geçmiş oldu. 12 puanlı Çin'i 11 puanla Rusya ve 10 puanla Polonya takip ediyor. 9 puana sahip Hindistan ve 8 puanlı takımlar ise ABD ve elbette Türkiye! Son iki turda iyi eşleşmelerimizin olduğu göz önüne alınırsa güzel bir derece neden olmasın?

Kadınlarda ise liderliÄŸi paylaÅŸan Rusya ve Ukrayna rakipleri Polonya ve Mısır'ı yenerek 12 puanla zirve mücadelesini sürdürüyor. EÄŸer yarın Ukrayna Gürcistan'ı yenebilirse son turdaki Rusya-Ukrayna maçını kaçırmamak gerek! 9 puanlı Çin ise üçüncülük için en avantajlı ülke konumunda. 

Turnuvada sekizinci tur yarın TSİ 13.00'te başlayacak. Bayramın ilk gününde Mısır'ı yenerek çifte bayram yapacağımızı umuyor, oyuncularımıza başarılar diliyoruz!

 

Haber: Tarık Selbes

Turnuva Sayfası - Canlı Yayın

(Fotoğraflar turnuva sayfasından alınmıştır)

 

siralamatur717