Mobile menu

Kanada Açık 2007 Sona Erdi

Xiangzhi Bu Kanada Açık'ı Kazandı

  

GM Suat Atalık, IM (WGM) Ekaterina Atalık ve WFM Kübra Öztürk'ün katıldığı ve birçok ünlü büyükustayı buluşturan Kanada Açık 2007 turnuvasın sona erdi. Son turda GM Atalık, IM Gerzhoy ile berabere kalarak turnuvayı 6,5 puanla tamamlarken, IM Atalık ise FM Davies ile berabere kalarak turnuvayı 6 puanda tamamladı. WFM Öztürk ise son tur FM Dougherty'a karşı kazanarak üst üste iki galibiyet alarak turnuvayı 6 puanla tamamladı. Turnuvayı Çinli büyükusta Xiangzhi Bu 8 puanla kazanırken 2-6.dereceleri GM Short, GM Miton, GM Sandipan, IM Krnan ve GM Sambuev paylaştılar. Bu sonuçlarla Katya ve Kübra bayanlarda birinci olurken, Kübra aynı zamanda 2300 altında da derece yaparak ödül aldı.

Turnuva hakkında önceki haberleri görmek ve turnuvada yer alan ünlü büyükustaların kimler olduğunu öğrenmek için haberin devamına tıklayınız.

 

Önceki Haberler

GM Suat Atalık, IM (WGM) Ekaterina Atalık ve WFM Kübra Öztürk Kanada'nın başkenti Ottawa'da 7-15 Temmuz 2007 tarihleri arasında düzenlenen Kanada Açık 2007 Turnuvası'nda oynuyorlar. Konya'daki Türkiye Kulüpler Şampiyonası maçlarında oynadıkları İstanbul Satranç Eğitim Kulübü Aquamatch şampiyonluğunu ilan ettikten sonra ayaklarının tozuyla Kanada'ya geçen Atalık'ların ve Öztürk'ün Türkiye'yi temsil ettiği bu güçlü açık turnuvada yer alan 280 katılımcının arasında Nigel Short(2683), Xiangzhi Bu(2685), Vadim Milov (2678), Sergei Tiviakov (2648), Kamil Miton (2648), Chanda Sandipan (2563), Alex Yermolinsky (2517) gibi tanınmış büyükustalar da yer alıyorlar. Turnuvayı resmi sitenin yanı sıra merkezi Kanada'nın Montreal şehrinde bulunan ve kişisel satranç cihazı üreten Monroi firmasının web sitesinden de takip edebilirsiniz.

Üçüncü turun sonunda GM Short 3/3 ile liderliği tek başına ele geçirmiş durumda. GM Atalık ve WFM Öztürk 2.5 puanda, IM Atalık'ın ise 2 puanı bulunuyor. Dördüncü turda GM Atalık bir dönem beraber çalıştığı GM Yermolinsky ile berabere kalıp 3 puana ulaşırken, IM Atalık da Cheng'e kazanarak 3 puana ulaştı. WFM Öztürk ise IM Roussel-Roozmon'a kaybederek 2,5 puanda kaldı. Dördüncü turun ardından turnuvanın liderleri 3,5 puanlı iki büyükusta Tiviakov ve Short.

Beşinci turda, GM Atalık Michielsen'i yenerek 4 puana ulaşırken, IM Atalık ise GM Shomoev ile berabere kalarak 3,5 puana ulaştı. WFM Öztürk ise Abou-Nassif'i yenerek 3,5 puana ulaşan diğer sporcumuz oldu. Short ve Tiviakov'un berabere kalmasının ardından birinciliği Atalık'ın da dahil olduğu 12 büyükusta paylaşıyor.

Altıncı turda Suat Atalık'ın büyükusta Likavsky'i (2494) yenerek 5 puana ulaştı ve  İngiliz büyükusta Howell (2519)  ile birlikte 1-2. dereceleri paylaşıyor. Ekaterina Atalık ise ünlü büyükusta Vadim Milov (2678) 'a karşı teorik berabere olarak bilinen bir kaleye karşı er oyunsonunda şanssız bir şekilde hata yaparak masadan puansız ayrıldı. Kübra Öztürk ise 6.turun pgn dosyalarına göre Kovalyov(2511) 'a kaybederek 3,5 puanda kaldı.

Yedinci turda Suat Atalık , GM Howell'ı yenerek turnuvadaki üst üste üçüncü galibiyetini aldı ve 6 puan ile lider durumda. Atalık'ı 2-6. dereceleri paylaşan GM'ler Bu (2685), Milov (2678), Miton (2648), Sandipan (2563), Hoang Thong Tu (2483) 5,5 puanla izliyorlar. IM Atalık, Fritzsche'yi yenerek 4,5 puana ulaştı. WFM Öztürk de FM Hua'ya kaybetti ve 3,5 puanla mücadelesini sürdürüyor.

Sekizinci turda Atalık, turnuvanın en yüksek ratingli oyuncusu Xiangzhi Bu (2685) 'ya karşı siyah taşlarla oynuyor. Hatırlayacağınız gibi iki büyükusta 2007 yılının başında Wijk aan Zee Corus B'de karşılaşmışlar ve berabere kalmışlardı. IM Atalık ise yine siyah taşlarla Jiang (2200) ile karşılaşırken, WFM Öztürk ise Yu (1948) ile karşılaşıyor.

Kanada Açık'ta sekizinci tur geride kaldı. Suat Atalık, Xiangzhi Bu'ya kaybedince liderliği de kaybetti. Sekizinci turun ardından GM'ler Bu ve Miton 6,5 puanla lider. Onları Atalık'ın da dahil olduğu altı büyükusta 6 puanla izliyor. IM Atalık ise dün kazanarak 5,5 puana ulaştı. WFM Öztürk ise berabere kaldı ve sekizinci turun sonunda dört puanı bulunuyor.

Dokuzuncu turda Suat Atalık Vadim Milov'a kaybederek 6 puanda kaldı ve zirveden uzaklaştı. Ekaterina Atalık ise evsahibi ülke Kanada'nın kuvvetli büyükustalarından GM Bluvhstein'a yenildi ve 5,5 puanda kaldı.. Kübra ise Danilov'a kazanarak 5 puana ulaştı.