Mobile menu

Satranç Turnuvalarında Oyuncuların Davranış Kurallarına İlişkin FIDE Başkanlık Kurulu Kararı

Oyuncuların Satranç Turnuvalarındaki Davranışlarına İlişkin Kurallar

Yakın zamanda satranç turnuvalarında sporcuların rakiplerine, yetkililere ve gazetecilere vs. karşı tutumlarının toplum tarafından kabul edilebilir davranış sınırlarının ötesine sıkça geçmesi üzerine, FIDE Başkanlık Kurulu'nda Başkan Ilyumzhinov'un önerisi doğrultusunda FIDE'nin bu hususta kesin önlemler almasına karar verilmiştir.

Herhangi bir FIDE maçı veya FIDE turnuvasında, oyun başlamadan önce rakibiyle el sıkışmayan (veya toplumca kabul edilebilir kurallara uygun olarak rakibini selamlamayan) sporcular, ayrıca bu tavırlarını hakemin bu yönde bir talebi olmasına rağmen sürdürürlerse veya rakiplerini ve turnuva görevlilerini aşağılayıcı bir tutum takınırlarsa oyunu derhal ve nihaî olarak kaybetmiş sayılacaklardır.

Daha anlaşılır ve ayrıntılı  davranış ve etik kurallarının belirlenmesi için FIDE Etik Kurulu ve Hakemler Konseyi detaylı bir kural rehberi hazırlamaktadırlar. Bu rehber, FIDE web sitesinde yayınlanacaktır.

Türkiye Satranç Federasyonu da bu tür spor ahlakı dışındaki davranışlara karşı alınan bu kararı sonuna kadar desteklemektedir.