Mobile menu

Dünya Okullar Şampiyonası’ndan İki Şampiyonluk, İki Bronz Madalya!!!

img 37032017 Dünya Okullar Şampiyonası bugün tamamlanırken sporcularımız toplamda 2 altın ve 2 bronz kazandılar. Altın madalyalar 11 yaş kategorisinde Efe Hakan Öztürk ve 13 yaş kategorisinde Enes Tanrıverdi'den gelirken, 17 yaş kategorisinde Batuhan Özen ve 11 yaş kızlar kategorisinde Elif Keskin de üçüncü olarak bronz madalya kazandı. Sporcularımızı tebrik ediyoruz!

Sporcularımız şampiyonadan daha fazla madalya ile ayrılabilirlerdi. Son turda kaçan fırsatlara dilerseniz kısaca bir göz atalım:

 

 

 

Elif Keskin-Bagul Ezizova

dunyafinal171

 

 

Ezizova'nın 31...Ka8 hamlesinden sonra yukarıdaki konuma erişildi. Piyon önde olan ve taşları da rakibine göre daha aktif yerlerde konumlanmış beyazlar için kazanç bir konum. Vezirini bu konumda c3'e kaçan Elif eğer 32. Kxb7! hamlesini dikkatlice incelemiş olsaydı parti hemen bitecekti. Zira 32. Kxb7 Kxa5 33. Kxd7 Kxd7 hamlelerinden sonra 34. Fxe6+ kaleyi geri alıyor ve üç piyon fazlasıyla çok rahat bir kazanç. 32. Vc3'ten sonra da beyaz üstün ancak daha sonra hatalar yapan Elif oyunu kaybetti ve turnuvayı averajla üçüncü sırada tamamladı.

 

 

Teodor-Cosmin Nedelcu-Taha Özkan

dunyafinal172

 

 

İlk bakışta da anlaşılacağı gibi siyahın geçer b piyonu beyazın e piyonundan daha tehlikeli ve bu konumda kazanca oynayacak tek taraf siyahlar. Taha bu konumda 38...Vd4 hamlesini seçti ancak 39. Şf2 Vxd8 40. Vxb3+ sonrasında oluşan finalde kazancı zorlayarak üst üste hatalar yaptı ve oyunu kaybetti. Daha basit görünen bir kazanç ise bu noktada 38...Ac5 oynayarak hem b piyonunun önünü açmak hem de atın konumunu düzeltmek. Elbette bunu oynayabilmek için Taha'nın 39. e6 Ve4! varyantını görmesi gerekiyordu zira bu konumda 40. Vxc5?? ile atı almak mümkün değil 40...Ve1# mattan ötürü. Oldukça iyi geçen bir turnuvanın ardından Taha böylece maalesef podyum dışı kalmış oldu.

 

 

Stanislav Cebotari-Efe Metehan Yavuz

dunyafinal173

 

Tek açık hatta, geçer piyona sahip, taşları çok daha iyi konumlarda olan ve beyazın zayıflıklarına baskı uygulayan siyah için tamamen kazanç bir konum. Oyuncumuz bu konumda 32...Kxe3? oynayarak hem f3'teki kuvvetli kalesini oradan kaldırmış oldu hem de beyaz atı zaten gelmek istediği e3 blokaj karesine getirterek rakibinin konumunu iyileştirmiş oldu. Her ne kadar bu hamleden sonra da siyah çok üstünse de kazanç konumlarda mümkün olduğunda dikkatli olmalı ve rakibe en ufak bir şans bile tanımamalıyız. 32...Af5! bu konumda oyunu bitiren hamleydi. Örneğin: 33. Kxf3 exf3 34. Vf2 Ad6! 35.cxd5 Vf5 36. Şa2 Ae4 ve f piyonunu durdurulamıyor. Kazansa 7 puanla 1-5. sıraları paylaşacak ve averajla madalya elde edecek CM Yavuz bu sonuçla tıpkı Taha Özkan gibi 6 puanda kaldı ve madalya elde edemedi.


Oyuncularımızı tekrardan tebrik ediyor, başarılarının artarak devam etmesini temenni ediyoruz. 

 

 

 

 

 

Haber: Tarık Selbes / Fotoğraflar: Zeynep Kurtoğlu

Chess-Result - FOTO GALERİ

 

wscc

img 3566