Mobile menu

24 Sporcumuzun Dünya Okullar Yarışı Sürüyor

img 3387

2017 Dünya Okullar Şampiyonası'nın dördüncü turu dün TSİ 15.00'de oynanan karşılaşmalarla tamamlandı. Genel olarak oyuncularımızın son derece başarılı sonuçlar aldığı dördüncü tur kategorilerdeki madalya şanslarımız adına umut verici bir tur oldu.

Canlı yayınlanan oyunlara şöyle bir göz atarsak belki de ilk sözünü etmemiz gereken isim CM Taha Özkan; zira rakibi Perulu Flores 11 yaş kategorisindeki 2 numaralı seri başı ve turnuvanın favorilerinden biriydi. Grünfeld Savunması'na karşı Rus Varyantı olarak da bilinen 5.Vb3 hamlesini seçen oyuncumuz, taşlarını doğru konumlara getirerek merkezileştirdi ve rakibinin baskı altındaki hesap hatasından yararlanarak güzel bir şekilde kazanmayı başardı. Böylece bu turu da tam puanla kapatmış olan oyuncumuz reytinge aldanılmaması gerektiği ve kendisinin de turnuvanın favorilerinden biri olduğunu herkese göstermiş oldu.

Turun bir diğer güzel sonucu da 13 yaş kategorisinden geldi. Enes Tanrıverdi, üç numaralı seri başı Moğol FM Batsuren'e karşı Slav Savunması'nın Arjantin Varyantı'nı oynadı (1.d4 d5 2.c4 c6 3.Ac3 dxc4) ve eğer veritabanım beni yanıltmıyorsa Shimanov-Popov Dagomys 2010 oyununda Popov'un oynadığı 12...Af6 yerine daha kuvvetli 12...e5!'i oynayarak güzel bir yenilik yaptı. Sonrasında son derece karışık bir konumda iki taraf da karşılıklı şanslar elde etti ancak Tartakower'in de dediği gibi "Oyunu sondan bir önceki hatayı yapan kazanır." ve bu isim de Enes oldu. Tebrikler Enes!

Bir diğer ilginç oyun da Capablanca'nın meşhur çift kale finallerini hatırlatır bir final oynayan Büşra Özbek'in (13-K) oyunuydu. Her ne kadar piyon yapısı biraz daha kötü olan taraf olsa da oyuncumuz finali çok daha iyi oynayarak gereksiz zayıflıklar yaratan rakibi karşısında üstün bir konum elde etti. Beraberlikte anlaştığı son konumda eğer Büşra h5 sürüp kalesiyle g hattından dalsaydı Capablanca stilinde bir kazanç elde edebilirdi. Bu fırsatı kaçırsa da genel olarak finaldeki oyununun en azından göreceli olarak iyi olduğunu söyleyebiliriz.

Netanel Levi- Batuhan Özen (17 Yaş) partisi de oyuncularımızın güzel oyun sonu oyunlarına bir örnek. Kalite altta kayıp bir finali savunmak zorunda kalan Batuhan inatçı oyunuyla konumu berabere bir kale+piyon fil+piyon finaline taşımayı başardı ve berabere yaptı. Oyuncumuzdan gerçekten güzel bir kurtarış!

Efe Hakan Öztürk-Theodor Mihnea Voicu partisi her iki oyuncunun güzel manevralarına sahne olurken Romen oyuncu sporcumuzun konumsal baskısını nötralize etmeyi başarınca oyun berabere sonuçlandı. Tura tam puanla giren oyuncularımız Yusuf Çağan Türkmen (9 Yaş) ve Elif Keskin (11-K) ise rakiplerine kaybederek 3 puanda kaldılar.

Beşinci turu bugün TSİ 15.00'te başlayacak şampiyonada sporcularımıza; Kafile Başkanı Onur Özdiker, Antrenörler IM Yakup Erturan, Onur Kınsız, Doğa Cihan Göksel ve FM Ata Seçer, Spor Uzmanı Zeynep Kurtoğlu ve Psikolog Büşra Arığ eşlik ediyor.

Bütün sporcularımıza başarılar!

 

Haber: Tarık Selbes

Şampiyona Sayfası - Chess-Result - FOTO GALERİ

 

d.okullar417