Mobile menu

2017 Avrupa Kadınlar Şampiyonu Nana Dzagnidze!

img 9962Letonya'nın başkenti Riga'da düzenlenen 2017 Avrupa Kadınlar Şampiyonası'nda son tura dek süren büyük mücadele sona erdi ve ilk iki masada oyunlar beraberlikle sonuçlanınca turnuvayı baştan sona önde götüren Gürcü GM Nana Dzagnidze 8,5 puanla şampiyonluğa ulaşmış oldu. Özellikle de son tur Pogonina'ya karşı ecel terleri dökse de turnuvayı namağlup tamamlamayı başaran Gürcü oyuncunun son derece haklı bir şampiyonluk elde ettiğini söyleyebiliriz. Turnuvada 8 puanla 2-3. dereceleri paylaşan isimler ise Paehtz'i yenmenin kıyısından bile geçemeyerek berabere yapmak zorunda kalan Goryaçkina ve son tur Kashlinskaya karşısında güzel bir şah kanadı atağıyla galibiyet elde ederek ona yetişmeyi başaran 90'lı yıllardan bu yana kadınlar satrancının en önemli isimlerinden olan Alisa Galliamova oldu.

Satranççılarımıza gelirsek elbette bizim açımızdan oyuncumuz kazandığı takdirde WGM normu alacağı için en heyecanla beklediğimiz oyun Khayala Isgandarova- Nastassia Ziaziulkina eşleşmesiydi. Açılıştan bir şey elde edemeyen Khayala, piyon yapısının biraz daha kötü olması sebebiyle kırışmalarla oyunu beraberliğe taşıdı ve WGM normu elde edemese de harika performansını IM Ziaziulkina karşısındaki sağlam beraberliğiyle güzel bir şekilde noktalayarak turnuvayı 6 puanla tamamladı. 2366 performans ve 46 ELO kazancına imza atan oyuncumuzu tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Aslında genel olarak iyi bir performans gösterse de üst üste aldığı iki mağlubiyetle belki de oyununun karşılığını tam olarak alamadığını söyleyebileceğimiz IM Atalık son tur Nino Khomeriki karşısında rahat bir galibiyet elde etti. Gürcü oyuncu sanırım 17...Aa8?? oynarken ya 18. Axc5'i görmedi ya da 18...Vc7 19.b4! yanıtını kaçırdı. Piyon öne geçen IM Atalık böylece turnuvayı güzel bir şekilde sonlandırdı ve 6,5 puanla 26-46. sıraları paylaşarak averajla 28. olarak satranççılarımız arasında en üst dereceyi elde etmiş oldu.

WGM Betül Cemre Yıldız son tura 5,5 puanla giren bir başka satranççımızdı. Her ne kadar WFM Ivanenko karşısında favori olsa da açılış ve sonrasında oluşan konum Betül'e bir üstünlük tanımıyordu ve siyahın kötü filini beyazın iyi filiyle değişiyor olması mantıklı bir şekilde WGM Yıldız'ın beraberliği kabul etmesine yol açtı. Böylece 6 puan elde eden oyuncumuz 51. olan Khayala Isgandarova'nın averajla iki basamak altında 53. olarak turnuvayı tamamladı.

Turnuvada oyuncularımızın son tur eşleşmeleri arasında belki de en zorlusu Kübra Öztürk-Almira Skripchenko'ydu. Turnuvanın ikinci yarısında başarılı sonuçlara imza attığını söyleyebileceğimiz oyuncumuz, son turu da hafif üstün olduğu bir pozisyonda rakibiyle berabere yaparak noktaladı. 5,5 puanla 81. sırayı elde eden Kübra, belki istediği kadar başarılı olamasa da turnuvayı ELO kazancı olarak artıda bitirmeyi başardı.

Turnuvada göreceli olarak en başarılı oyuncumuz WCM Sinem Çağla Gündoğan son tur İsviçreli WFM De Seroux'yu yenerek 5 puan ve 2190 ELO performansıyla bitirdiği kendi adına harika geçen bir şampiyonadan tam 145 ELO kazancıyla ülkemize dönüyor. Bu sonuçla 2000 ELO seviyesinin üstüne çıkacak oyuncumuzu tebrik ediyor başarılarının devamını diliyoruz!

Bir diğer başarılı oyuncumuz WCM Arda da son tur tecrübeli IM Petrenko karşısında siyah taşlarla berabere kalarak turnuvayı 4,5 puan, 2171 performans ve 39 ELO kazancıyla tamamladı. Çağıl bu turnuvadaki oyunuyla ilerleyen yıllarda daha da iyi sonuçlara imza atabileceğini ve turnuva tablosunun üst sıralarına oynayabileceğini göstermiş oldu.

Son olarak kötü bir turnuva geçiren WFM Sıla Çağlar son tur zayıf rakibini yenip hiç değilse turnuvayı 4,5 puan ile noktalayarak moral bulurken Ece Özbay ise Monika Tsiganova'ya kaybederek turnuvayı 4 puan ile tamamlamış oldu.

Böylece kadınlarda 2017 Avrupa Şampiyonu Nana Dzagnidze olarak tescil edilirken genel kategoride ise bu sorunun cevabını önümüzdeki ay sonu Minsk'te oynanacak 2017 Avrupa Bireysel Satranç Şampiyonası'nın ardından verebileceğiz. Minsk'ten vereceğimiz haberlerde tekrar görüşmek üzere!

 

Haber: Tarık Selbes

Final Sıralaması