Mobile menu

Riga’da Son Tura Giriliyor

img 0717-1021x580Riga'da artık sona gelinirken Gürcü GM Nana Dzagnidze zirvedeki yerini koruyor. Dzagnidze'nin önceki turlarda zirveyi paylaştığı isim Rus WGM Goryaçkina 10. turda GM Hoang ile berabere kalırken Gürcü oyuncunun Monika Socko'yu yenmesi Nana Dzagnidze'ye son tura 8 puanla tek başına zirvede girme fırsatı tanıdı. Onu 7,5 puanla Goryaçkina takip ederken üçüncü sırayı aralarında Mariya Muzychuk, Nataliya Pogonina, Katerina Lagno ve bir dönem ülkemizde de antrenörlük yapmış Elisabeth Paehtz gibi isimlerin de olduğu 7 puanlı büyük bir grup paylaşıyor. Son tur Pogonina- Dzagnidze ve Goryaçkina-Paehtz eşleşmeleri şampiyonu belirleyecek.

Turnuvayı uzun süre oldukça iyi götüren sporcumuz Ekaterina Atalık 8. ve 9. turlarda her ikisi de Macaristan'ı temsil eden GM Hoang ve Anita Gara karşısında art arda iki mağlubiyet alınca maalesef üst sıralardaki yerini kaybetti. Kötü gidişi durdurarak tekrar durumu toparlamak isteyen oyuncumuz IM Atalık 10. turda ise harika bir oyunla kazanç konuma geçmesine karşın 28...f2+ yerine 28...Ae5? oynaması rakibi Zeinab Mamedyarova'ya kırışmalarla savunulabilir bir oyunsonuna girme fırsatı verdi. Gerçi d3 atı ve g7 piyonununa beyazın yaptığı çifte tehdit 28...f2 oynamak için iyi hesap gerektiriyordu ve üst üste iki mağlubiyetin getirdiği psikolojik olarak kaybetmeme isteği düşünüldüğünde bu hamlenin oynanması güç bir seçim olduğunu söylemek lazım. Ekaterina Atalık son tura böylece 5,5 puanla giriyor ve rakibi Gürcü WIM Nino Khomeriki.

Son tura 5,5 puanla giren diğer iki sporcumuz ise WGM Betül Cemre Yıldız ve WIM Khayala Isgandarova. Betül 8. tur Kantane galibiyeti ve 9. turda kuvvetli Rus Girya'ya karşı elde ettiği beraberliğin ardından kötü başladığı turnuvada durumu toparlamış ve şampiyonayı üst sıralarda bitirme şansı elde etmişti. 10. turda IM Vega Gutierrez ile eşleşen oyuncumuz siyah taşlarla İskoç Açılışı'nda kötü bir piyon yapısıyla kalınca İspanyol oyuncu dikkatli bir oyunla galibiyete uzandı. Betül'ün son tur rakibi WFM Ivanenko.

dsc 5168Turnuvadaki en başarılı oyuncularımızdan Khayala Isgandarova'nın ise başarı hikayesi devam ediyor. 8. turda IM Charochkina mağlubiyetinin ardında WIM Osmanodja'yı yenen oyuncumuz bu turda da WGM Petra Papp ile berabere yaptı ve böylece son tura 5,5 puanla girmeyi başardı. Oyuncumuz son tur beyaz taşlarla Ziazulkina'yı yenmeyi başarabilirse WGM normu alacak. Khayala'yı tebrik ediyor başarılı oyununu son turda da sürdürerek WGM normunu elde etmesini bekliyoruz!

Turnuvaya iyi başlayamayan bir diğer isim olan WGM Kübra Öztürk de tıpkı WGM Yıldız gibi 8 ve 9. turlardan 1,5 puan ile ayrılıp durumu biraz olsun toparladı. 10. turda Olga Badelka partisinde rakibinin açılıştaki hazırlığının daha iyi olması oyuncumuzun kötü bir konum elde etmesine ve hemen hemen zorunlu bir piyon kaybına yaşamasına sebep oldu. Kübra bu mağlubiyetin ardından ünlü Fransız GM Joel Lautier ile evlenen Almira Skripchenko karşısında şampiyonayı iyi bir şekilde bitirmeye çalışacak.

Sıralamanın altlarına indiğimizde 4 puanda üç WCM'mizi görüyoruz: WCM Arda, WCM Özbay ve WCM Gündoğan. Özellikle WCM Gündoğan ve WCM Arda 113 ve 36 ELO kazancıyla göze çarpıyor. Her iki sporcumuz da başarılı geçen şampiyonayı eğer bu tur oyunlarını kazanabilseler WIM normuyla taçlandırma fırsatı elde edeceklerdi ama Çağıl IM Savina ve Sinem IM Sedina karşısında mağlup olarak şanslarını kaybettiler. Her ne kadar artık norm şansları kalmasa da her iki oyuncumuzun da reyting kazançlarını artırma şansları devam ediyor. Ece Özbay ise kendi adına çok iyi geçmeyen turnuvayı 8. turda elde ettiği galibiyet ve 9 ile 10. turlardaki beraberlikler ile biraz olsun toparladı ve eğer son tur Tsiganova'yı yenebilirse turnuvayı hiç değilse ELO kazancıyla bitirecek.

Son olarak WFM Çağlar ise kötü geçen bir turnuvanın son turuna 3,5 puanla giriyor. Oyuncumuz hiç değilse son turda zayıf rakibi Letonyalı Nikolajeva karşısında elde edeceği galibiyetle turnuvayı kazançla bitirecek.

TSİ 11.00'de başlayacak son turda başta WGM normu şansı bulunan Khayala Isgandarova olmak üzere bütün oyuncularımıza başarılar diliyoruz. Elbette ilk iki masadaki şampiyonluk mücadelesini de kaçırmayın!

 

Haber: Tarık Selbes

Turnuva Sayfası - Eşlendirme-Sonuç

womens-chess-horizontalav.bireysel kadinlar17