Mobile menu

Son Dört Dünya Şampiyonluğu Adayı Belli Oldu

        

  

Son Meksika Yolcuları: Aronian, Gelfand, Leko ve Grischuk

Rusya Federasyonu'na bağlı Kalmukya Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Elista'da düzenlenen devam 2007 Dünya Şampiyonası Aday Maçları sona erdi. Boris Gelfand (İsrail), Levon Aronian (Ermenistan), Péter Leko (Macaristan) ve Alexander Grischuk (Rusya) eylül ayında Meksika'da düzenlenecek olan 2007 Dünya Şampiyonası'nda oynamaya hak kazandılar.

San Luis 2005 Dünya Şampiyonası'nda ilk dörde giren Vishwanathan Anand (Hindistan), Peter Svidler (Rusya), Alexander Morozevich (Rusya) ve Dünya Şampiyonu Vladimir Kramnik (Rusya) Meksika'daki Dünya Şampiyonası'nda oynayacak diğer oyuncular.

Turnuva Programı                 Şampiyona Web Sitesi                   Maçları İzle


Adaylar Maçları Nedir?

16 sporcunun katıldığı aday maçlarında ilk turda yapılacak altışar maçın sonunda 8 sporcu 2. tura yükselecek. 2. turun sonunda ise 4 sporcu Meksika'da 12-30 Eylül 2007 tarihleri arasında yapılacak olan 2007 Dünya Şampiyonası' na katılma hakkı kazanacak. Türkiye Satranç Federasyonu, organizasyona teknik destek vermektedir.

İlk turda, Adaylar Maçları'nda Türkiye adına oynayan ilk sporcu olan Büyük Ustamız Gurevich, ünlü Macar GM Peter Leko'ya karşı oynadığı 4. oyunu da kaybederek 3,5-0,5 geriye düştü ve maçı kaybederek elendi.

İkinci tur

Levon Aronian (ARM) 3,5 - 2,5 Alexei Shirov (ESP)

Peter Leko (HUN) 3,5 - 1,5 Evgeny Bareev (RUS)

Alexander Grischuk (RUS) 3 (5.5) - 3 (3.5) Sergei Rublevsky (RUS)

Gata Kamsky (USA) 1,5 - 3,5  Boris Gelfand (ISR)

İlk tur sonuçlarını aşağıda görebilirsiniz:

Magnus Carlsen 3 - 3 Levon Aronian

Peter Leko 3,5 - 0,5 Mikhail Gurevich

Boris Gelfand 3 - 3 Rustam Kasımdzhanov

Ruslan Ponamariov 2,5 - 3,5 Sergei Rublevsky

Gata Kamsky 3,5 - 0,5 Etienne Bacrot

Alexander Grischuk 3,5 - 1,5 Vladimir Malakhov

Judit Polgar 2,5 - 3,5 Evgeny Bareev

Michael Adams 3 - 3 Alexei Shirov

Önceki Haberler:

2.Tur

1.Tur Haberleri

Son tur kazanması gereken isimler içinde sadece Shirov, rakibi Adams'ın hatasını değerlendirip piyon fazla oynadığı oyusonunu kazanarak üst tıra çıkma ümitlerini play-off'a taşıdı.  Rublevsky de eski Dünya Şampiyonu Ponamariov ile son partide de berabere kalmayı başararak süpriz bir sonuçla Ukraynalı genç büyükustayı eledi ve bir diğer Rus büyükusta Alexander Grischuk'un rakibi oldu. Judit Polgar, Bareev karşısında girişimi ele geçirip kazancı oldukça zorldayısa da Bareev'in inatçı savunması Bareev'in konumu eşitlemesini sağladı. Böylece maçı 3,5-2,5 önde tamamlayan Bareev de Gurevich'i eleyen Leko'nun rakibi oldu. Büyük heyecan sahne olan sürekli önde olan tarafın değiştiği eşleşmede Aronian, Carlsen karşısında piyon öne geçerek avantaj yakaladıysa da Carlsen konumu savunmayı ve berabere yapmayı başardı. Heyecanlı bir play-off eşleşmesi yaşanacak bu iki büyükusta arasında. Kasımdzhanov ve Gelfand'ın mücadelesinde oyun teorik sayılabilecek bir konumda siyah eşitleyince berabere oldu. Bütün oyunları beraberlikle sonuçlanan maçta iki taraf da dünyanın en iyi hızlı satranç oyuncuları arasında. Turu geçen isim Gata Kamsky ile eşleşecek.

5.Oyun

Carlsen - Aronian buluşmasında, Carslen kazanarak ikinci galibiyetini alıp skoru eşitledi. Aronian'ın b4 hamlesine başına büyük işler açtı ve Aronian'ın razı olduğu en iyi olasılık bir piyon geride oyunsonuna girmek oldu. Carlsen de kazanarak skoru yeniden eşitledi. Polgar - Bareev eşleşmesinde Polgar kazanarak turu geçme ümitlerini son partiye taşıdı. Caro-Kann'da açılıştan fazla bir şey elde edemeyen Polgar, rakibinin 23.hamledeki hatasını affetmedi ve maçı uzatma şansını yakaladı. Rublevsky-Ponamariov eşleşmesinde ise Rublevsky siyahlarla Slav'da berabere yaptı. Son partide, Ponamariov'un da Polgar gibi siyahlarla kazanması gerekiyor. Grischuk - Malakhov eşleşmesinde, Grischuk berabere yaparak ikinci tura yükseldi. Grischuk, bazı şanslar elde ettiyse de oyun beraberlikle sonuçlandı.

4.Oyun

Gurevich - Leko

Maalesef, Playchess'te maçları yorumlayan ünlü büyükusta Yasser Seirawan yanılmadı ve bu eşleşmenin açık favorisi olarak gösterdiği Leko, birinci partiden sonra üst üste üç parti kazanarak tur atlayan oyuncu oldu.

İlk oyunda, siyahlarla oynayan Gurevich dxe4'lü Fransız'da orjinal h5-h4 Kh5 manevrasından sonra konumu rahatlıkla eşitleyerek berabere yaptı. İkinci oyunda, Gurevich uzmanı olduğu Vc2'li Nimzo-Hint'in bilinen tabiyalarından birisini seçti. Beyazın fil çifti ve ufak bir üstünlüğü olması beni maçı izlerken heyecanlandırdı; çünkü Gurevich dünyadaki en önemli oyunsonu uzmanlarından birisidir; ancak Leko oldukça etkili bir planla oynayarak vezir kanadındaki üçe iki piyon fazlalığından çok iyi yararlandı ve neden dünyanın en iyi oyuncularından birisi olduğunu göstererek kazandı. Üçüncü oyunda, favori açılışlarından Fransız Savunması'nı oynayan Gurevich, bu açılışın konumsal dezavantajlarından birisi olan beyaz kareli filinin oyun dışı kalmasını göze aldıysa da bu Leko'nun partiyi kazanması için yeterliydi. Dördüncü oyunda da ikinci oyundaki varyant tekrar edildi. Bu konumda, Gurevich konumsal özelliklere çok önem verdiği için fil çifti avantajına güvenmiş olmalı; ancak beyazın gelişim problemi var. Ayrıca, Seirawan'a göre Gurevich Fc3 hamlesinden itibaren iyi oynayamadı ve sonrasında maçı da kaybetti.

Carlsen - Aronian

Büyük çekişmeye sahne olan bu maçta, Aronian favori görünse de Carslen her geçen gün gelişiyor ve Linares/Morelia'da ikinciliği paylaşması da bunun kanıtı. Dünya Kupası'nın galibinin işinin hiç kolay olmadığı, Carlsen'in d geçeri tarafından belgelendi. Carlsen'in internet sitesine göre Carlsen de bu galibiyetini bir Bermuda partisine giderek kutladı.

Birinci oyunda siyahlarla oynayan Aronian, rahatça girişimi elde etti ve güzel bir kalite fedasının ardından Aronian galibiyete uzandı. İkinci oyunda Benko Gambit oynayan Carlsen rahatlıkla beraberliği elde etti. Üçüncü oyunu kazanan Carlsen skoru dengelemeyi başardı.

Aronian dördüncü oyunu kazanarak skoru 2.5-1.5'a getirdi.

Gelfand - Kasımdzhanov

Boris Gelfand, yıllardır dünya satrancının zirvesine çok yakın. FIDE Dünya Şampiyonası döngülerinde şanssız da olsa her zaman tehdit oldu. Seirawan'a göre Gelfand turu geçmeye biraz daha yakın gözükse de Kasımdzhanov, eski FIDE Dünya Şampiyonu bu yolların hepsinden geçmeyi başardığı için önemli bir deneyime sahip ve bu maçta da her şey olabilir. Benim de ilk turdaki favori eşleşmem açıkçası Gelfand - Kasımdzhanov eşleşmesi.

Beyazlarla ilk oyunu oldukça zorlayan Gelfand, Kasımzdhanov'un enerjik savunması karşısında beraberliğe razı oldu. İkinci parti de Gelfand da, Özbek büyükusta gibi Vezir-Hint Açılışı'nı tercih ettiyse de oyun yine beraberlikle sonuçlandı.

Bu eşleşmede şimdiye kadar denge bozulmadıysa da eski dünya şampiyonu son paride kazanca yaklaştıysa da beyazın aktif taşları siyahın fazla piyonuna rağmen piyonların bozuk olması nedeniyle yeterli oyun sağladı ve oyun yine beraberlikle sonuçlandı.

Dördüncü oyunda, Kasımzdhanov çok ilginç bir piyon fedası yaparak girişimi ele geçirmeye çalıştıysa da Gelfand konumu eşitledi ve maçtaki dördüncü beraberlik kaçınılmaz hale geldi.

Rublevsky - Ponamariov

İlk turun en zor eşleşmelerinden birisi. Eski FIDE Dünya Şampiyonu, Rusya şampiyonu karşısında üçüncü oyunu fazla zorlayınca kaybetti ve uzun mücadelede Rublevsky bir adım önce geçti.

Seirawan'ın da net bir yorum yapamadığı bu eşleşme ilk turun en heyecanlı eşleşmesi olabilir.

İlk iki oyunda dengeler fazla bozulmadan berabere olduktan sonra üçüncü oyunda üstün gözükse de bunu değerlendiremeyip oyunu kaybetti. Dördüncü oyun da beraberlikle sonuçlandı.

Kamsky - Bacrot

Yine GM Seirawan'a göre bir süredir satranç soğuyan Bacrot'ya nazaran, satranca yeni ger dönmüş olan ve kısa süre önce Sofya'da oynayan eski Dünya Şampiyonluğu Adayı (1996'da Karpov'a karşı) Seirawan'ı yanıltmadı ve Kamsky, Fransız büyükusta karşısında 2.5 - 0.5 önde.

İkinci oyunda Kamsky, Gurevich'in de uzmanı olduğu Hollanda Leningrad'ı seçerek rakibini şaşırttı. Kötü duruma düşen ve çok düşünen Bacrot'un en sonunda bayrağı düştü. Üçüncü oyunda, Marshall'daki piyon fazlası ve ters renkli filler Kamsky'yi ikinci galibiyete götürdü. Kamsky, dördüncü oyunda da Hollanda Savunması'nı seçti. Seirawan'a göre Bacrot konumun gereklerini yerine getirmedi ve elenmesi de bu yüzden kaçınılmaz hale geldi.

Grischuk - Malakhov

Seirawan'a göre Anand ile birlikte Grischuk izlediği en yetenekli oyunculardan birisi olsa da Grischuk, Dünya Şampiyonu sisteminden dolayı satrançtan soğudu ve arkadaşı Bacrot gibi o da poker oynamaya başladı, bu nedenle maç favorisi net olmayan bir eşleşme. Malakhov ise dünyanın en kuvvetli amatörü olarak gösteriliyor. Akademsiyen olan Malakhov, sürekli turnuvalarda oynayamasa da çok tehlikeli bir oyuncu. Hatırlayacağınız gibi, GM Malakhov, 2004'te Libya'daki Dünya Şampiyonası'nda ilk tur milli sporcularımızdan IM Kıvanç Haznedaroğlu'yu 1.5 - 0.5 elemişti.

İlk oyunda rok atmadan Richter-Rauser oynayan Malakhov kalesi oyun dışı kalınca kaybetmekten kurtulamadı. İkinci oyunda toparlanan Malakhov, kazanca yaklaştıysa istediği sonucu alıp skoru eşitleyemedi. Üçüncü oyunda açılış değiştiren Malakhov, Berlin'de rahatça beraberliği elde etmeyi başardı.

Dördüncü oyunu da kazanan Grischuk bu eşleşmede 3-1 öne geçti ve büyük avantaj yakaladı.

Polgar- Bareev

Seirawan, hocalık yaptığı için turnuva satrancında soğuyan Bareev'i değil, gelmiş geçmiş en iyi bayan oyuncu olan Polgar'ı tercih ediyor.

Birinci oyunda kalite feda eden Bareev karşısında, Polgar üç piyon kaybedip oyunu kaybetmeye de yaklaştıysa da dirençli oyunu sayesinde beraberliği kurtardı. İlk oyunda fırsat kaçırsan Bareev, ikinci oyunda Polgar karşısında önce geçti. Kale filiyle kale ata üstünlük sağlayan Bareev uzun bir mücadelenin sonunda oyunu kazanmayı başardı. İlk iki oyunda savunma yapmak zorunda kalan Polgar , bu oyunda baskılı oynadıysa da Bareev konumu savunmayı başardı.

Bareev , Benoni benzeri bir konumda büyük bir konumsal üstünlük elde etti. Siyah taşlarında çok pasif konumda olması siyahın sonunu hazırladı. Çok kötü konumda olmasına rağmen inatçı bir savunma yapsa da Polgar da o konumu kurtaramazdı. Bu sonuçla Bareev 3-1 öne geçerek büyük avantaj yakaladı.

Adams - Shirov

İki deneyimli oyuncunun buluşmasında ilginç beraberlikler oldu ve denge şimdiye kadar bozulmadı. Seirawan'a göre sonucu belirlemedi açılış tercihlerinin kritik rol oynayacağı maçta iki farklı stildeki oyuncunun mücadelesinde Adams maç formatından dolayı favori gösterse de Shirov'unda dünyada belki de şu anda en iyi maç oyuncusu olan Dünya Şampiyonu Kramnik'i 1997'de yendiğini unutmamalıyız. Seirawan'da stiliyle rakibini etkileyen oyuncunun maçı kazanacağını söylüyor.

İlk oyunda Adams piyon kazandıysa da, siyahın elde ettiği kompanzsayon ona oyunu kazanma imkanı vermedi. İkinci oyunda da siyah yine piyon kaybedip aynı ilk oyundaki gibi yeterli kompanzasyonu elde ederek beraberliği elde etti. Üçüncü oyunda ise kısa ve keskin bir beraberlik oldu.

Dördüncü oyunda kilit açıldı ve Shirov oldukça keskin bir varyant seçerek piyon feda etti. Oyun ortasında bir piyon daha feda ettikten sonra kötü duruma düştü. Kalite feda ederek piyonları eşitlediyse de Adams oyunu rahatça kazanarak bir adım öne geçti.

Fotoğraflar: ChessBase