Mobile menu

Altın Kızlar Antrenörlerini Buldu

GM Adrian Mikhalchishin Bayan Milli Takımı'nın Başında

30 Nisan 2007 tarihinde Ankara Atatürk Satranç Merkezi'nde yapılan resmi törenle, dünyanın en iyi antrenörlerinden birisi olarak gösterilen FIDE Antrenör Komisyonu Başkan Yardımcısı Büyükusta Adrian Mikhalchishin ile sözleşme imzalandı. Mikhalchishin, 2012 Olimpiyatları'na kadar Rüya Takım'ı yaratmak için Bayan Milli Takımı'nın antrenörlüğünü yapacak. Bir süredir Türkiye Satranç Federasyonu ile birlikte bazı projelerde birlikte çalıştığı Mikhalchishin, Bayan Milli Takımı sporcularıyla kamplar yapmak için düzenli aralıklarla bir araya gelecek.

Basın Koordinatörü Özgür Akman ile Adrian Mikhalchishin'in yaptığı söyleşiye ulaşmak için tıklayınız.

Haberin devamında, GM Mikhalchishin ve Türkiye ile ilgili hedeflerini öğrenebilirsiniz.

Geçtiğimiz haftasonu 1.Türk Satranç Eğitim Şûrası'nda konuşan Mikhalchishin, şûra tamamlandıktan sonra Cumhurbaşkanlığı Kupası maçlarını da izlemeye geldi. Türk Bayan Milli Takımı'yla çalışacağı belli olduktan sonra kendisiyle görüşen Basın Koordinatörü Özgür Akman, ünlü Büyükustaya Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı ve yeni görevini sordu.

Özgür Akman: Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı ikinci günde izlediniz. Turnuvayı, sonuçları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Adrian Mikhalchishin: Bu tip turnuvaları hem oyuncular için pratik olması açısında hem de geniş ilgi görmesi açısından faydalı buluyorum. Turnuva çok mücadeleli geçti. Umut’un turnuvayı hak ederek kazandığını düşünüyorum. Gayet iyi oynadı. Turnuvanın ilk bölümünde ise iyi oynayan isim Kıvanç’tı. Son turlarda bir anda temposunu kaybetti. Bu iki oyuncu, bu turnuvada diğerlerinden daha iyi oynadılar. Belki de daha iyi hızlı satranç oyuncularıdır, bilmiyorum. Yine de turnuvanın sonucu sürpriz olmadı. Çok keskin ve ilginç oyuncular vardı. Bu tip turnuvalar Türkiye’de daha fazla yapılmalı. Hızlı satranç turnuvaları Türkiye’de az. İnternette maçların canlı yayınlanması çok iyi oldu; ama belki de Ankara’da daha çok seyirci olabilirdi. Biraz daha fazla tanıtılması gerekiyor. Belki turnuvanın yanı sıra küçük simültaneler yapılması birkaç küçük etkinliğin de eklenmesi iyi olabilir; çünkü önemli bir turnuva. Tabii, İnternetteki yayın da seyircilerin gelmesini engellememiş olabilir. Öte yandan, biraz daha tanıtımı yapılabilir. Çok ilginç bir turnuvaydı.

Kübra Öztürk ve Adrian Mikhalchishin Ankara Atatürk Satranç Merkezi'nde çalışıyorlar.

Akman: Aklınızda kalan partilerden örnek verir misiniz? Kübra’nın oyunları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Mikhalchishin: Daha çok Kübra’nın oyunlarına baktım. Bu tip zaman kontrollerinde açılışlarla ilgili problemleri daha rahat görebilirsiniz; çünkü oyuncular açılış hamlelerini alışkanlıklarıyla, otomatik olarak oynarlar. Hamleleri, eller kendi kendine yapar. Kübra’nın bazı oyunları ilginçti. Örneğin, Mert Erdoğdu ile oyunu ilginçti. Kübra çok iyi oynadı. Bir noktada, piyon fazlayken ve iyi durumdayken temposunu kaybetmeye başladı. İyi konumda taşlarını değişmedi ve oyun başka bir yöne gitti. Erkekler, genellikle kadınlardan çok daha fazla hızlı satranç oynadığı için Kübra için turnuvanın çok zorlu olduğunu söyleyebiliriz. Erkeklerin elleri daha hızlı. Açılışlarıyla ilgili, problemlerini gördüm. Ayrıca, birçok oyunda üstünlüğü varken yanlış şeyler yapmaya başladığını gördüm. Eli, otomatik yapması gereken hamleleri yapmadı. Onun için çok iyi ve öğretici bir deneyim oldu.

Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda GM Mikhalchishin, büyük heyecan sahne olan IM Erdoğdu- WFM Öztürk partisini oyuncularla birlikte değerlendiriyor. FM Ateş Ülker de onları dinliyor.

Akman: Peki, Türkiye'deki yeni görevinizle ilgili neler düşünüyorsunuz? Hedefleriniz neler? Bunlara nasıl ulaşacaksınız?

Mikhalchishin: Ali Nihat Bey ile birlikte konuştuk ve bayan satrancının Türkiye’de parlak bir geleceği olduğuna karar verdik.  Bayan Milli Takımı son Olimpiyatlarda 23. olarak saygı duyulması gereken bir sonuç aldı. Dolayısıyla Federasyon da elindeki kaynaktan en iyi şekilde yararlanmak istiyor. Katya Atalık geçtiğimiz yıl Avrupa Şampiyonası’nı kazandı. Kübra da en iyi gençlerden birisi. Bazı başka oyuncuların da çok gelişme şansı var.

Ayrıca 8-13 yaş arasında çok yetenekli kızlar olduğunu düşünüyorum. Açık söylemek gerekirse, mevcut kızlar nesnel olarak erkeklerden daha yetenekli. Onlar için bir program oluşturulursa en az 4-5 tane yeni büyükusta çıkabilir. Bizim çalışacağımız proje uzun vadelidir. AYGEG’in kurulmuş olması çok önemli. AYGEG ile birlikte çok iyi çalışacağımızı düşünüyorum. AYGEG’in yarattığı havayı çok olumlu buluyorum. Türkiye’de bayan satrancı için güzel ufuklar görünüyor. Kızların çok genç olması ve yapacak çok iş olması gerçekten çok teşvik edici.

Bununla birlikte büyük sorunları var. Bu sorunlar temelleriyle ilgili. Kübra ile ilgili çalışmalarımdan da aynı izlenimi edindim. Başa dönüyoruz ve en baştan alıyoruz her şeyi. Açılışlarla ilgili problemler var. Ayrıca antrenörlerin seviyesini de yükseltmeliyiz. Onların bilgi birikimlerini arttırmaları çok önemli. Şu anda satranç antrenörleri için özel bir okul olmadığından bilgilerini arttırmaları çok zor. Ben FIDE Antrenör Komisyonu’nun Başkan Yardımcısı’yım ve bir senedir Türkiye’deki antrenörlerle birlikte çalışıyoruz. Daha çok seminer düzenleyerek antrenörlerin bilgi birikimini arttırmak mümkün. Tekrar ediyorum, AYGEG’in birikimi son bir senede çok gelişti. İşbirliğine açıklar ve çalışmaya açlar. Gelecekleri çok parlak. (AYGEG'in çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız.)

"Herkes Kübra'nın sonucunun tekrarlanmasını istiyor."

Akman: Nasıl bir program olacak?

Mikhalchishin: Program iki şeye dayanıyor. Öncelikle, AYGEG işin çok önemli bir parçası olacak ve beraber çalışacağız. Eksikler var; ancak herkes Kübra’nınki gibi sonuçların tekrarlanmasını istiyor. Kızlar da onun yaptığını tekrar etmeye çalışıyorlar, onun seviyesine ulaşmak istiyorlar. Yani Kübra da bir model sayılır. İyimserim ve elimizden gelenin en iyisini yapacağımıza inanıyorum.

Biraz daha bilgi vermek gerekirse , program söz gelimi A, B ve C grupları olmak üzere üç farklı seviyede yapılacak. B takımı, mümkün olduğu kadar çok gelişip A’ya geçebilecek oyunculardan kurulu olacak. B’de başarılı olanlar zaten A’ya geçmiş olacak. Daha sonra daha geniş bir taban olacak. C grubu daha genç oyunculardan oluşacak ve bu gruba uygulanacak çalışma programı daha temele yönelik olaca. Onlara farklı bir progrm uygulanacak. A grubu 5, B grubu 10 kişi civarında olacak. C grubu ise 15-20 kişilik bir gruptan oluşacak.

"Hepimiz beraber çalışırsak, iyi sonuçlar alırız."

Akman: Bir piramit gibi mi?

Mikhalchishin: Evet, bir piramit gibi. Ayrıca bu piramitte sadece oyuncular değil, antrenörler de yer alacak. Bu nedenle, her antrenörün iş birliği yapması gerekiyor. Bu program, bir kişinin, benim, Ali Nihat Bey’in programı değil, “halkın” programı olacak. Bütün antrenörler, veliler, oyuncular programın işleyişinde bir şekilde yer alacak. Eğer hepimiz beraber çalışırsak, iyi sonuçlar alırız. Aksi takdirde o kadar kolay olmayacak.

Akman: Teşekkür ediyorum ve size başarılar diliyorum.

Mikhalchishin: Sağol.

Adrian Mikhalchishin Kimdir?

18 Kasım 1954’te Ukrayna’nın Lvov kentinde doğdu. Eski Sovyetler Birliği Şampiyonalarında 9 defa oynadı. En iyi sonucu dördüncülük. Sovyetler Birliği içerisinde sayısız turnuva kazandı. 1984 yılında Büyükusta oldu. Dört defa Ukrayna Şampiyonu oldu. 1984’te Trud ile Avrupa Kulüper Kupası’nda oynadı. Birçok uluslar arası turnuva kazandı.

15 kitap yazdı. Halen FIDE Çalıştırıcı Komisyonu Başkan Yardımcılığı’nı yürütüyor. Anatoly Karpov, Maia Chiburdanidze, Susan Polgar gibi isimlere sekondantlık yaptı. Birçok ünlü takımın çalıştırıcılığını yaptı. Slovenya ve Polonya’nın satrançta büyük atılımlar yaptığı dönemlerde antrenörlük yaptı. Hollanda Bayan Milli Takımı ile çalıştığı dönemde Tea-Bosboom Lanchava ve Peng Zhaoqin Avrupa Şampiyonu oldu. Bu ülkelerin milli takımlarına birçok oyuncu kazandırdı. İş Bankası Satranç Ligi’nde TED Kolejliler kulübünde oynuyor.

Evli ve iki çocuk (18 ve 24 yaşlarında) sahibidir.