Mobile menu

Şampiyonu Eşitlik Bozma Maçları Belirleyecek!

avd53963Bütün satrançseverler heyecanlı bir parti daha izlemek için bilgisayar başına geçti geçmesine ancak dağ fare doğurdu diyebiliriz. Karyakin'i Berlin'de çok küçük bir teste tabi tutmakla yetinen Carlsen karşısında Rus satranççı doğru oynayınca oyun kırışmalarla hızlıca berabere sonuçlandı. Öyle ki 30 hamlelik oyun aşağı yukarı yarım saat sürdü ve son hamleler de sadece 30 hamleyi tamamlamak için yapıldı.

Basın toplantısında iki oyuncu da mutlu görünüyordu. Karyakin elbette siyahla rahat bir berabere yaptığı için mutluydu ancak Carlsen de sanırım şampiyonluğu tek oyuna bağlamak yerine hızlı oyun temposunda oynanacak ek maçların belirlemesinin kendisi için daha risksiz ve daha avantajlı bir seçim olacağına kanaat getirdi. Yine de Carlsen'in fazla zorlamadan kazanmayı denemesi gerekiyordu diye düşünüyorum. Hızlı satrançta Carlsen daha iyi gibi görünse de sonuçta hızlı zaman kontrolleri hataya çok daha fazla açık ve bu da risk faktörünü artırıyor.

Eşitlik bozma maçları 30 Kasım Çarşamba TSİ 22.00'da başlayacak. İlk olarak 25dk+10sn oyun temposu ile dört maç yapılacak. Basın toplantısında çekilen kura sonucunda Carlsen'in ilk partide siyah olacağını söyleyelim. Eşitliğin bozulmaması halinde 5 dk+3 sn oyun temposu ile beş maç daha yapılacak. Yine eşitliğin bozulmaması halinde şampiyonu beyazın 5, siyahın 4 dakikasının -60. hamleden sonra her hamlede 3 saniye eklenecek- bulunduğu ve beyazın kazanmak zorunda olduğu "armageddon" partisi belirleyecek.

30 Kasım'da büyük heyecanda görüşmek üzere! Bakalım Karyakin bu büyük fırsatı değerlendirerek Carlsen'i son oyundaki bu hızlı beraberlikten ötürü cezalandırmayı başarabilecek mi?

Haber: FM Tarık Selbes

Parti 12 - Analiz

Resmi Site - Chess24

Fotoğraf: nyc2016.fide.com