Mobile menu

Her Şey Son Partide Belli Olacak!

avd52489New York'ta onbirinci parti beraberlikle sonuçlandı ve böylece eşitlik son oyuna taşındı. Bu sefer açılışta beyaz taşlarla yapısal bir üstünlük elde etmek amacında olan Karyakin'di ve aday taş kırışmalarından kaçınmayarak piyon yapısının ve filinin daha iyi olabileceği bir pozisyon elde etmeye çalıştı. Ancak Carlsen çok iyi bir oyunla buna izin vermedi ve 18...c3 ve 19...d5 ile piyon zincirini parçalayarak inisiyatifi ele aldıysa da Karyakin dikkatli bir oyunla şampiyona kazanç fırsatı vermedi ve oyun sürekli şahla berabere sonuçlandı.

Carlsen'in beyaz taşlara sahip olacağı son parti elbette satrançseverler için çok heyecanlı olacak. Heyecanın son oyuna taşındığı maçlar arasında hemen aklımıza Anand-Topalov 2010, Kramnik-Topalov 2006, Kramnik-Leko 2004, Kasparov-Karpov 1987 gibi örnekler geliyor ve bu saydığım maçların hepsinde son parti taraflardan birinin galibiyetiyle sonuçlandı! Ancak bu maçın bir farkı var, o da son oyunda kesinlikle galibiyete ihtiyacı olan veya eşitlik bozmada şansı olmadığını düşünen bir taraf yok. Bu da oyuncuların son oyunu fazla risk almadan oynayacakları anlamına geliyor. Carlsen elbette işi hızlı satranca bırakmak istemeyecektir ama öte yandan yanlış yapacağı sadece bir hamle şampiyonluğa mal olabilir; o yüzden fazla zorlamayacağını tahmin etmek mantıklı görünüyor. Sanırım şampiyon rakibinin ev hazırlığından çekinerek daha önce oynamadığı ve fazla teorik olmayan bir varyant seçerek oynayacak. Elbette hepimizi şaşırtıp iyi hazırlandığını düşündüğü ana varyantlarda da şansını denemek isteyebilir!

Maçın klasik zaman kontrolünde oynanacak onikinci ve son partisi boş günün ardından 28 Kasım Pazartesi TSİ 22.00'de başlayacak. Kaçırmayın!

 

Haber: FM Tarık Selbes

Parti 11 - Analiz

Resmi Site - Chess24

Fotoğraf: nyc2016.fide.com