Mobile menu

Beraberlik Serisi Yine Bozulmadı!

622858772New York'un havasından mıdır suyundan mı bilinmez ama burada oynanan şampiyonluk maçlarının uzun beraberlik serileriyle başlaması sanırım bir kural. Hatırlarsanız 1995'te oynanan Kasparov-Anand maçı da yine New York'ta, Dünya Ticaret Merkezi'nin en üst katında (World Trade Center) oynanmış ve ilk sekiz parti beraberlikle sonuçlanmıştı! Dokuzuncu partide kazanan Anand öne geçse de değişen maç psikolojisinin altından kalkamamış ve sonraki beş partiden dördü Kasparov lehine sonuçlanınca maç şampiyonun üstünlüğüyle sona ermişti. Bir kez daha aynı şey yaşanır mı, bu oyuncularla zor görünüyor ama bir galibiyet her şeyi değiştirebilir elbette!

Maça dönersek yedinci partide bu sefer -nihayet- 1.d4 oynamayı deneyen Karyakin karşısında Carlsen çok bilindik bir varyantta yine az rastlanan bir hamle oynamayı seçince Rus satranççı doğru bir şekilde oynamayı başaramadı ve konum yine Carlsen için rahat bir hal aldı. Tam siyah inisiyatifi ele mi alacak acaba derken Carlsen'in şüpheli bir seçimi oyunu piyon eksik ama ters renkli fillerin olduğu berabere bir finale götürdü. Elbette Carlsen'in siyah taşlarla berabereye bir itirazı yok ama belki de siyah taşlarla da kazancı düşünmeye başlaması gerekebilir. Zira her geçen parti sona yaklaşıyoruz ve eşitlik bozma için oynanacak hızlı satrancın bir kumar olduğu düşünülürse şampiyon bu riski almak istemeyecektir.

Sekizinci oyun Carlsen'in beyaz taşlarla yeni bir galibiyet denemesine sahne olacak. Bakalım Karyakin şampiyonu bir kez daha durdurabilecek mi? TSİ 22.00'da başlayacak bu mücadeleyi kaçırmayın zira giderek sona yaklaşırken mücadelenin dozu da artacağa benziyor.

 

Parti 7 - Analiz

Haber: FM Tarık Selbes

Resmi Site - Chess24

Fotoğraf: nyc2016.fide.com