Mobile menu

Savunmanın Zaferi!

photo nov 15 2 02 25 pmRusya, tarihinde çok güç durumlarda çok zor savunma örnekleri vermis bir ülke ve sanırım New York'taki savunmasıyla Karyakin de adını Mareşal Jukov ve Mareşal Kutuzov'un yanına yazdıracak! Şaka bir yana Sergey Karyakin'in düştüğü kayıp konumlarda uçurumun kenarında yaptığı savunma örneği ve asla pes etmemesi son derece dramatik ve öğretici oyunlara yol açmaya devam ediyor. Nitekim dördüncü oyun da 94 hamle süren çetin bir mücadeleye, kaçan bir galibiyete ve güzel beraberlik fikirlerine sahne oldu. Carlsen gibi bir satranç makinesinin bile bu seviyedeki bir direnç karşısında hata yapıyor olması satrançta savunmanın ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha gösteriyor.

Dördüncü partiye detaylı olarak bakmadan önce maçın genel durumuna göz atacak olursak; maç sonrası basın toplantısında her iki oyuncuya nasıl hissettikleri sorulunca Karyakin'in "Fantastik!", Carlsen'in ise "Hayal kırıklığı" demesi sanırım maçın bu noktasındaki psikolojiyi güzel özetliyor. Kaçan iki galibiyet fırsatı Carlsen için son derece moral bozucu kuşkusuz. Ancak aday için de gidişat çok iyi değil, henüz hiçbir oyunda Carlsen'e sıkıntı yaşatamadı ve hemen her oyunda savunmak durumunda kaldı. Açılış hazırlığını biraz daha gösterebilmesi ve artık iyi konumlar elde etmeye başlaması gerekiyor acilen, değilse her oyunda bu kadar şanslı olamayabilir.

Maçta beşinci parti 17 Kasım Perşembe TSİ 22.00'da oynanacak ve Carlsen beyaz taşlara sahip olacak. Bakalım şampiyon, Chennai'da Anand'a karşı oynadığı maçta olduğu gibi ilk dört partide berabere kaldıktan sonra beşinci partide öne geçmeyi başarabilecek mi?

 

Parti 4 - Analiz

 

Haber: FM Tarık Selbes

Resmi Site - Chess24

Fotoğraflar: nyc2016.fide.com