Mobile menu

1. Türk Satranç Eğitim Şûrası Sona Erdi

Akademisyenler Satrancı Tartıştı

Cumhurbaşkanı Sayın Ahmet Necdet SEZER’in himayelerinde “1. Türk Satranç Eğitim Şûrası” 28-29 Nisan 2007 tarihlerinde Ankara Sheraton Otel’de gerçekleşti.

FIDE, Uluslararası araştırmalar ve federasyonun çalışması ile yüksekokul ve bölümlere gönderilecek aşağıda yer alan önerilere son şekli daha sonra verilecektir.

Çalışma Grubu Raporları (Öneriler)

Spor Bilimleri ve Antrenörlük
Spor Dışı Bölümlere Açılan Seçmeli Dersler
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü
Rekreasyon Bölümlerinde Satranç Antrenörlük Programlarının Yapılandırılmasına Yönelik Öneriler


Şura Programı                             Katılımcı Listesi                    Resimler

Satrancın Üniversitelerimizde yaygınlaştırılması ve spor bölümü ve yüksek okullarında ders olarak verilmesi federasyonumuz tarafından hedeflenmektedir. Bu kapsamda, bilimsel çalışmalarda iş birliği yapmak, satrancın eğitime katkılarını tartışmak, üniversitelerde satrancı yaygınlaştırmak konularında iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla, şuraya, 54 üniversitemizin spor bölüm yöneticileri davet edildi. Davete yanıt veren 34 üniversitemizin katılımı ile şura gerçekleştirildi. Kapanış bölümünde konuşma yapan Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı, TSF'nin "Okulda Satranç" projesinde olduğu gibi yüksek öğretimde yer alacak satranç eğitimiyle de dünyaya örnek olmayı hedeflediğini söyledi.


Açılışta, Türkiye Satranç Federasyonu Ali Nihat Yazıcı, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü adına Spor Eğitim Dairesi Başkanı Alettin Çılgın protokol konuşmalarını yaptı. Başkan Yazıcı, daha sonra İş Bankası'nı temsil eden Güvenevler Şube Müdür Zinnur Koç'a kurumsal sponsorluk plaketini takdim etti. 

Beşinci Cumhurbaşkanlığı Kupası için WFM Kübra Öztürk ve IM Suat Soylu' nun sembolik maçında törensel açılış hamlesi Onursal Başkan Kahraman Olgaç tarafından yapıldı.

Birinci oturumda TSF Başkanı Yazıcı "Türk Satranç Modeli" başlıklı konuşmasında Türkiye'nin nasıl bir satranç eğitim modeli oluşturmayı hedeflediğini belirtti. Türkiye Satranç Federasyonu'nun akademisyenler arasında satrancın bilimsel olarak tartışılmasını sağlayabilmek için şûranın düzenlendiğini söyledi. GM Adrian Mikhalchishin ise dünyada satranç eğitiminin ve antrenörlüğünün gelişiminden bahsederken günümüzde dünyadaki satranç eğitimini karşılaştırmalı olarak anlattı. Diğer spor dallarıyla uğraşan sporcuların satranç oynamasının onlara yaptığı katkılardan bahsetti.