Mobile menu

Bakü'de Üçüncü Tur

img 9269Azerbeycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen 42. Satranç Olimpiyatı'na bugün oynanan 3. tur karşılaşmaları ile devam edildi. Oldukça çekişmeli karşılaşmalara sahne olan turda, Milli Takımımız açık kategoride İtalya'ya, kadınlar kategorisinde ise Macaristan'a 2.5-1.5 mağlup olarak turnuvadaki ilk yenilgilerini aldılar.

img 9298İtalya karşısına GM Dragan Solak, GM Alexander Ipatov, GM Mustafa Yılmaz ve GM Emre Can kadrosuyla çıkan A Milli Takımımız, zorlu geçen karşılaşmanın ardından rakibine mağlup olmaktan kurtulamadı ve turnuvadaki ilk yenilgisini almış oldu. İlk üç masada Dragan, Alex ve Mustafa yarım puan ile masadan ayrılmış olsa da, Emre zaman kontrolünden hemen önce 40. hamlede yaptığı hatayla rakibi FM Luca Moroni'ye karşı mağlup olmaktan kurtulamadı. Ekibimizin 4. turdaki rakibi ise karşısına mutlak favori olarak çıkacağı İskoçya olacak.

4. Turdaki Rakibimiz: İskoçya

olimpiyat3 eslndime

 

 

 

 

 

Günün çekişmeli karşılaşmalarında, bu organizasyonların oldukça tecrübeli ekiplerinden Küba, turnuvanın kuvvetli ekiplerinden Polonya'yı 2.5-1.5 mağlup ederken; ev sahibi olmanın avantajıyla oldukça motive görünen Azerbeycan, yine ilk 10 sıranın favorileri arasında gösterilebilecek Macaristan'ı 3-1 ile geride bırakarak yolluna devam etti. 4. turdaki en dikkat çekici eşleşme ise 1. masadaki Ukrayna - Rusya karşılaşması olacağa benziyor. Olimpiyatta oynamak yerine dama turnuvasına katılmayı tercih eden Ivanchuk'tan yoksun kadrosuyla Bakü'de yarışan Ukrayna'nın Rusya ile mücadelesi, turnuvanın favorileri arasında gerçekleştirilecek ilk ciddi karşılaşma olarak da nitelendirilebilir.

1473014393

 Ev sahibi Azerbeycan'ın 3 önemli ismi: Mamedov, Radjabov ve Mamedyarov 

1473001618

 Her Ne Kadar emekli olsa da, GM Judit Polgar kardeşi Susan Polgar ile beraber Macaristan Takımı'nı desteklemek için Bakü'deler

Azerbeycan adına GM Shahriyar Mamedyarov, Çin adına GM Yanghi Yu, yine tam puanlı ilerleyen takımlardan Hindistan adına GM Baskaran Adhiban ve Çek Cumhuriyeti'nin 1. masası GM David Navara takımları adına ilk 3 karşılaşmadan da galibiyetle ayrılarak takımlarını sırtlamaya devam ediyorlar. Dünya Şampiyonu GM Magnus Carlsen ise 2. turdaki güzel galibiyetinin ardından 3. turda Rumen GM Constantin Lupulescu ile berabere kalarak takımının Romanya'ya 2.5-1.5 mağlup olmasını engelleyemedi.

 42. Bakü Satranç Olimpiyatı - Genel Kategori (3)
Evandro Amorim Barbosa (Brezilya) - Yangyi Yu (Çin)

36... Ka3+

olimpiyat yangiyu

37. Şe4??
Zaman sıkışmasına giren GM Barbosa büyük bir hata yapıyor.
37... Şe6 0-1
Beyazın f5 hamlesi ile mat olmaktan kurtulmasının tek yolu 38. Kxg5 ile kalesini feda etmek.

 

Kadın Milli Takımımız Macaristan'ı Elinden Kaçırdı

img 9310

A Milli Kadın Takımımız ise 8 numaralı seri başı Macaristan'ı deyim yerindeyse elinden kaçırırken, 2.5-1.5 sonlanan karşılaşmanın ardından turnuvadaki ilk puan kaybını yaşamış oldu. Karşılaşmada IM Ekaterina Atalık, WGM Betül Cemre Yıldız, WGM Kübra Öztürk ve WIM Zehra Topel ile yer alan ekibimiz, özellikle 4. masada Zehra'nın kendisinden rating olarak oldukça yüksek olan rakibi karşısında elde ettiği iyi konumu değerlendirememesinin ardından berabere sonuçlanmasıyla güçlü rakibini elinden kaçırmış oldu. Ekaterina Atalık ve Kübra Öztürk de günü yarım puan ile sonlandırırken, ekibimiz adına tek mağlubiyeti ise Betül Cemre Yıldız yaşamış oldu. Bu performansı ile sporcularımız turnuvadaki tüm takımlardan puan alabileceğini de göstermiş oldu. Ekibimizin 4. turdaki rakibi ise sürpriz sonuçlara imza atabilecek Bangladeş olacak.

4. Turdaki rakibimiz: Bangladeş

olimpiyat kadin4

                                                                  

1473001570Kadınlar kategorisinde ise Gürcistan'ın ardından ilk 3'ün mutlak favorilerinden Çin günü Vietnam ile berabere kalarak ilk puan kaybını yaşarken, yine ilk 10'un içinde yer alması beklenen Polonya da ev sahibi Azerbeycan'ın A takımına karşı kaybederek ilk hayal kırıklığını yaşamış oldu. 

                                                     Dünya Şampiyonu Çinli GM Hou Yifan Vietnam karşısında takımı adına galibiyet elde eden tek isim oldu

 

 

 

 

 

42. Bakü Satranç Olimpiyatı - Kadınlar (3)
Gunay Mammadzada (Azerbeycan) - Jolanta Zawadzka (Polonya)

capture2 kadin4

55... h4??
56. Kf8 Şe6 57. g8=V+ Kxg8 58. Kxg8 Şxf6 59. Kg4 1-0
16 Yaşındaki Gunay, takımı adına 2429 Elo'ya sahip rakibi karşısında çok öneli bir galibiyete imza atıyor.

 

 

1473014768Bireysel performanslara baktığımızda ise favori ekiplerin önemli isimleri Ukraynalı GM Anna Ushenina, Gürcü IM Nino Bastiashvili ve İspanyol IM Gutiarrez Sabrina Vega takımları adına ilk 3 maçta galibiyet elde ettiler. Kızıyla beraber İsveç Milli Takımını temsil eden GM Pia Cramning ise ilk 3 karşılamanın ardından 2.5 puan ile takımını sırtlamaya devam ediyor.

3. turda Bulgar GM Anna Stefanova'yı mağlup eden 16 Yaşındaki Kazak WGM Zhansaya Abdulmalik de 3'te 3 ile takımına katkı sağlıyor.

 

Olimpiyat Sayfası - Eşlendirme-Sonuç >> Kadın - Açık 

Foto Galeri >>> Kafilemiz    /     Olimpiyat

Haber: M. Anıl Şengün

 

 

img 9269

img 9235

img 9249