Mobile menu

Olimpiyat Şöleni Bakü'de Başlıyor

shahmat cemionat chess logoTüm satranç dünyasında nefesler tutuldu, gözler Bakü'ye çevrildi. 2016 Dünya Satranç Olimpiyatı bugün düzenlenecek açılış töreni ile başlıyor. Ev sahipliğini Bakü'nün yapacağı, 176 ülke ve 3 özel federasyonun katılımı ile gerçekleştirilecek dünyanın en büyük satranç şöleni, kadınlar ve açık kategoride toplam 325 takımın yarışmasına sahne olacak. Bu büyük festivalde ülkemizi ise açık kategoride GM Dragan Solak, GM Alexander Ipatov, GM Mustafa Yılmaz, GM Barış Esen ve GM Emre Can; kadınlarda ise IM Ekaterina Atalık, WGM Betül Cemre Yıldız, WGM Kübra Öztürk, WIM Khayala Isgandarova ve WIM Zehra Topel temsil edecekler.

Tarihin 42. Satranç Olimpiyatı olarak tarihe geçecek organizasyon, rekor sayılacak katılım ile, 400 sanatçının görkemli gösterisiyle Bakü'de Ulusal Jimnastik Arenası'nda başlıyor olacak. 2 ayrı kategoride de 11 tur sürecek ve 13 Eylül'e kadar devam edecek bu büyük organizasyonun hazırlığı için Azerbeycan Satranç Federasyonu'nun ayırdığı bütçe ise 13.3 milyon Euro'yu geçmiş durumda.

Turnuvanın açık kategorisinde ise gözler, bu organizasyonun her zaman favorileri arasında yer almış eski dünya şampiyonu Kramnik ve 2016 dünya şampiyonluğu maçının finalisti Karjakin gibi isimlerin yer alacağı 1 numaralı seri başı Rusya'nın; Caruana, Nakamura ve So gibi dünyanın ilk 10 ismi içerisinde yer alan süper yıldızlarıyla Amerika Birleşik Devletleri'nin; 2014 yılında Norveç'te düzenlenen 41. Dünya Satranç Olimpiyatı'nın şampiyonu Çin'in ve 2 kategoride de ev sahibi olmanın avantajıyla 3'er takım ile mücadele verecek Azerbeycan'ın Mamedyarov, Radjabov, Mamedov ve Naiditsch gibi isimlerden oluşan A takımının üzerinde olacak. Açık kategoriye bu yıl çok daha tecrübelenmiş ve güçlenmiş ekibiyle Türkiye ise 19 numaralı seri başı olarak başlayacak.

Kadınlarda ise, 2557 ortalama ile GM Hou Yifan, GM Xue Zhao ve GM Ju Wenjun gibi isimlerle Çin; GM Alexandra Kosteniuk ve GM Valentina Gunina'lı kadrosuyla Rusya ve 4 büyükustası Muzychuk kardeşler, Anna Ushenina ve Natalia Zhukova ile boy gösterecek Ukrayna sırasıyla ilk 3 sırada yer alacaklar. Bu organizasyonların değişilmez favorileri arasında yer alan bu ülkelerin yanı sıra, gözler ayrıca Gürcistan ve Hindistan gibi ilk 3 sırada yer almaları hiç de sürpriz olmayacak ekiplerin de üzerinde olacak. Kadınlar kategorisine ise GM Adrian Mikhalchishin önderliğinde yer alacak ekibimiz 18 numaralı seri başı olarak başlayacak.

Tüm dünyadaki satranç severlerin yakından takip edeceği bu büyük festivalde sporcularımıza başarılar diliyoruz.

Chess-result - Olimpiyat Sayfası

Haber: M. Anıl Şengün