Mobile menu

Katar’da Son Tura Giriliyor

gz3a9958-smallBu yıl ikincisi düzenlenen Katar Açık'ta artık sona gelinirken şampiyon Carlsen beşinci turda kaptığı liderlik koltuğundan kalkmadı ve sekizinci turda Mamedyarov'a karşı Azeri satranççının kötü oyunu sayesinde elde ettiği galibiyetle turnuvayı kazanma yolunda büyük bir adım attı. Artık şampiyonun sayısız turnuva zaferine Katar Açık'ı da eklemesine tek engel eski şampiyon Vladimir Kramnik. Rus büyükustanın harika bir turnuva geçirdiğini söylemek mümkün. Nitekim son turda genç Sjugirov'u karmaşık bir oyunortasından sonra alt etmeyi başaran Kramnik şu ana kadar elde ettiği sonuçlarla da 2800 ELO barajını bir kez daha geçmiş gibi görünüyor. Her ne kadar son tur siyah taşlarla Carlsen'e karşı oynayıp kazanmak imkânsıza yakın gibi görünse de onu yenebilecek birkaç kişiden biri Kramnik. Bakalım son tur partisi heyecanlı geçecek mi yoksa Carlsen beraberliğe razı olduğu için sakin bir konuma Rus büyükustayı sürükleyebilecek mi? Carlsen'in yarım puan gerisinde yer alan Vladimir Kramnik'in böyle bir senaryoya izin vermeyeceğini ve bizleri çekişmeli bir mücadelenin beklediğini umuyoruz.

Öte yandan tıpkı Kramnik gibi 6 puanda olan bir diğer isim ise Çinli Yu Yangyi. Rakibi Girandelius'un dikkatsizliğinden faydalanmasını bilen Çinli büyükusta sekizinci turda kazandığı bu puanla son tura şampiyonluk hayaliyle girme fırsatı yakaladı. Ancak genç Çinli'nin son tur rakibi hiç kolay değil: Wesley So!

dsc 3006Sporcularımıza kısaca göz atarsak, son üç turun oyuncularımıza genelde pek yaramadığını söyleyebiliriz. Son tura girerken en iyi durumdaki oyuncumuz 4,5 puanlı Alexander Ipatov. Saşa son üç turdan iki puan çıkararak (Wojtaszek, Wei Yi gibi isimlere rağmen) turnuvayı güzel bir yerde bitirme şansını sürdürdü. GM Ipatov'u ,3,5 puanla GM Esen, IM Şanal ve IM Marandi takip ediyor. IM Burak Fırat'ın puanı ise 3. Son turda nispeten zayıf oyuncularla oynayacak oyuncularımıza başarılar!dsc 3068

Turnuvanın 9. ve son turu bugün oynanacak karşılaşmalarla sona erecek.

 

 

 

 

Katar Açık Turnuvası Sayfası - Canlı Yayın

Haber: FM Tarık Selbes