Mobile menu

Katar’da Carlsen Fırtınası!

gz3a9022-small 1Dünya Şampiyonu Magnus Carlsen, Nino Batsiashvili ile berabere kalarak yavaş başladığı turnuvada vitesi artırdı ve sonraki dört turdan dört puan çıkararak liderliğe oturmasını bildi. Carlsen'in özellikle beşinci turda Li Chao'ya güzel bir atak sonucu elde ettiği galibiyeti şampiyonun formda olduğunun bir kanıtı. Ancak Norveçli yıldızın işi hiç kolay değil zira onu yarım puan geriden takip eden 4 puanlı isimlerin arasında Giri, So, Kramnik, Karjakin ve Mamedyarov gibi tehlikeli rakipler var. Bu açıdan altıncı turdaki So-Carlsen eşleşmesinin neler getireceği çok önemli, özellikle de genç Filipinli-Amerikalı'nın zirve ihtiraslarının olduğu düşünülürse.

Bu turun üst masalarda kaçırılmaması gereken diğer eşleşmeleri ise Kramnik-Mamedyarov , Ganguly-Giri ile bir Çin derbisi olan Li Chao-Yu Yangyi. Özellikle heyecanlı ve sıradışı oyunuyla dikkat çeken Mamedyarov'un bu deneylerini Kramnik karşısında tekrarlayıp tekrarlamayacağı merak konusu. Şahriyar'ın Khismatullin'e olan beşinci tur galibiyeti herhalde şu ana kadar turnuvanın en orijinal oyunu. Elbette bilgisayar çağında herkes doğru oynamaya çalışıyor ancak kuvvetli bir büyükustaya karşı böyle de oynanabileceğinin gösterilmesi satrancın analiz motorlarına sığmayacak bir insan türüne özgü yaratıcılık içerdiğini kanıtlıyor.

Sporcularımıza gelirsek; altıncı tur öncesi sıralamada en üstte bulunan oyuncumuz 3 puanla GM Barış Esen. Barış Hou Yifan'a karşı aldığı kötü mağlubiyetten sonra İranlı kuvvetli genç satranççı Firuzja'ya güzel bir oyunortası dersi vererek kazandı. Ustamızın bu tur rakibi ise bir efsane: Vasili Ivanchuk. Barış'a bu zorlu mücadelesinde başarılar diliyoruz.

GM Ipatov ise dördüncü turda Rus Dimitri Jakovenko (2737) karşısında açılıştan elde ettiği üstünlüğü değerlendiremeyip berabere kaldıktan sonra Hintli GM Harikrishna (2743)'ya siyah taşlarla İspanyol Açılışı'nın meşhur Berlin Savunması'nda kaybetti ve 2,5 puanda kaldı. Elbette dünya satrancının ilk yirmisindeki iki satranççıya üst üste siyah taşlarla oynamak kolay değil. Saşa'nın moral bozmadan mücadelesini sürdürmesi gerekiyor, zira bu turnuvada da üst sıralarda yer alabileceğine dair potansiyele sahip olduğunu zaman zaman herkese gösterdi.

2,5 puanlı diğer bir oyuncumuz ise IM Marandi. Cemil Can Khismatullin'e kaybettikten sonra Hintli Karavade ile berabere kaldı ve beşinci turda da Changren Dai'ye ters renkli fillerin olduğu bir oyunortasında kazanmayı başararak güzel oyununu sürdürdü. Sporcumuzun bu tur rakibi ise GM Zhang Zhong.

Altıncı tur öncesi 2 puana sahip isimlerden IM Burak Fırat dördüncü turda Ildar Khairullin mağlubiyetinden sonra WIM Pratyusha ile berabere kaldı ve İsviçre Sistemi'nde kullanılan bir ifadeyle alttan çekmeye devam ederek bu turda WFM Vaishali ile eşleşti. Turnuvaya iyi başlayamayan IM Şanal ise İranlı satranççılar IM Gholami ile WGM Pourkhasiyan ile oynadığı iki turdan 1,5 puan çıkararak puanını ikiye yükseltti. Sporcumuzun bu tur da kazanarak kendisini tablonun üst tarafına atacağını umuyoruz. Vahap'a Kazak IM Saiyn karşısında başarılar!

Altıncı tur sonrası satranççılarımızdan güzel haberlerle görüşmek üzere!

Katar Açık Turnuvası Sayfası - Canlı Yayın

Haber: FM Tarık Selbes