Mobile menu

Katar’da Giri ve Li Chao Lider

gz3a84212. Katar Ustalar Açık'ta üçüncü tur sona ererken Hollandalı Anish Giri ve Çinli Li Chao hala puan kaybetmemiş son isimler olarak liderlik koltuğunu paylaşıyor. Onları takip eden 2,5 puanlı grubun içerisinde ise Dünya Şampiyonu Carlsen, Wesley So, Şahriyar Mamedyarov ve biraz da sürpriz bir şekilde eski Kadınlar Dünya Şampiyonu Kosteniuk gibi isimler mevcut. Şu ana kadar görünen o ki kıran kırana geçen turnuvada birincilik mücadelesi son tura kadar devam edecek. 

 anishh li chao15

Üst masalara bakarsak Giri, Wojtaszek karşısında Karpov'un bile kıskanacağı teknik oyununun ödülünü kale+fil finalinde rakibinin kalesini tuzağa düşürerek aldı ve son zamanlarda bir seviye yukarı taşımayı başardığı oyun kuvvetini bir kez daha gösterdi. Diğer lider Li Chao ise Hintli GM Sethuraman'ı siyah taşlarla 26 hamlede yenmeyi başardı. Tabii bunda Sethuraman'ın açılışta bocalaması ve sonraki kötü oyunu etkiliydi. Şampiyon Carlsen ilk iki turun sürpriz isimlerinden tam puanlı IM Yuffa'yı 27 hamlede yendi ve ilk iki turdaki kötü oyununun izlerini bir anlamda silmiş oldu.

Günün en iyi partisi ise tartışmasız Mamedyarov-Lenderman'dı. Azeri büyükusta dinamik ve agresif Sovyet ekolünün son temsilcilerinden ve bu partide de bir kez daha Chigorin-Alekhine-Tal çizgisinin harika bir örneğini verdi. Önce kalite sonra at feda eden Azeri ustanın oyunu Lenderman'ı da etkilemiş olacak ki Amerikalı büyükusta da bir satranç geleneği olarak rakibinin oyununun hakkını vererek mata kadar oynadı. Satrançseverlerin kesinlikle kaçırmaması gereken bir parti!

Sporcularımıza gelirsek, IM Marandi haricinde, bu tur nispeten kendilerine gore zayıf rakiplerle oynadıklarını söyleyebiliriz. Ilk iki turun başarılı ismi Cemil Can'ın rakibi ise kuvvetli Rus GM Khismatullin'di ve rakibinin atağını ancak kalite vererek durdurabilen sporcumuz böylece maalesef ilk mağlubiyetini aldı ve bir puanda kaldı. Saşa Ipatov rakibini rahatça geçerek 2 puana ulaşırken diğer büyükustamız Barış Esen ise zor bir oyunun ardından Hintli IM Karavade'ye karşı kazandı ve böylece iki beraberliğin ardından ilk galibiyetine imza attı. Barış'ın bu tur rakibi ise bir başka kadın satranççı, Dünya Şampiyonu Hou Yifan. Jakovenko-Saşa eşleşmesiyle beraber bu turun oyuncularımız adına en zorlu ve keyifli mücadelesi olacağı muhakkak.

Turun bizim adımıza diğer bir kazanan ismi de IM Burak Fırat oldu. WGM Bartel'ı kale finalinde yenen oyuncumuz bu sonuçla dördüncü tura 1,5 puanla giriyor ve GM Ildar Khairullin'e karşı oynayacak. IM Şanal ise puansız girdiği turda zor konuma düşmesine karşın IM Konguvel'e karşı berabereyi kurtarmayı başardı ve ilk puanını böylece almış oldu. Zayıf oyuncunun olmadığı turnuvada sporcumuzun bu tur rakibi İranlı IM Aryan Gholami.

Bütün sporcularımıza zorlu dördüncü turda başarılar diliyoruz.

Katar Açık Turnuvası Sayfası - Canlı Yayın

Haber: FM Tarık Selbes