Mobile menu

Doha’da Heyecan Sürüyor

gz3a8034Gelmiş geçmiş en kuvvetli açık turnuvalardan biri belki de birincisi olan 2015 Katar Ustalar Açık Turnuvası'nda ikinci gün geride kaldı. Aynı oyuncuların aynı açılışları oynadığı elit turnuvaların monotonluğundan sonra Katar Açık'ın satranç dünyasına yeni bir soluk ve heyecan getirdiği muhakkak. Açık turnuvaların kendine has dinamiği ve psikolojisi belki kusursuz olmasa da en azından zevkli oyunları beraberinde getiriyor ve Katar'da da şimdiye kadar bunun harika bir örneğini görmekteyiz.

Turnuvada şu ana kadar yaşanan en büyük sürprizin ilk turda geldiğini söylemek mümkün. Fischer'in dünya üzerinde at avans verip yenemeyeceği kadın satranççı olmadığını iddia ettiği günlerden bu yana kadınların satrançta kaydettiği aşamayı gösterircesine; ülkemizde de birçok defa oynayan Gürcü kadın IM Batsiashvili, şampiyon Carlsen'e soğuk terler döktürmesini bildi. Açılıştan üstün çıkan kadın satrancının kuvvetli isimlerinden Batsiashvili, yavaş yavaş inisiyatifi kaptırsa da bariz bir hata yapmadı ve Carlsen'e geçit vermeyerek beraberliği kaptı. Satrançta ELO veya unvanların önemli olmadığını gösteren güzel bir örnek! Carlsen ikinci turda da Hintli genç GM Aravindh'e az kalsın puan kaptırıyordu ancak rakibinin yavaş oyunu sonucu zaman sıkışmasına girmesi neticesinde hata yapması ve nihayetinde bayrağının düşmesi sonucu oyunu kazanmasını bildi ve ilk iki turu 1.5 puanla kapattı.

Turnuvanın diğer büyük sürprizleri arasında Shankland ve Nguyen gibi kuvvetli büyükustalara karşı beraberlik elde eden 11 yaşındaki Nodirbek Abdussattarov ve iki GM'ye karşı 1.5 puan elde eden 15 yaşındaki WGM Zhansaya Abdumalik'i sayabiliriz. Bizim için sürpriz olmasa da kâğıt üzerinde IM Cemil Can Ali Marandi'yi de bu isimlerden biri olarak saymak mümkün.

img 9689

İlk turda Çinli GM Ni Hua (2693) ile eşleşen Cemil Can beyaz taşlarla sağlam oynadı ve erken kırışmalar oyunun 30. hamlede tamamen berabere bir vezir finaliyle sonuçlanmasına yol açtı. Sporcumuzun GM Fedoseev (2664) ile olan ikinci tur partisi ise tamamen farklı bir seyir izledi. Yarı-Slav formasyonuna fianchettolu bir varyantla cevap veren Fedoseev karşısında Cemil Can rakibinin rok atmamış olmasını cezalandırmayı bildi ve merkezde kalan şaha karşı nasıl oynanacağına dair derslik bir oyun koydu. 18...Axe3!! fedası özellikle etkileyiciydi. Daha sonra verdiği atı da geri kazanan ve hem piyon önde hem de atağının sürdüğü tamamen kazanç bir pozisyona ulaşan Cemil Can, 37. hamlede Kb8 ile mat tehdidi hazırlayabileceğini fark etseydi oyun birkaç hamle içerisinde sona erecekti. Ancak zaman sıkışmasının da etkisiyle oyuncumuz bu fırsatı kaçırdı ve 40. hamleye kadar yaptığı hatalarla Fedoseev'e oyunu kurtarma şansı verdi. Bu güzel partiyi mutlaka incelemenizi öneririz! Bir puanla devam eden Cemil Can'ın bu tur rakibi ise GM Khismatullin.

Diğer sporcularımıza gelirsek, GM Ipatov ilk tur zor bir partide Çinli FM Di Li'yi yendikten sonra ikinci tur başka bir Çinli sporcuya, GM Li Chao (2750) denk geldi ve uzun süre eşit götürdüğü oyunu yaptığı hatayla kaybederek 1 puanda kaldı. Turnuvada oynayan diğer büyükustamız GM Esen ise yavaş bir başlangıçla iki berabere yaparak üçüncü tur öncesi aynı puana erişti.

İlk turda Kadınlar Dünya Şampiyonu GM Hou Yifan'a kaybeden IM Burak Fırat, ikinci turda Goriatchkin karşısında kazanç şansları elde ettiği bir finalde fırsatları değerlendiremeyince yarım puanda kaldı. Diğer bir genç sporcumuz IM Şanal ilk turda GM Tomashevsky'ye karşı iyi bir mücadele ortaya koyduysa da piyonların aynı kanatta olduğu piyon fazla bir at finalini Tomashevsky (2744) gerçekten ustaca oynadı ve galibiyete uzanmasını bildi. İkinci turda ilk tur Saşa'nın yendiği Çinli Di Li ile eşleşen Vahap maalesef bu partiyi kaybetti ve üçüncü tura puansız girdi. Ancak turnuva uzun ve sporcularımızın moral bozmamaları gerekiyor!

Turnuvada üçüncü tur bugün oynanacak. Özellike IM Marandi-GM Khismatullin ve de elbette birinci masadaki Giri-Wojtaszek partisini kaçırmamanızı tavsiye ederiz.

Tüm sporcularımıza başarılar!

Katar Açık Turnuvası Sayfası - Canlı Yayın

 

Haber: FM Tarık Selbes