Mobile menu

Yedinci Partide Dev Mücadele!

 MG 9262
Dünya Şampiyonluğu Unvan Maçı'nın yedinci oyunu altı saati aşan bir mücadele sonunda berabere sonuçlandı. Siyahlarla kaybettiği ikinci oyundan sonra Berlin Savunması'nı oynamayı bırakan Anand, yedinci partide bir kez daha bu açılışa döndü.

Daha önce 4. d3 ile ana varyanta girmekten kaçınan Carlsen bu kez ana varyanta girmeyi seçince oyun son derece teorik bir hal aldı, öyle ki oyuncular çok değil daha bir hafta önce sona eren Taşkent FIDE Grand Prix'de oynanan Giri-Radjabov partisini izlemeyi bıraktıklarında 25. hamleye gelinmişti bile.

Her şey Anand'ın fili iki piyon karşılığı verip aynı kanatta iki piyon fazlasıyla bir kale ve at kaleye karşı finalini savunma fikrini uygulamasıyla başladı. Diğer seçeneklerde beyazların can sıkıcı bir üstünlüğü bulunduğundan materyale fazla önem veren analiz motorlarının sevmediği bu ilginç fikir aslında iyi ve pratik bir karardı Anand için ancak Carlsen'in kaybetme riskinin olmadığı bu gibi konumları sevmesi ve iyi oynaması yine de Hintli satranççının hayranlarını telaşlandırıyordu.

Şampiyon, son beyaz piyonun da düştüğü 77. hamleye kadar kazanmak için her şeyi denedi denemesine ancak adayın neredeyse kusursuz savunması geçit vermedi ve oyun, bütün piyonların tahtadan yok olmasıyla en sonunda 104. hamlede teorik kale ve at kaleye karşı finaline kaldı. Bu finali de 18 hamle boyunca oynayan Carlsen hiçbir ilerleme kaydedemeyince 122. hamlede kaleleri kırışarak berabereye razı oldu. Carlsen biraz daha devam etse oyun unvan maçları tarihinin en uzun oyunu olacaktı ancak bu rekor şimdilik Korchnoi-Karpov Baguio 1978 Maçı'nın beşinci oyununa ait: 124 hamle!

Şu ana kadar çekişmeli geçen ve adına yakışır üst düzey bir mücadele olan maçta artık oynanacak beş parti kaldı. Aday için iyi haber ise bunların üçünde beyaz taşlara sahip olacak olması! Maçın önceki partilerine göz atarsak siyah taşlarla oynayacağı iki oyunda kaybetmediği taktirde Anand'ın maçı en azından eşitlemek için hiç de azımsanmayacak bir şansı olduğu söylenebilir. Bakalım aday sekizinci partide skoru eşitleyip psikolojik üstünlüğü ele alabilecek mi?

TUR 7 - Analiz


Resmi Site