Mobile menu

Olimpiyatta 10. Tur

10Olimpiyatta 10. tur bugün oynandı ve böylece final sıralamasını belirleyecek olan son tur öncesi boş güne girildi. Diğer takımlar için olduğu gibi millilerimiz için de bugünkü tur turnuvayı üst sıralarda bitirebilmek adına önemliydi. Kadınlarımız zayıf Jamaika'yı 3,5-0,5 ile geçerken genel kategoride ise İzlanda'ya karşı 2-2'lik skor sonucunda bir puanla yetinmek durumunda kaldık. Şimdi maçlara kısaca bir göz atalım.

Öncelikle kadınlarımızla başlayalım. Karayipler'in sempatik ülkesi Jamaika 1830 ELO ortalamasıyla millilerimiz için maç öncesi kolay bir rakip olarak duruyordu ancak yine de dikkatli olmakta fayda vardı. Tek berabere olan masa birinci masa oldu. Jamaikalı WIM Richards'a karşı WGM Yıldız berabere finali az kalsın kazanıyordu ancak Richards kale finallerinin ilk dersi olan Philidor savunmasını uygulayarak partiyi berabere bitirerek takımına şeref puanını getirdi. Üçüncü masada Khayala rakibinin kötü oyununu dakik bir şekilde cezalandırıp alet fazlasıyla oyunu 27. hamlede kazanmayı başardı. Dördüncü masada Zehra'nın kazandığı oyun ise rakibimizin oyun kuvveti hakkında bir fikir veriyordu:

1dia

Yukarıdaki orijinal bir Şah Hint konumunda beyaz taşlarla oynayan Smith 16. exf5?? gibi inanılmaz bir hata yaptı. Tabii ki WIM Topel böyle fırsatları kaçıracak bir oyuncu değil ve 16...e4! ile taş öne geçti ve sonrasında materyal avantajını değerlendirdi. Elbette beyazların 16. Ad2 oynaması lazımdı, gerçi siyahın f4 sonrası atağı mevcutsa da oyun hala ortada sayılır.

İkinci masada WGM Öztürk'ün işi diğer oyuncularımıza göre bayağı zor oldu. İtalyan Açılışı'ndan İspanyol'a transpoze olan bir partide WFM Miller büyük bir konumsal üstünlük elde etti. Ancak kuvvetli bir rakibe karşı konumsal üstünlük elde etmek asla kazancı garantilemez ve çokça avantajın yavaşça kaybolduğu görülür. Keza bu partide de aynı senaryo gerçekleşti ve Kübra rakibinin de katkılarıyla oyunu lehine çevirmeyi başardı. Her oyuncu rakibinin kuvvetinden bağımsız olarak kendini kötü konumda bulabilir ama önemli olan oyuna tutunmak ve mücadeleyi elden bırakmamak, zira rakibiniz sizden zayıfsa her zaman oyunu kurtarmak hatta kazanmak mümkün tıpkı bügün sporcumuzun gösterdiği gibi. Tebrikler Kübra!

Genel kategoride rakibimiz toplam nüfusu (300.000'den biraz fazla) İstanbul'un bir ilçesini geçmeyecek ama dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olan İzlanda'ydı. İzlanda'nın bu nüfusuna rağmen harika bir satranç ekolü olduğunu söylemek mümkün. Ta efsanevi büyük usta Olafsson'dan başlayarak iyi oyunculara sahip olmuş İzlanda'nın bugün 13(!) tane büyük ustası mevcut. Böyle olunca da rakibimizin kâğıt üzerinde bizden zayıf olmasına aldanmamak gerekiyor, satranç kültürü açısından gelişmiş ülkelerin takımları her zaman tehlikelidir. Nitekim bugünkü turda da bunu gördük.

Dün Magnus Carlsen'i pisipisine elinden kaçırmış olan Dragan bugün sanırım dünkü partinin mental yorgunluğundan olacak kendi standardında bir oyun ortaya koyamadı. Gerçi GM Stefansson'un da hakkını teslim etmek lazım, e6 oynayıp d5'teki atı kovmakta geciken oyuncumuzun hatasından doğru bir şekilde faydalanmayı başardı. Oyun beyazın a hattında geçer piyon olarak piyon fazlasının bulunduğu bir kale finaline taşındı. Beyaz kale piyonun önünde bulunsa Dragan'ın beraberlik şansları olabilecekti ancak kale geçere yandan destek verdiği için konum oyuncumuz için maalesef kayıp oldu.

İkinci masadaki Esen-Gretarsson partisi yüreklerin ağza geldiği bir mücadele oldu, özellikle de bizim açımızdan. Güzel bir kalite fedasının ardından Gretarsson Barış'ın yaptığı hatayı değerlendirebilirdi:

2dia

Barış 24. Kc2?? oynadı doğru bir şekilde Vxh2 alışından sonra beyazın kaybetmediğini hesaplayarak. 24...Vxh2? 25. Şf1 Axe5 26. g3 Vh5 27. Şg2 Ag4 28. Kce2 f5 29. Kh1 Vg6'dan sonra beyazın şahı nispeten güvende ve artık parti her skora açık, üstelik Barış daha sonra kazanç şansları bile elde ettiyse de parti berabere sonuçlandı. Ancak diyagramdaki konumda Gretarsson son yatayın zayıflığından yararlanarak 24...Vxe5! oynasaydı hemen kazanabilirdi. Artık e- hattı açık ve beyaz şahın güvende olacağı bir yer yok. Bizim için bir şans anı!

Formda oyuncularımızdan GM Yılmaz üçüncü masada yine altın değerinde bir puana imza attı. IM Kjartansson'un açılışta orijinal oynama denemesi beyazın konumunda zayıflıklara yol açınca Mustafa bunları çok iyi kullanarak rakibini tam anlamıyla ezdi. Tebrikler Mustafa! Mustafa ne kadar formdaysa bir o kadar formsuz olan oyuncumuz Alexander Ipatov, dördüncü masada GM Thorhalsson'a karşı açılıştan bir şey elde edemeyince oyun kale finalinde beraberlikle sonuçlandı. 2-2'lik bu skor iki takıma da çok yaramadı, sanırız her iki antrenör de maçı kazanamadıkları için dövünüyordur!

Genel kategorinin üst masalarındaki en önemli eşleşmede Çin, harika bir turnuva geçiren Yu Yangyi sayesinde Fransa'yı yenerek son tura puan farkıyla lider girmeyi başardı ve büyük bir avantajı elinde bulunduruyor. Çekişmeli geçen mücadelede Ukrayna ile Azerbaycan, Mamedyarov'un Ivanchuk'a ve de Eljanov'un Mamedov'a kazanması sonucu berabere kaldı. Bu sonuç iki takımın da pek işine gelmedi zira son tur öncesi lider Çin'in iki puan gerisine düştüler. Çin'i bir puan geriden takip eden takımlardan Macaristan turnuvanın sürprizlerinden Romanya'yı 3-1 ile ekarte etti ve şampiyonluk şansını böylece son tura taşıdı. Bulgaristan ise Topalov'un Wojtaszek'e güzel kazancına rağmen Polonya'ya 2,5-1,5 kaybetti ve böylece Topalov ve arkadaşlarının birincilik rüyası sona erdi. ABD Arjantin'i, Rusya Sırbistan'ı ve Hindistan da Almanya'yı 2,5-1,5 yenerek günün üst masalarda galip gelen diğer takımları oldular.

Turun büyük sürprizlerinden biri ise Carlsen'in Hırvat Saric'e kaybetmesiydi. Açılışta iki piyon veren Carlsen, herhangi bir kompansasyon elde edemedi ve Saric rahat bir galibiyete imza attı. Dünya Şampiyonluğu Maçı öncesi Carlsen'in tekrar kendine gelmesi ve eski ciddiyetinde oynaması gerekiyor.

Kadınlarda ise sürprizli bir gün oldu. Lider Rusya Ukrayna'ya kaybedince Çin'in Rusya'ya yetişme şansı vardı...ancak Çin de beklenmedik şekilde İspanya'yla 2-2 berabere kalınca Ruslar yine de liderlikte yalnız kaldılar. Sanıyoruz son tur Rusya bir sürprize izin vermeyecektir. Almanya Romanya'yı 2,5-1,5 ile geçip şansını sürdürürken kadın satrancının derbilerinden Gürcistan Polonya maçında gülen Gürcistan oldu. Bakalım son tur neler gösterecek?

Yarın olimpiyatlarda boş gün, son tur 14 Ağustos Perşembe günü TSİ saat 12.00'de oynanacak. Son turda görüşmek üzere!

Olimpiyat Sayfası


IMG 1869
IMG 1874
IMG 1877
IMG 1880
IMG 1884
IMG 1887
IMG 1892
IMG 1899
IMG 1902
IMG 1903
IMG 1906
IMG 1924
IMG 1926