Mobile menu

Dramatik Bir Tur!

8Olimpiyatlarda sekizinci tur bugün oynanan maçlarla tamamlandı. Hem üst masalarda hem de millilerimiz adına farklı trajedilerle dolu bir tur olan bu tur yine izlemesi zevkli ve öğretici partilere sahne oldu.

Genel kategoride millilerimizin bugünkü rakibi Ekvador'du. Dragan Solak'ın dinlendiği bu turda birinci masada oynanan Esen-Matamoros partisi seri kırışmalar sonucu steril bir berabereyle sonuçlandı. Diğer eşitlikle biten partide ise dördüncü masada Ipatov'un açılış deneyi beklenen sonucu vermedi ve oyuncumuz piyon geri kötü konumdayken reytingi kendisinden oldukça düşük rakibinin berabereye hazır olmasından faydalanarak konum tekrarıyla berabere yaptı. İkinci ve üçüncü masada oyuncularımız GM Can ve GM Yılmaz ise kendilerine göre zayıf olan rakiplerini rahatça geçtiler. Emre Can'ın rakibinin a6'daki atını hapsederek düşürmesi ve Yılmaz'ın 13.e4 ile başlayan ve 24. hamlede piyon kazancıyla noktalanan hamle serisi gayet etkileyiciydi. Böylece millilerimiz nispeten zayıf Ekvador'u da 3-1 geçerek puanlarını 11'e çıkarttılar ve sıralamada üst sıralara olan yolculuklarını devam ettirdiler. Umarız ki bu yolculuğun sonu zirveye yakın bir yerde noktalanır!

Kadınlarda rakibimiz ev sahibi Norveç-1 takımıydı ve Norveçli kadınlar yeterince misafirperver gibi görünüyordu ancak maç bizim açımızdan tam bir drama dönüştü! Eşit bir Najdorf finalinin ters renkli fillerle sonuçlandığı WGM Yıldız- WIM Sahl partisi turun tek beraberlikle sonuçlanan partisiydi. Diğer masalarda ise tam bir savaş yaşandı. Üçüncü masada Zehra Topel rakibinin hatasını iyi değerlendirerek 21 hamlelik güzel bir minyatüre imza attı:

Pos5

Yukarıdaki konumda 13...Aa5? (daha iyisi 13...Ab4 14.axb4 fxe4 idi) oynayan WGM Dolzhikova karşısında Zehra fırsatı kaçırmadı ve 14. exf5 exf5 15.Fh6'dan sonra siyahın şah kanadının zayıflığını açığa çıkardı. 15...Ke8? (daha iyisi 15...Kf6 olurdu ancak beyaz yine de açık üstün) 16. Fxf5! 'ten sonra piyon kazanan Zehra rakibinin dirençsiz oyunundan da faydalanarak rakibini mat etti, her ne kadar Dolzhikova matı önlemeyeceğini görüp iki hamle önceden terk ettiyse de.

Gelelim diğer iki masaya. Dördüncü masada her iki tarafın da yaptığı ufak tefek hatalara karşın Kardelen Cemhan rakibi WGM Koskela'ya karşı iyi bir oyun ortaya koymuştu ve piyon öndeydi. Her iki oyuncunun da zaman sıkışmasında oynanan 57. hamle partinin sonucunu belirledi:

Pos6

Yukarıdaki konumda beyaz taşlarla oynayan Koskela e8 filini düşürmek amacıyla 57. Vb8?? oynadı. Kardelen, 57...Fc6?? ile yanıtladı, şüphesiz 58.Vxf8 Kxg2+ 59. Şh1 Kg3'ten sonra berabere yapmayı planlıyordu ancak beyazın 60. Ke4 ile diyagonali kapatabileceğini gözden kaçırdı. Artık berabere yok ve beyaz büyük materyal üstünlüğüyle kazanıyor. Oysa 57...Kxg2! ile oyuncumuz bir anda partiyi kazanabilirdi! Tabii bu küçük kombinezonun püf noktası 58. Şxg2? Fc6+ ile vezir kazancından ziyade 58. Şh1 Ke2!! varyantını görmekte yatıyordu. e8 fil e2'deki kale tarafından dolaylı olarak korunuyor ve aynı zamanda Fc6+ ile vezir kazanma tehdidi beyazları kale kırışmaya dolayısıyla konumu siyah için basit bir kazanç haline getirmeye zorluyor! Maalesef bu taktiği zaman sıkışmasında kaçıran Kardelen böylece genelinde fena oynamadığı partiden eli boş ayrıldı.

Fakat trajediler bununla sınırlı kalmadı. 39. hamlede mat tehdidiyle Kg1 oynayan WIM Bjerke bu hayalinin gerçekleşeceğini tahmin edemezdi:

Pos7

Basitçe 39...Kf7 ile g7 piyonunu koruyarak bir sonraki hamlede f5 piyonunu ve sonra da üç piyon fazlasıyla oyunu kazanabilecek sporcumuz Isqandarova hem c2'den mat tehdidi hem de Vxf5 isteyen 39...Vc8?? hamlesini oynadı. Normal şartlar altında güzel bir hamle olabilirdi ancak tek bir kötü tarafı var da o da 40. Vxg7 ++ mat! O zamana kadar güzel oynayan Khayala için büyük bir hayal kırıklığı ancak satrançta böyle körlükler zaman zaman olabiliyor, ilk akla gelen örnek Kramnik'in üstelik de 30 dakika zamanı varken Fritz'e karşı tek hamlede matı kaçırması. Önemli olan böyle hatalardan sonra morali bozmamak ve hemen toparlanmak! Tabii bunları minimuma indirecek taktik ve profilaksi çalışmalarını unutmadan!

Böylece kadınlarda takımımız 2,5-1,5 kaybetti ve 8 puanda kaldı. Aynı kategorinin üst masalarında ise favori takımlar genelde maçlarını kazandı. Çin galibiyetiyle zirvede yalnız kalan Rusya galibiyet serisini Macaristan karşısında da 3,5-0,5 gibi bir farkla galip gelerek sürdürdü ve şampiyonluğa bir adım daha yaklaştı. Çin Rusya mağlubiyetinin acısını Polonya'dan 3-1 ile çıkarırken iki denk takım olan Fransa ve ABD maçında gülen taraf son iki masada aldıkları galibiyetler ve toplamda 2,5-1,5'luk skor ile Fransızlar oldu. Günün belki de en önemli eşleşmesinde kadın satrancının iki devi, Ukrayna ve Gürcistan karşı karşıya geldi. İlk iki masada işler komşu için yolunda gitti ve Muzychuk Kardeşler'e sadece yarım puan şansı tanıdılar ancak eski şampiyon Ushenina ve Zhukova son iki masada takımlarını sırtlayan isimler oldular ve Javakhishvili ile ile Melia'nın kaçırdığı taktikleri değerlendirerek 2,5-1,5 ile galibiyeti Ukrayna'ya getirdiler. Böylece Ukrayna ilk üç için iddiasını sürdürürken Gürcistan'ın bu hedefe biraz uzak kaldığını söylemek mümkün.

Genel kategoride günün trajedisi Azerbaycan-Çin maçında yaşandı. Tura lider giren Azeriler güçlü Çin karşısında berabere kalabilecek gibi görünüyordu ancak dördüncü masada Guseinov'un teknik bir at-fil finalinde atını düşürmesiyle bir anda üstün ve iyi bir teknisyenin elinde belki de kazanç olabilecek oyun sonunu kaybetmesiyle maçı Çin 3-1 kazandı. Çin'in diğer galibiyeti üçüncü masada Safarli'ya güzel bir oyun sonu kazanan Yu Yangyi'den geldi. Böylece sıralamada Çin Azerbaycan'ın bir anda üzerine zıplayarak liderliği ele geçirdi. Bakalım kadınlarda birincilik şansını büyük ölçüde yitiren Çin erkeklerde aradığı altın madalyayı bulabilecek mi?

Üst masalarda dörder beraberlikle sonuçlanan maçlar arasında Romanya-Çek Cumhuriyeti, Almanya-Küba ve Hindistan-Ermenistan eşleşmeleri vardı. Ancak hem Küba hem Ermenistan üçüncü masalarda elde ettikleri kazanç -ama bir o kadar da karışık- konumları değerlendirebilseler iki puanı hanelerine yazdırabilirlerdi. 2-2 biten diğer maçlardan Macaristan-ABD mücadelesinde Shankland son masada Polgar'ı teknik bir şekilde yenerken Onischuk genç yıldız Rapport'a karşı çift soru çekti ve fil kaybedeceğini görünce oyunu terk etti. Diğer masalardaki beraberliklerle iki takım birer puanı paylaşmış oldu.

Günün kazananları arasında Polonya'yı Bacrot'nun galibiyetiyle 2,5-1,5 geçen Fransa ile son iki masada aldıkları galibiyetlerle ikinci masada Ponomariov'un Cheparinov'a karşı aldığı mağlubiyeti telafi ederek Bulgaristan'a aynı tarifeyi uygulayan Ukrayna vardı. İşler Bulgaristan için daha iyi gelişebilirdi, eğer Topalov Ivanchuk'u yenmeyi başarabilseydi. İnisiyatifin elinde olduğu, beyaz şahı merkezde yakaladığı bu tip konumları Topalov bir zamanlar kazanca çevirmekte zorlanmazdı ancak Bulgar yıldızın son yıllarda oyununun keskinliğini biraz yitirdiğini söylemek mümkün. Son olarak Rusya-İspanya maçının 2-2 bittiğini ve Kramnik'in beyaz taşlarla Vallejo Pons'a kaybettiğini belirtmekte fayda var. Bu sene kesinlikle Kramnik'in senesi değil, sanırım Rus efsane 2014'ün bir an önce bitmesi için dua ediyordur!

Olimpiyatta son üç tura girilirken artık kaptanlarda madalya hesapları da başlamış olmalı. Bakalım yarınki maçlar turnuva tablosunu nasıl değiştirecek? Yarın TSİ 15.00'da başlayacak olan maçlarda bunun cevabını hep beraber göreceğiz. Her iki milli takımımıza da dokuzuncu tur öncesi başarılar diliyoruz!


Olimpiyat Sayfası

DSC 0600
DSC 0607
DSC 0608
 MG 7116
 MG 7216
 MG 7218