Mobile menu

Olimpiyatlarda Yedinci Tur

7Olimpiyatlara bugün oynanan yedinci turla devam edildi. Sürprizi ve hataları bol, son derece heyecanlı ve çekişmeli, adeta bir satranç ziyafeti şeklinde geçen bir tur olduğunu söyleyebiliriz sanırım yedinci turun. Kısaca bu sürprizlerden bahsetmeden önce isterseniz millilerimizin neler yaptığına şöyle bir bakalım.

Genel kategoride dün Letonya karşısındaki kaybın ardından bugün rakip takımımıza göre kâğıt üzerinde daha zayıf olan Paraguay'dı. İlk iki masada kuvvetli büyük ustalara sahip Paraguay'ın son iki masası ise FM'lerden oluşuyordu ve ilk iki masada Paraguay'ı durdurup son iki masada puanları toplamamız gerektiği açıkça görünüyordu. Birinci masada Paraguay'ın genç yeteneği Bachmann karşısında Solak, kuşkusuz maç stratejisinin de gereği olarak oyunu zorlamayıp sürekli şahla berabere yapmayı seçti. Bu skor bir anlamda ikinci masada GM Esen'in işini de kolaylaştırdı zira maçtan puan alabilme ihtimali için Paraguaylı büyükusta Delgado Ramirez'in mutlaka kazanması gerekiyordu. Böyle bir baskıyla oynamak takım maçlarının en büyük zorluklarından birini oluşturur ve Ramirez de bunun altından kalkamayarak 40. hamleye yaklaşırken yaptığı hatalar sonucu partiyi kaybetti. Tabii Barış'ı da kalan az zamana karşın olanakları fark edip rakibini cezalandırdığı için tebrik etmek gerek! Üçüncü masada GM Emre Can rakibi FM Vazquez'e karşı oyunu çok üstün bir finale taşıdı ve hem çift fil avantajından hem de rakibinin taşlarının koordinasyonsuzluğundan yararlanarak güzel bir galibiyete imza attı. Son olarak GM Yılmaz siyah taşlarla Benoni Açılışı'ndan iyi bir konumla çıktı ve bir çifte tehdit sonrası materyal üstünlüğünü de ele geçirdi. Gereğinden fazla uzadığı söylenebilecek olan partide GM Yılmaz rakibinin de dirençli oyunu karşısında üstünlüğünü değerlendiremeyince parti berabere bitti. Bu skorla Paraguay karşısında millilerimiz 3-1'lik güzel bir skor elde etti ve puanını 9'a yükseltti. Millilerimizi tebrik ediyoruz!

Dünkü turun kahramanları kadınlarımızın ise bu tur işi hiç kolay değildi. Her masada reyting puanı avantajına sahip Almanya maça favori olarak çıktı ve elde ettiği 3,5-0,5'lık skorla da gücünü gösterdi. Tek beraberemizi ülkemize yabancı olmayan Alman IM Paehtz'e karşı son derece dirençli bir oyun ortaya koyan WGM Yıldız elde etti. Siyah taşlarla Katalan'ı rahatça nötralize eden Paehtz fianchetto formasyonuna karşı uyguladığı tematik h5-h4-h3 fikriyle üstünlüğü ele geçirse de Betül konumu iyi savundu ve eşitleme fırsatından yararlanarak beraberliği kurtardı. Belki Paehtz kazanamadığı için üzülecek de olsa Betül açısından güzel bir savunma performansı, tebrikler!

Üçüncü ve dördüncü masalarda oynanan Topel-Ohme ve Hoolt-Cemhan partileri biraz tek taraflı cereyan ettiyse de WGM Öztürk zaman sıkışmasına rağmen rakibinin hatasını fark edebilseydi skor millilerimiz adına daha iyi olabilirdi. Taş kırışmalarında taşı geri almaya yönelik olan eğilimimizin bazen bizi konumdaki olanaklara karşı nasıl kör ettiğine dair iyi bir örnek:

Pos4

Yukarıdaki konumda WGM Schleining materyal avantajını ele geçireceğini görerek 37. Ke1? oynadı. 37...Axd3 38. Fxf7+ Şh8 39. Ke8 Vxe8 40.Fxe8 hamlelerinden sonra her iki oyuncu da siyahın 40...Kxe8?? oynaması gerektiğini düşünse de 40...Kxc4! hamlesi konumu bir anda siyah için kazanç hale getiriyordu! Matı engellemenin tek yolu veziri kaleye feda etmek ve sonrasında oluşan konumda siyahın d geçeri çok kuvvetli. Kuşkusuz Kübra'nın durup hesaplarını kontrol edecek biraz daha fazla zamanı olsa bu aslında basit hamleyi çok rahatlıkla görebilirdi ama zaman sıkışmasında tıpkı Alman Schleining gibi bu olasılığı gözden kaçırınca materyal dezavantajına düştü ve partiyi sonraki mücadelesine rağmen kaybetti. Sağlık olsun diyor ve sporcumuza kalan turlarda başarılar diliyoruz!

Gelelim turun şampiyonluğu ilgilendiren mücadelelerine. Genel kategorinin liderliği paylaşan iki takımı, Küba ve Azerbaycan arasındaki maç günün en kritik mücadelelerinden biriydi ve beklendiği gibi büyük bir çekişmeye sahne oldu. Mamedyarov'un merkezde kalan şahına karşı harika bir şekilde kazanan Dominguez takımın lideri olarak yapabileceğinin maksimumunu yapmasına rağmen Azeri GM'ler Radjabov ve Guseinov, sırasıyla Bruzon ve Ortiz'e karşı tabiri caizse sineğin yağını çıkardılar ve takımlarına 2,5-1,5'luk bir galibiyeti getirdiler. Sanırız Bruzon'un kaybettiği kale finali sonrası efsane Kübalı Capablanca mezarında ters dönmüştür! Bu sonuçla Azerbaycan liderlikte yalnız kaldı ve diğer takımlara göre artık puan kaybetme kredileri biraz daha fazla.

Günün en büyük ikinci sürprizi Çek Cumhuriyeti- Rusya maçından geldi. Dün kaybeden Kramnik'in bugün dinlendirildiği tur Ruslar açısından kâbus gibi geçti ve her masadaki ezici reyting farkına karşın maçı 3-1 gibi net bir skorla kazanan Çekler oldu. İlk iki masada Navara ve Laznicka rakipleri Grischuk ve Svidler'i gayet düzgün bir şekilde yenmeyi başardı. Özellikle Navara'nın belki de ev hazırlığı olan alet fedası etkileyiciydi. Çin Sırbistan'ı 3,5-0,5 gibi bir skorla ezer geçerken, Bulgaristan da alt masalardaki formda oyuncuları sayesinde kuvvetli Hollanda'yı 3-1 yenmesini bildi. Özellikle Iotov'un bu turnuvada harika işler çıkardığını söylemek mümkün. Ağır topların eşleşmesi Ermenistan-Macaristan maçı ilk iki masada karşılıklı birer galibiyetin paylaşılması sonucu berabere bitti ve böylece iki takım da lider Azerbaycan'ın iki puan gerisine düştü. Ancak daha olimpiyatların sona ermesine çok var ve her iki takım da iddiasını sürdürüyor.

Gelelim günün en büyük sürprizine. Ev sahibi Norveç güçlü Almanya karşısında güzel bir mücadele ortaya koydu ve rakibinden puan almaya çok yaklaştı ancak hiç hesapta olmayan bir yerden yediği darbeyle rakibine teslim oldu. Şampiyon Carlsen rakibi Naiditsch'e karşı büyük bir üstünlük elde etmiş ve partiyi rahatça kazanacak gibi görünüyordu ancak kendisi için hiç alışılmadık bir biçimde çok da karışık olmayan bir finalde önce üstünlüğü kaybetti, sonra da yine başka bir hatayla oyunu. Kendi evindeyken aldığı bu mağlubiyetle şampiyon hayranlarını üzmüş olsa gerek. Son zamanlarda Carlsen'in oyununda göze çarpan bazı tembellik işaretleri var ve bu yaklaşan Dünya Şampiyonluğu Maçı öncesi aday Anand için iyi bir haber olabilir.

Kadınlar kategorisinde günün ve hatta bütün olimpiyatın en çok beklenen eşleşmesinde Rusya ve Çin karşı karşıya geldi. Kayıpsız giden iki takımın mücadelesinde favori Çin'di ancak kazanan 3-1 ile Rusya oldu! Birinci masada Lagno sansasyonel bir şekilde Yifan'ı, dördüncü masada Olga Girya da Tan'ı yenerek belki de şampiyonluğu ülkelerine getirdiler. Tabii henüz bunları konuşmak için erken ancak kendi standartlarında oynarlarsa Rusya'nın Çin harici diğer favorilere biraz daha üstün olduğunu söylemek mümkün. Polonya-Fransa ve Ermenistan-ABD beraberlikleri de günün Ruslar açısından diğer güzel skorları oldu şüphesiz. Favorilerden Gürcistan, Ukrayna, Hindistan ise rakiplerini geçmeyi bildiler ve zirve yarışını bırakmadılar.

Turnuvanın sekizinci turunda millilerimizin başarılı skorlarıyla gururlanmak dileğiyle görüşmek üzere!


Olimpiyat Sayfası      

IMG 1632
IMG 1634
IMG 1640
IMG 1641
IMG 1645
IMG 1653
IMG 1654
IMG 1655
IMG 1661
IMG 1662