Mobile menu

TSF Büyük Olduğunu Gösterdi!

ecu

Avrupa Satranç Birliği Olağan Üstü Genel Kurulu Tamamlandı


Türkiye Satranç Federasyonu’nun, Avrupa Satranç Birliği’ne (ECU) karşı Lozan’da açtığı davayı kazanması sonucunda; 2009 Avrupa Bireysel Birincilikleri, 2009 Avrupa Gençler Şampiyonası ve 2009 Avrupa Takım Şampiyonası’na ilişkin kararlar, mahkeme tarafından iptal edilmiş ve geçersiz kılınmıştı.

Oluşan bu durum sonucunda bizzat FIDE Başkanı Kirsan Ilyumzhinov’un da devreye girmesi ile TSF'nin önerisi kabul edilerek; ECU Olağanüstü Genel Kurulu'nun toplanması ve konunun çözüme ulaştırılması kararına varılmıştı.


11 Temmuz 2009 Cumartesi günü, Yunanistan’ın Kallithea kentinde, 54 üye federasyonun 48’inin direkt katılımı ya da vekaleten temsili ile olağan üstü genel kurul toplandı. Genel Kurul'a, federasyonumuz adına Başkan Ali Nihat Yazıcı ve Asbaşkan Kuvay Sanlı katıldılar.


Genel Kurul’da Avrupa Satranç Birliği ECU Yönetim Kurulu uygulamalarına karşı olumsuz kanaat hakimdi. Bu doğrultuda, söz konusu davaya konu olan turnuvalara ilişkin değerlendirme raporları okundu. Raporlar açık bir şekilde; Türkiye, Gürcistan ve Yunanistan lehineyken, turnuva organizasyonlarının başka ülkelere verildiği açığa çıktı. FIDE’nin yaptığı değerlendirmeye göre (ECU Başkanı Boris Kutin tarafından okundu ve kendisince imzalanmış olarak dağıtıldı) Avrupa Yaş Gruplarında Türkiye 53, Gürcistan 52, İtalya 42 puan alırken; Avrupa Kulüpler Kupası'nda Yunanistan ve Türkiye 53, Makedonya ise 41 puan alıyordu. Eğer bu değerlendirmeyi 2007 yılında ECU yapsaydı, yarışmaların verildiği ülkeler olan İtalya ve Makedonya oylamaya dahi alınmayacaklardı. Çünkü ECU statüsüne göre, puanlamadan sonra aradaki fark %10’un üstündeyse, düşük teklifler oylamaya alınamıyor.


Bu noktaya gelinene kadar uzlaşma çabalarına yanıt vermeyen ECU Yönetim Kurulu, ağır delege baskısı sonucunda  yönetim kurulu üyesi   Vladimir Šakotić’i istifa ettirmek zorunda  kaldı.


Genel Kurul’da söz alan Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı ve FIDE Asbaşkanı Ali Nihat Yazıcı, dava yoluna ECU’nun uzlaşmaz tutumu nedeniyle gidildiğini belirtti. Yazıcı delegelere hitaben, amaçlarının organizasyonları Türkiye’ye, başka bir ülkeden alarak kazandırmak olmadığını ve bu anlamda hiçbir yazılı ve sözlü beyanlarının bulunmadığını belirtti. Yazıcı, ECU icraatlarının yönetmelikler çerçevesinde, tüm üye ülkelere eşit mesafede uygulanması gerekliliğini belirterek, bir ‘ilke’ olarak hukuk önünde haklarını aradıklarını belirtti. Bu açıklamalardan sonra Yazıcı, davaya konu olan tamamlanmış ve yapılacak olan organizasyonlardan tamamen feragat ettiklerini ve hiçbir taleplerinin olmadığını belirtti.Yazıcı, konuşmasında, 2009 yılında yapılan Avrupa Bireysel Şampiyonalarının sonuçlarının geçerli olması için FIDE'nin Başkanlar Kurulu toplantısına (15-19 Haziran 2009 - Krakow, Polonya) öneriyi götüren federasyonun da TSF olduğunun altını çizdi.


Türkiye, Gürcistan ve Yunanistan Federasyonları,  2009 turnuvalarına ilişkin bir talepte bulunmayacaklarını, ECU kararlarının aynen uygulanması için başvurularını çektiklerini açıkladılar. Bu doğrultuda, Türkiye, Gürcistan ve Yunanistan’ın özverili tutumları ile kilit çözüldü ve sorun aşılmış oldu.


Ancak Genel Kurul iradesi, bir yönetim kurulu üyesinin istifası ile yetinmeyerek; iki bağımsız komisyon oluşturulması, komisyonlardan birinin ECU statüsünü baştan aşağı elden geçirerek yenilemesini, diğer komisyonun da turnuva ihale sürecine yönelik kuralları yenilemesini ve komisyon raporlarının Ekim 2009 Novi Sad, Sırbistan’da yapılacak olağan kongreye kadar hazırlanması kararını aldı.  Bundan böyle tüm organizasyonlara ilişkin kararların, yönetim kurulu değil, Genel Kurul marifetiyle alınması konusunda karara varıldı. Böylece, Yönetim Kurulu'nun en önemli yetkisi kısıtlanmış oldu.


ECU Yönetim Kurulu,  yönetmelikler çerçevesinde hareket etmek  ve profesyonel yönetim göstermek konusunda Genel Kurul'ca altı çizilerek üst düzeyde uyarıldı.


Türkiye Satranç Federasyonu’nun uluslarararası arenada verdiği hukuk mücadelesinin haklı bulunduğu ve kararın kabul edildiği kongrenin kapanışında,  TSF Başkanı Ali Nihat Yazıcı, Boris Kutin ile kişisel bir sorunu olmadığını, dava sürecinde sıkmadığı eli, şimdi sıkarak barış ortamının yaratılmasını teklif etti. Bu konunun artık tarihte kaldığını belirterek ECU Başkanı Boris Kutin’e yöneldi ve elini uzattı. Salonda kopan alkışlarla eşliğinde ikili el sıkıştı.


Genel Kurul’da söz alan delegelerin cümle başlangıçları,  federasyonumuzun çalışmalarına ilişkin takdir ve bu konudaki haklılığının teslimini belirtir nitelikteydi.  Ve hemen hemen tüm konuşmalar, yapıcı tutumu için TSF Başkanı Ali Nihat Yazıcı’ya teşekkür ile tamamlandı. Yazıcı, 2010 yılında Rusya'nın Khanty Mansysk Şehrinde yapılacak olan seçimli Genel Kurul'da, ECU yönetiminin yenilenmesi için lider olacağını da çok net bir şekilde vurguladı.


1

Ali Nihat Yazıcı, olağan üstü genel sırasında Ermenistan delegesi ve Zone Başkanımız Gagik Oganessian ile yan yana görülüyor

2

Kuvay Sanlı Gürcistan Satranç Federasyonu Başkanı GM Giorgi Giorgadze ve Latvia delegesi Aris Ozalins  ile görülüyor

3

Görüntü alabilmek için, Yazıcı ve Kutin’den bol bol el sıkışmaları istendi

Haber Kuvay Sanlı