Mobile menu

Gurevich: "Ülkemiz Satrançta Çok Hızlı İleriyor...Emre Can ve Mustafa Yılmaz, Bu İki İsmi İleride Çok Duyacaksınız"

img_6121
38. Satranç Olimpiyatları'nda her gün yapılan basın toplantılarınında dün özel bir konuk vardı. Türkiye Milli Takımı'nın birinci masası GM Mikhail Gurevich, basın toplantısının konuğu oldu ve Türk satrancı ile Türk Milli Takımız'ın performansı hakkında açıklamalarda bulundu. Ayrıca milli takımımızın genç yıldızları Emre Can ve Mustafa Yılmaz'dan da övgüyle bahsetti.

38. Satranç Olimpiyatları Resmi websitesi Fotoğraf Galerisi (YENİ!! 19.11.2008)


img_6170


Gurevich'in açıklamaları şöyle:

"Belçika'da Brüksel'de 18 yıldır yaşıyorum. Birkaç yıldır Türkiye adına oynuyorum ve TSF'nin lisanslı sporcusuyum. Bilmeyenler için şunu söyleyeyim bizim ülkemiz, Türkiye , satrançta hızla ilerliyor ve çok büyük bir ilgi var. Gençler, çocuklar satranç oynuyor, satranç okullarda seçmeli ders olarak okutuluyor. Ben de gençlerle, satrançta hızla ilerleyen Türkiye'yle deneyimimi hem sporcu hem de antrenör olarak paylaşmaktan dolayı çok memnunum. Türkiye Satranç Federasyonu benim profesyonel sporcu olarak da deneyimlerimi göstermemi istedi. Ben de Türkiye adına oynuyorum. Brüksel'de yaşıyorum hala; ama Türkiye'ye sık sık geliyorum ve Türk satranççılarla deneyimlerimi paylaşıyorum."


img_6145

Susan Polgar'ın "Türkiye'de yılın belli bir zamanını geçiriyorsunuz. Ne gibi farklar var, ,izlenimleriniz nasıl?" sorusu üzerine Gurevich şöyle cevap verdi:

Çok olumlu izlenimlerim var. Türkiye'de şu anda yaşananlar Rusya'da 1920'lerde yaşanan, devrimden sonra yaşanan değişimlere benziyor. Eski Sovyetler Birliği'nde 1920'lerde birçok satranç kulübü açılıyordu, birçok yeni antrenör vardı. Türkiye'de aynı süreci yaşıyoruz. 2 milyona yakın çocuk satranç öğreniyor, insan kültürünün bir arçası olan satrançla tanışıyor. Büyük bir ülkeyiz ve benim de yardımımla birkç sene de Türk gençleri Rus ve Çin çocuklar rekabet edecek, Magnus Carlsen'ler çıkartacak.

img_6179


Takımın genç olması ve takımın şu ana kadarki sonuçları üzerine bir sorum üzerime Gurevich şöyle cevap verdi:

"Takım halinde beklenenden daha iyi performans gösteriyoruz. Sürpriz verici bir takım dağılımı. Herhalde kimse Suat Atalık'ın takımın dışında kalacağını beklemiyordu. Bununla birlikte bu da genç oyunculara bir şans doğurdu. Çok yetenekli ve genç iki Türk oyuncuya büyük bir şans sağladı bu. Emre Can ve Mustafa Yılmaz...Bu isimleri öğrenmelisiniz; çünkü onlardan gelecekte ciddi başarılar bekliyoruz. İlk Olimpiyatları'nı oynuyorlar ve hiç de fena gitmiyorlar. Mustafa Yılmaz bütün maçlarını kazandı ve bugün de farklı olmayacağını düşünüyorum; çünkü kazanıyor. Bu gençler için Olimpiyat'ta yer almak harika bir deneyim. Şu anda genç yeteneklerimiz iyi performans gösteriyorlar. Umarım daha da iyi sonuçlar alacaklar."

img_6161

img_6166

img_6200

Surinamlı Tesora Ooft

img_6153

Bir başka Surinamlı sporcu Pamela Mangroelal

img_6204

Her katılımcı gibi Olimpiyat posterini imzalıyor.

img_6206

Gurevich, daha sonra basın merkezindeki çalışma bölümüne gelerek canlı yayından milli takımımızın devam eden maçlarına inceledi...

img_6209

İlk kez geldiği basın merkezinde Gurevich büyük ilgi gördü ve Türkiye'nin şu anda büyük bir patlama yaşadığını; fakat üst seviyede daha fazla antrenöre ihtiyaç duyduğunu anlatıyor.


img_6113
Bir televizyon kanalına demeç veren GM Andrej Filipowicz artık satranç dünyasının en kıdemli hakemlerinden birisi. Filipowicz, satranç dünyasında Botvinnik, Smyslov, Kasparov gibi ismlerle bir araya gelmiş; beraber analiz yapma imkanı bulmuş bir isim.

img_6222

GM Pavel Eljanov dünkü basın toplantısının katılımcılarındandı...

img_6216

Dresden'in Spordan Sorumlu Belediye Başkanı Winfried Lehmann da hiç şüphesiz keyifli; çünkü başarılı bir organizasyona ev sahipliği yapmanın keyfini yaşıyor. Yakın gelecekte yeni bir satranç organizasyonu gündemde yok; ama 2010 Dünya Kadınlar Futbol Kupası gibi önemli organizasyonlara Dresden'in ev sahipliği yapacağını söyledi.

Özgür Akman/Dresden