Mobile menu

Boş Gün Dolu Gündem: FIDE Toplantılarından Topalov-Kamsky Maçı Şubat'ta Yapılacak Sonucu Çıktı

es-gk-lead-img_503638.Satranç Olimpiyatları ve FIDE Kongresi'nin yapıldığı Dresden'deki Uluslararası Kongre Merkezi bugün önceki günlere göre boştu. Bununla birlikte gündem hiç de boş değil ve FIDE toplantılarında satranç dünyasıyla ilgili bir çok önemli konular konuşuluyor.


Son aylarda büyük bir krize dönüşen Kamsky-Topalov Adaylar Maçı'nın yapılıp yapılmayacağı uzun süredir belli değildi. Uluslararası satranç kamuoyunun merakla beklediği karar bugün oyuncular ve menajerlerinin FIDE Kongresi'nin komisyon toplantılarında bir araya gelmesiyle kesinleşti. Maç 17- 28 Şubat tarihleri arasında Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da oynanacak!



Fotoğraf: Chess.FM Blog (ICC) / Macauley Peterson



Resmi websitesi 14.11.2008'de başlayan ICC'nin Chess.FM adlı radyosuyla bağlantılı yeni Chess.FM blogu    FIDE

Fotoğraf Galerisi (18.11.2008)


Olimpiyat Günlüğü (18.11.2008)

Kamsky-Topalov Maçının Yılan Hikayesine Dönen Kronolojisi

16 Aralık 2007: Gata Kamsky, FIDE Dünya Kupası'nı kazanarak yeni sisteme göre Veselin Topalov ile 2009 Dünya Şampiyonluğu Maçı'nda Vishy Anand-Vladimir Kramnik maçının galibi olan dünya şampiyonuyla (ki bu kişinin Anand olacağını artık biliyoruz) karşılaşacaktı. Daha kupayı kazanır kazanmaz, Kamsky bu maçın Bulgaristan'da oynanmasını istemediğini ve iki tarafın ülkesinde değil tarafsız bir ülkede oynanmasını istediğini açıkladı.

Ocak 2008:
ABD'nin adı da maçın düzenlenmesine aday olacağı şeklinde geçti.

11 Şubat 2008: FIDE'den yapılan açıklamaya göre Kamsky-Topalov MAÇI 150.000 ABD Doları para ödülü teklifiyle gelen Bulgaristan Satranç Federasyonu'nun teklifini kabul ettiğini duyurmuştu. Buna göre maç Kasım-Aralık 2008'de gerçekleşecekti.

15 Mart 2008:
Kamsky'nin menajeri Alexander Chernenko, Sport Express adlı Rus websitesinin ünlü satranç muhabiri Yuri Vasiliev'e yaptığı açıklamada maçın Lvov'da olacağını ve para ödülünün 250 bin ABD Dolarından birkaç kat fazla olacağını söyledi. Anlaşmanın %99,9 kesin olduğunu açıklayan Chernenko, bizim kalan %0,1'lik olasılıklara her zaman inanmamız gerektiğini bir kez daha gösterdi. FIDE, Chernenko'nun açıklamalarına fazla itibar etmiyordu ve FIDE'nin açıklama yapan en üst düzey yetkilisi de ECU Başkanı Boris Kutin oldu. Kutin, maçın Bulgaristan'da olması gerektiğini ve Lvov'un gerekli parayı bulmasının düşük bir olasılık olduğunu söylemişti.

Bu dönemde FIDE'nin İstanbul'daki Atatürk Kadın Ustalar Turnuvası sırasındaki toplantısında da açığa çıkan dedikodulara göre maçı Bulgaristan'da oynamak istemeyen Kamsky'nin yerine Dünya Kupası finalisti Shirov'un da oynaması gündeme geldi.

10 Nisan 2008: FIDE Topalov-Kamsky maçının organizasyonuyla ilgili süreyi uzattı. Finansal destek bulmakta zorlanan Bulgaristan Satranç Federasyonu yeni adaylar çıkabileceği endişesiyle bu karar tepki gösterirken,  Gata Kamsky de ABD'de oynamaktan memnun olmadığını yakın çevresine açıkladı.

11 Nisan 2008: FIDE'nin Bulgaristan Satranç Federasyonu'nun protestosu üzerine yaptığı ikinci açıklama maçın 750.000 ABD doları ödülle Ukrayna'nın Lvov kentinde yapılacağı şeklindeydi. ChessBase'de Yuri Vasiliev'in ilgili haberini buradan okuyabilirsiniz.

29 Nisan: Durumu daha da karıştıracak bir açıklama Dünya Kupası Finalisti Alexei Shirov'dan geldi ve son anlaşma tarihinin gelmesine rağmen Kamsky'nin Bulgaristan'da oynamaya yanaşmak istememesi ve Shirov'u bir açıklama yapmaya itti. Maçın önceden belirlenmiş yönetmeliklerin göre kendisinin Shirov'un yerine geçmesi gerektiğini kaydeden Shirov, bu durumun kendisini de ilgilendirdiğini söyleyrek bu duruma bir çözüm bulunmasını istedi.

1 Haziran 2008: FIDE Başkanı Kirsan Ilyumzhinov maçın Ukrayna'nın Lvov şehrinde olacağını ve 750.000 ABD Doları'nı bulan teklifi FIDE'nin kabul ettiğini açıkladılar.

25 Temmuz 2008: Bu arada 25 Temmuz'da Veselin Topalov'un menajeri Silvia Danailov, Topalov'un henüz herhangi bir anlaşma imzalamadığını açıkladı.

24 Ağustos 2008: Veselin Topalov, Zaragoza'da bir açık turnuvayı ziyaret edip yerel bir gazeteye verdiği demeçte "Gelecek yıl Dünya Şampiyonu ile oynayacağım" diye bir açıklama yaptı.

27 Eylül 2008: Bilbao Ustalar Turnuvası'nda Silvia Danailov, gazetecilere maçla ilgili netleşmiş bir bilgi olmadığını söyledi. Bulgaristan Satranç Federasyonu Başkanı Stefan Sergiev de Chessdom'da yayınlanan açıklamasında  "Sayın Ilyumzhinov, lütfen bize maçın nerede ve ne zaman olacağını bildirin!" diyerek serzenişte bulundu.

6 Kasım 2008: Bulgaristan Satranç Federasyonu 150.000 ABD Doları ödüllü yeni bir teklif yaparken Kamsky'nin menajeri Chernenko'nun organize ettiği Lvov'daki 750.000 ABD Doları ödüllü maçın gerçekleşmeyeceği kesinleşmiş görünüyor. FIDE Başkanı Ilyumzhinov açıklamasında Alexander Chernenko'yu suçlarken maçın Şubat veya Mart 2009'da yapılacağını duyurdu.

7 Kasım 2008:
Ne zamandır sessizliğini koruyan, satranç dünyasının en sıra dışı velisi Rüstem Kamsky (Gata Kamsky'nin babası) kamuoyuna açık bir mektup gönderdi ve "Kamsky'nin hayatı tehlikede olabilir" diye bir açıklama yaptı. Hala koşulların belirlenmemiş olmasını eleştiren Rüstem Kamsky

Dün Kapalı Kapılar Ardında Ne Oldu?
es-gk-lead-img_5036

Emil Sutovsky ve Gata Kamsky sabah erkenden Kongre merkezi'ne giriyorlar Fotoğraf: Chess.FM Blog (ICC) / Macauley Peterson

Satranç Olimpiyatları ve FIDE Kongresi devam ederken dünkü boş günde sabahın erken saatlerinde Gata Kamsky ve yardımcısı Emil Sutovsky sabahın erken saatlerinde toplantıların yapıldığı Dresden Uluslararası Kongre Merkezi'ne geldi. Devam eden FIDE Toplantıları'nın arasında Katılanlar Kamsky ve Sutovsky'nin yanı sıra Bulgaristan Satranç Federasyonu Başkanı Stefan Sergiev, Silvio Danailov, Georgios Makrospoulos(FIDE Başkanvekili), Israel Gelfer (FIDE Onursal Asbaşkanı), Zurab Azmaiparashvili (FIDE Asbaşkanı), Berik Balgabaev(FIDE Başkanı Ilyumzhinov'un satrançla ilgili asistanı), Lakhdar Mazouz (FIDE Tahakkuk Komisyonu) ve William Kelleher(FIDE Asbaşkanı ve ABD delegesi) vardı.

sergiev-danailov-img_5028

Stefan Sergiev(Bulgaristan Satranç Federasyonu Başkanı) ve Topalov'un menajeri Silvio Danailov Fotoğraf: Chess.FM Blog (ICC) / Macauley Peterson


Topalov'un katılmadığı otplantıda para ödülüyle Kamsky'nin menajeri olarak ortaya çıkan Alexander Chernenko yoktu. Chernenko, FIDE Toplantısı'nda Kamsky'nin menajeri olarak toplantıya katılacağını söylemişti. İsmini vermek istemeyen bir katılımcı, Kamsky'nin "Chernenko artık menajerim değil" dediğini söyledi.Daha sonra Maritim Hotel'de öğlen yemeği yiyen FIDE ekibinin yanı sıra Kamsky ve Sutovsky Elbe Nehri'nin kenarında kısa bir yürüyüş yaptılar. Makropoulos, Peterson'a yaptığı açıklmada anlaşmanın sağlandığını söylerken, toplantı yemekten sonra yeniden başladı ve kısa sürdü.

gelfer-kutin-img_5050

Israel Gelfer ve arkası dönük olan zat da Boris Kutin Fotoğraf: Chess.FM Blog (ICC) / Macauley Peterson


Anlaşmanın detayları üzerinde konuşulduğu ve prensipte anlaşıldığı belli oluyordu. Kamsky ve Danailov da basın konuşmayı reddettiler;ancak hem Peterson'dan okuduğum hem de kendi aldığım duyumlara göre maç Sofya'da olacak. Tarihler belli olmamakla birlikte Şubat sonu olarak tahmin ediliyor. Son aylardaki krizin suni olduğu zaten biraz anlaşılıyordu aslında; çünkü zaten taraflar bu maçı oynamak istiyordu. Kendi gözlemim olmakla birlikte benim de aldığım duyumlar bunu gösteriyordu. O yüzden açıkçası şimdiye kadar haber yapacak bir durum görmüyordum.

img_5942

Maritime Hotel (Sol) ve Kongre Merkezi (Sağ)



Akşam saatlerinde Maritime Hotel'den Mustafa Yılmaz'dan analizlerini alırken, Sutovsky,Kamsky ve Balgabaev'in otelden birlikte çıkıp bir taksiye binerek gittiklerini gördüm.

Aynı dakikalarda Makropoulos da çok keyifli bir şekilde lobiye geldi ve odasına geçti. Ne dersiniz, belki de kutlama yemeğine çıkmışlardır?

Henüz oyuncular arasında resmi bir anlaşma yok; ama bir taslağın üzerinde çalışıldığını hem Peterson'ın blogundan okudum hem de kendi kaynaklarım onayladı. Bu olumlu bir gelişme olarak görünse de prensipte anlaşılan ve sonrada yapılmayan maçların listesinde bu özel haberiyle bence çok iyi bir gazetecilik yapan Macauley Peterson dikkat çekiyor:

Kasparov vs. Shirov 1999
Kasparov vs. Anand 1999
Kasparov vs. Ponomariov 2003
Kasparov vs. Kasımdzhanov 2004
Topalov vs. Radjabov 2006

Bakalım bu maç gerçekleşecek mi?

FIDE'nin bugün(19.11) yayınladığı bir açıklamaya göre sorunun yanıtı evet ve 16-28 Şubat tarihleri arasında maç toplam 250.000 ABD Doları ödülle oynanacak.

Türkiye'yi yakından ilgilendiren bir konu ise 2012 Satranç Olimpiyatları. Kongreye kadar 2012'ye aday olan İstanbul, Stockholm(İsveç) ve Sırbistan ile Karadağ'ın adına ortaklaşa aday olan Botnang adına taraflar lobi yapıyorlar. FIDE'den sızan bilgilere göre İstanbul ciddi bir aday olarak görülüyor ve 24 Kasım'daki Genel Kurul toplantısında karar verilme ihtimali yüksek. Önümüzdeki günlerde FIDE Kongresi'nde de gerek tartışılan kural değişiklikleri gerekse İstanbul'un Olimpiyat adaylığından dolayı Türk satranç severleri de ilgilendirecek gelişmeler yaşanabilir.



img_5944

Boş günde turnuva salonunda Almanya Kupası vardı (kulüpler arası).

img_5946

 

img_5953

img_5955

Dresden'de birçok dükkanda Satranç Olimpiyatları'nın izlerine rastlıyorsunuz. Yaklaşık bir haftadır Dresden bir satranç şehri konumunda.

img_5959

chess_fashion_278

Günün bir diğer etkinliği de Satranç ve Moda adlı gösteriydi... (Fotoğraf Paul Truong /Resmi websitesi)

acp_-_fide_meetings_069

 

GM Yuri Razuvaev'in başkanı olduğu Bayan Milli Takımı Antrenörümüz GM Adrian Mikhalchishin'in de yardımcısı olduğu Antrenörler Komitesi toplantısında bir başka Senyör Çalıştırıcı unvanı olan dünyadaki seçkin antrenörlerden olan A Milli Genel Milli Takım Antrenörümüz GM Efstratios Grivas ve ....(Fotoğraf Paul Truong /Resmi websitesi)

acp_-_fide_meetings_109

...yine dünyanın seçkin antrenörleri arasında yer alan Türkiye Şampiyonu GM Mikhail Gurevich de toplantıdaydı.

(Fotoğraf Paul Truong /Resmi websitesi)


Not: Macauley Peterson'a haberini ve fotoğrafları paylaştığı için teşekkür ederiz.

Özgür Akman/Dresden