Mobile menu

Olimpiyatlar Başlıyor! Rakipler Erkeklerde İngiltere ve Bayanlarda Slovakya! Canlı Sonuçlar TSF'de!

logo_en38.Satranç Olimpiyatları'na Türkiye Milli Takımı ve Olimpiyat boyunca çeşitli çalışmalar yapacak olan oyuncu harici grup ayrı ayrı Dresden'e ulaştılar. Akşam yerel saat ile 20:00'de açılış töreni yapıldı ve TSİ 16:00'da birinci tur başlayacaktır. Birinci gün ve açılış töreni haberleri aşağıdadır.

BAŞARILAR TÜRKİYE!

Fotoğraf Galerisi YENİ 38. Satranç Olimpiyatları Resmi websitesi


1.Tur Eşlendirmeleri


Masa 15
İngiltere (ENG)
Rtg - 50
Türkiye (TUR)
Rtg 0 : 0
151 GM Adams Michael 2734 - GM Gurevich Mikhail 2634
152 GM Howell David W L 2593 - IM Can Emre 2464
153 GM Jones Gawain C B 2548 - IM Erdoğdu Mert 2449
154 GM Conquest Stuart C 2526 - IM Haznedaroglu Kıvanç 2436



Masa 15
Slovakya (SVK)
Rtg - 42
Türkiye(TUR)
Rtg 0:0
151 IM Hagarova Zuzana 2430 - WIM Topel Zehra 2214
152 WGM Pokorna Regina 2376 - WIM Yıldız Betül Cemre 2219
153 WFM Machalova Maria 2187 - WFM Öztürk Kübra 2254
154 WFM Gregorova Zuzana 2163 - WFM Bayrak Aslı 2005


Olimpiyat Günlüğü
- 12 Kasım

img_4540
Dresden'e girdiğimiz sırada...

TSF Dresden'de!

TSF Basın Sorumlusu Özgür Akman'ın Dresden'e seyahat ve Olimpiyat'ın yapılacağı uluslararası Kongre Merkezi'nden ve açılıştan izlenimleri şöyle:

Milli takımlarımız, Münih aktarmalı  olarak Dresden'e saat 16:00 sularında gelirken biz de Berlin'den Dresden'de kaldığımız otele yaklaşık iki saatlik bir yolculuğun ardından geldik. Kaldığımız yer Olimpiyat ve FIDE Genel Kurulu'nun yapılacağı Kongre Merkezi'ne çok yakın; ancak çok daha önemlisi Kongre alanına en yakın otelde Türk sporcuların kalması olmalı.

TSF'den çalışma arkadaşlarımızla birlikte Ankara-İstanbul-Berlin uçaklarından sonra Berlin'den Dresden'e arabayla geçtik. Dresden, bana anlatıldığı ve okuduğum gibi sakin bir Doğu Almanya şehri ve kalacağımız oteli oldukça kolay bulduk. Bizim grubumuzda yer alan "TSF Grubu" (böyle adlandıralım) Spor Uzmanları Melih Sagıt, Mehmet Yıldız ve Zafer Erol ve Dresden'deki kafile başkanı ve FIDE Kongre ile birlikte TSF'nin kuracağı standda (ev sahibi Almanya Satranç Federasyonu'nun yanında) Spor Uzmanları Melih Sagıt, Mehmet Yıldız ve Zafer Erol birlikte çalışacaklar ve FIDE Hakemi Erdem Uçarkuş da kafile başkanı olarak görev alıyor, FIDE Komite Toplantıları'na ve FIDE Kongresi'ne katılacak. Ayrıca Uçarkuş'un Olimpiyatlar'da ufak da olsa bir görev alma ihtimali bulunuyor. 

TSF Başkanı Ali Nihat Yazıcı, Yönetim Kurulu Üyelerinden Tahsin Aktar ve Murat Kul'un yanı sıra Genel Sekreter Erman Üsküdarlı da Dresden'e önümüzdeki günlerde gelecekler. Bu, TSF'nin Satranç Olimpiyatları'nda çok önemsediğini anlatıyor. 2012 Olimpiyatları için İstanbul adaylığını koymaya hazırlanırken lobi ve tanıtım etkinlikleri yarın(13 Kasım) başlayacak.

Daha standları görür görmez dikkat çeken stand Tromsö'nün 2014 Satranç Olimpiyatları'na ayrılmış.Bu Olimipiyatların, Magnus Carlsen'in liderlik ettiği Norveç satrancı ve ülke için ne kadar önemli olduğu büyük afişten belli oluyor. Belki de 2014'e kadar Magnus Carlsen dünya şampiyonu da olur! Yanlış anlaşılmasın, TSF'nin bu kadar büyük bir afişi yok; ancak çok değişik ve şahsen beğendiğim bir tasarımın yer aldığı bir stand alanı gördüm. Tabii ki bu alanlar hazır olduğunda sizleri bu standların fotoğraflarıyla buluşturacağız.

Kurallar açısından oldukça önemli bir Genel Kurul bizleri bekliyor olacak ve detayları görev alan hakemlerin  ve hakemlik geçmişi olan TSF yöneticilerinin yorumlarıyla önümüzdeki günlerde paylaşacağız.

img_4556



İlk izlenimlerim organizasyonun yapıldığı Kongre Merkezi'nin harika bir yer olduğu yönünde. Biraz karışık da olsa çok sayıda etkinlik aynı anda devam ediyor. Organizasyon tam anlamıyla hazır görünüyor. Şu anda devam eden büyük bir okullararası turnuva var. Türkiye'deki yaş grupları ve yerel organizasyonlardan çok tanıdık gelen bir manzaraydı. Çocuklar gerçekten ne yapsalar ayrı bir başka oluyor, dünyanın neresinde olursa olsun...



Basın Merkezi

Ben de basın mensubu olarak yaklaşık 20 PC'nin bulunduğu, isteyenleri laptop ile çalışabildiği oldukça modern ve büyük bir basın merkezinde çalışmaya başladım. Eski restoran dünyanın en büyük ve görkemli satranç organizasyonunun dünyayla iletişim kurduğu yer olacak.

Tek kötü yanı basın merkezinin saat 13:00'te (yerel saat) açılıyor olması ve akşam 22:00'de kapanıyor olması. Bununla birlikte kaldığımız otelde İnternet sorunu şimdilik yok (dün vardı).

Basın Merkezi'ne ilk girdiğimde Leonxto Garcia ve Susan Polgar ile karşılaştım. Susan Polgar ismen beni tanısa da ilk kez karşılaştık ve Olimpiyat'ın Uluslararası Basın Sorumlusu olan GM Susan Polgar ve eşi Paul Truong ile tanıştıktan sonra çalışmaya başladım. Tabii ki ileride kendileriyle görüşeceğiz ve TSF'de bütün detaylar yer alacak.

Daha sonra omzumda bir el hissettiğimde şaşırdıysam da arkamı döndüğümde Frederic Friedel olduğunu gördüm. Frederic'in yanında ChessBase'in Almanca websitesinin de editörü olan Andre Schulz vardı. Satranç Olimpiyatları'nın bundan sonra bahsetme fırsatı bulamayacağımız biz özelliği farklı turnuvalarda görülen ünlü satranç gazetecilerinin hepsinin bir arada olmasıydı. Türk satranç severlerin tanıdığı, İngilizce ve Rusça bilenlerin takip ediyorsa çok iyi tanıdığı Macauley Peterson, GM Robert Fontaine, Misha Savinov, Yuri Vasiliev gibi isimler Dresden'deler.

img_4545

Friedel, Garcia'ya görüşlerini özetledi: "Cesur Adam!"

Frederic, Leonxto Garcia ile Nalçık'in tehlikeli olup olmadığı üzerine bir tartışmaya başladılar; fakat tartışma beklenmedik bir şekilde oldukça kısa sürdü.  ChessBase, Olimpiyatlarda televizyon stüdyosunu Almanya Federasyonu'nun olduğu standda yer alacak ve Playchess üzerinden yayınlar yapılacak.

Yavaş yavaş, asıl konumuza, satranççılara doğru gelelim. Olimpiyatın ne kadar büyük bir yıldızlar geçidi olduğunu chess-results'taki oyuncu listesinden görebilirsiniz.

Takımlarda ise Kramnik, Morozevich, Svidler, Grischuk ve Jakovenko'lu kadrosuyla Rusya reyting favorisi ve herhalde birinci olursa kimse şaşırmaz. Kramnik'ten bahsetmişken karşılaştığım menajeri Carsten Hensel'den (Türkiye'deyken yaptığımız söyleşi) bahsetmemek olmaz. Hensel'in bana ilk söylediği ilk şey oldukça dikkat çekiciydi: "Artık benim için de dinlenme vakti geldi. Vlady'le 8 sene çok güzel ve yorucu geçti diyebilirim. Sanıyorum biraz dinlenme vakti.." bu cümleden sonra sanıyorum fazla soracak bir şey yoktu. Bana ister istemez, Kramnik'in Bonn'daki maçtan sonraki açıklamalarını hatırlattı.

img_4546

Basın Merkezi'nin girişinden turnuva salonu

Milli Takımın İzinde

Daha sonra Baadur Jobava, Levon Aronian, Hou Yifan, Harika Dronavalli, Katerina Nemcova, Daniel Fridman gibi şahsen tanıdığım isimlerle karşılaştım karşılaşmasına da milli takımdan kimseyi görememiştim. Bu arada açılış töreni de başlamıştı (aşağıda fotoğraflar ve altlarındaki notlarda açılışla ilgili bilgiler yer alıyor). Saat 21:00 sularında açılış sırasında uçaktan inip ayağının tozuyla gelen Mikhail Gurevich ile karşılaştım.

FIDE'nin üst düzey yöneticileri GM Zurab Azmaiparashvili (Ankara'da yaptığı çoklu masa gösterisi ve Wijk aan Zee için TSF'ye yaptığı yorumlar) büyük ilgi görmüştü, Jorge Vega gibi isimlerle de karşılaştık ve Ali Nihat Yazıcı'ya olan tebrik mesajlarını iletmemi istediler.

Yaklaşık 4-5 kişiden Türk Milli Takımları'nın şık takım elbiseleriyle tören alanında (Freiburger Arena adındaki paten-hokey salonu) bulunduklarını öğrendim; ama kimse nerede olduklarını bilmiyordu. Sanıyorum, aradığınız kişiyi bulmanın zorluğu Olimpiyatlar'ın büyüklüğü hakkında size ufak bir fikir verebilir aşağıdaki fotoğraflarla birlikte...En sonunda Mustafa Yılmaz ve Emre Can'ı buldum, diğer sporcuları da gördüm; fakat yanlarına gitmem imkansız olduğu için aşağıda yer alan fotoğrafları çekmeye devam ettim.

Oldukça neşeli görünen Ay Yıldızlılar yolculuk ve törenden dolayı biraz yorgunlardı ve otele çekildiler. Törenin resmi bölümü tamamlanınca ben de İnternet bulma ümidiyle kaldığım otele döndüm; fakat gördüğünüz gibi pek başarılı olamadım.

Satranç Olimpiyatları, 152 ulusun katıldığı büyük bir spor organizasyonu ve dünyanın en büyük satranç festivali. Bu büyük satranç mozaiğini yansıtacak törenin de görkemli olması normal. İşte, törenden notlar ve fotoğraflarla birinci gün haberlerini noktalıyoruz.

(Birazdan...)

Açılış Töreni

img_4694

FIDE Başkanı Kirsan Ilyumzhinov'un önceki gün Moskova'da geçirdiği bir trafik kazası nedeniyle katılamadığı açılış töreninde 152 katılımcı ülkenin temsilcileri açılışa katıldılar.

img_4559

Freiburger Salonu'nun bir tribününe koro yerleşmişti.

img_4580

Tören, beklenenden, saat 20:00'dan biraz erken başladı. 19:52'de ponpon kızların gösterisiyle tören bir anlamda başladı.

img_4581

Daha sonra sırada a capella yani vokalsiz müzik grubunun (davul kullandılklar için bozulmuş a capella) gösterisi başladı.

img_4592

img_4602

İsmini öğrenemediğimiz bir şarkıcı, efsanevi müzik grubu Queen'in "We are the Champions" ve "We'll Rock You" şarkısını seslendirerek salonu havaya soktu.

img_4617

Ben uzaktan Freddie Mercury'e çok az da olsa benzettim ya siz?

img_4621

Olimpiyat meşalesini taşıyan kız

img_4626

Açılış seremonilerinde her zaman güzel olan; fakat biraz klasikleşmiş bir bale gösterisi

img_4628

Müzik gruplarından açılmışken söz, bir başka ünlü müzik grubu Abba'nın üyelerinin yazdığı "Satranç" adlı müzikaleden bazı sahneler ve şarkılar da seslendirildi. Evet, "satranç" adlı bir müzikal var! (Akman'a Hatırlatma Notu: Yazı konusu!)

img_4631

Emin olmamakla birlikte Dresden'in Olimpiyatlar için hazırlanan logosunda yer alan renklerin bulunduğu bir kareografi görüyoruz.

img_4648

Almanya'daki yetenek yarışmalarından birisini kazanan Max Mutzke

img_4658

Hoşgeldiniz! Dresden 2008! Konuşmalar ve gösteriler bu dev erkandan yansıtılıyordu.

img_4675

Törenin resmi bölümü bayrak geçidi ile başladı.

img_4682

Salondan bir manzara

img_4688

FIDE Bayrağı ve  arkasından gelenler Organizasyon Komitesi Başkanı Dr.Dirk Jordan, FIDE Onursal Başkanı Florencio Campomanes ve Dresden Spor Komisyonu Başkanı Winfried Lehmann bir arada görülüyor. Campomannes, her zamanki gibi kucaklayıcı ve heyecanını yansıtan bir konuşma yaptı.

img_4694

Türk Milli Takımları'nı nihayet buldum. Şıklıklarıyla gözlerim değil; fakat fotoğraf makinesinin objektifi onları rahatlıkla seçiyordu.

img_4709

Eski adıyla Hamilton-Russel kupaları organizasyona teslim ediliyor.

img_4699

Almanya İçişleri Bakanı Dr. Wolfgang Schäuble (ortada) und Dresden Belediye Başreisi (Oberbürger meister)Helma Orosz (sağda)

 

Resim ve haberler: Özgür Akman

 

Program

Tarih

Gün

Saat

Tur


Etkinlik


12 Kasım 2008

Çarşamba

20:08

 

Açılış Töreni

13  Kasım 2008

Perşembe

15:00

1.Tur

 

14 Kasım 2008

Cuma

15:00

2.Tur

 

15 Kasım 2008

Cumartesi

15:00

3.Tur

 

16 Kasım 2008

Pazar

15:00

4.Tur

 

17 Kasım 2008

Pazartesi

15:00

5.Tur

 

18 Kasım 2008

Salı

Boş Gün

19 Kasım 2008

Çarşamba

15:00

6.Tur

 

20 Kasım 2008

Perşembe

15:00

7.Tur

 

21 Kasım 2008

Cuma

15:00

8.Tur

 

22 Kasım 2008

Cumartesi

15:00

9.Tur

 

23 Kasım 2008

Pazar

15:0

10.Tur

 

24 Kasım 2008

Pazartesi

Boş Gün

25 Kasım 2008

Salı

10:00

11.Tur

Kapanış Töreni

Önceki Haberler

-38.Satranç Olimpiyatları Rehberi (11.11.2008)

-2008 Dresden Satranç Olimpiyatları Milli Takımları (10.11.2008)