Mobile menu

2023 Dünya Yıldırım Satranç Şampiyonası Sona Erdi

whatsapp image 2023-12-29 at 11.18.3426-30 Aralık 2023 tarihleri arasında Özbekistan’ın Semerkant şehrinde düzenlenen 2023 Dünya Hızlı ve Yıldırım Satranç Şampiyonası, dün oynanan son gün maçları ile birlikte sona erdi. Hızlı satrançta olduğu gibi Dünya Yıldırım Şampiyonası’nda da şampiyon GM Magnus Carlsen olurken Kadınlar kategorisinde ise GM Valentina Gunina şampiyon olmayı başardı.

Sporcularımıza baktığımızda ise 21 turun sonunda GM Vahap Şanal 11 puan, IM Ediz Gürel 10,5 puan, GM Cem Kaan Gökerkan 10 puan ve CM Timur Önal 5 puanla şampiyonayı noktaladı. Kadınlar kategorisinde yarışan WFM Gülenay Aydın ise 17 maçta 8 puan toplayarak şampiyonayı tamamladı.

Genç yeteneğimiz IM Ediz Gürel, 13.turda GM Denis Khismatullin karşısında beyaz taşlarla mücadele etti. Açılışta alan avantajını alıp sağlam bir yapı kuran IM Gürel, oyunortasında merkezden konumu açarak üstünlüğü aldı ve rakibini mağlup etmeyi başardı. 15.turda ise tecrübeli sporcu GM Mikhail Kobalia ile karşılaşan sporcumuz, taşları sadeleştirdikten sonra ağır taşlarıyla rakip şah üzerinde baskı kurmaya başladı. Piyon sürüşleriyle baskısını iyice attıran IM Gürel, güzel bir taktik fikirle rakibini mağlup etti. 19.tura geldiğimizde GM Rustam Khusnutdinov karşısında siyah taşlarla oynayan IM Gürel, açılışta rakibi üzerinde baskı yaratmaya başlayıp güzel bir galibiyete daha imza attı. Final gününde de dengeli bir performans sergileyen IM Gürel şampiyonayı 10,5 puanla tamamladı.

GM Vahap Şanal ise 15.turda GM Venkataraman Karthik karşısında siyah taşlarla mücadele etti. Açılışta taşlarını merkez karelere oturtarak rakip taşların hareket alanını kısıtlayan GM Şanal, doğru taş değişimleriyle avantajını ilerletti ve rakibini mağlup etmeyi başardı. 16.turda GM Liam Vrolijk ile karşılaşan GM Şanal, oyunortasında güzel bir at fedasıyla inisiyatifi ele geçirdi. Aktif oyunuyla rakip şah üzerinde ciddi bir baskı kuran GM Şanal, agresif hamlelerle rakibine oyun şansı tanımadı ve 27 hamlede rakibini mat etmeyi başardı. İkinci günde de ilk güne benzer bir şekilde galibiyet serileri yakalayan büyükustamız şamipyonayı 11 puanla tamamladı.

İlk gün oldukça başarılı bir performans sergileyen GM Gökerkan, 15.turda yazdığı kitaplarla satranç dünyasında efsaneleşen GM Victor Bologan ile karşı karşıya geldi. Siyah taşlarla erken safhada alan avantajını alıp rakip piyon yapısını zayıflatan GM Gökerkan, baskılı oyununu devam ettirerek piyon öne geçti. Doğru taş değişimleriyle oyunsonuna at önde gire büyükustamız güzel oyunuyla tecrübeli rakibini mağlup etmeyi başardı. Final turunda ise IM Gürel’in de mağlup ettiği GM Rustam Khusnutdinov ile karşılaşan GM Gökerkan, açılışta piyon feda ederek inisiyatifi aldı. Baskılı oyunuyla rakip taşlara oyun alanı bırakmayan büyükustamız, üç piyon feda ederek rakip konumu adeta altüst etti ve rakibini mağlup etmeyi başardı. Böylece büyükustamız şampiyonayı 10 puanla tamamladı.

Kadınlar kategorisinde yarışan WFM Gülenay Aydın ise 10.turda IM Gulnar Mammadova karşısında beyaz taşlarla oynadı. Sağlam bir açılış tercihinde bulunan WFM Aydın, doğru taş değişimleriyle rakibinin piyon yapısını bozarak avantajı aldı ve güzel oyunuyla rakibini mağlup etmeyi başardı. Kalan maçlarında da dengeli bir performans sergileyen WFM Aydın, 103.sırada başladığı şampiyonayı 8 puanla 68.sırada tamamladı.

Şampiyonada yarışan sporcularımızı tebrik ediyoruz.

Resmi Site : https://worldrapidandblitz2023.fide.com/

Chess-results : https://chess-results.com/tnr864421.aspx?lan=1&art=25&fedb=TUR

Chess24 : https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/world-blitz-championship-2023/13/1/1