Mobile menu

Türkiye Şampiyonası'nda Son İki Tur

img 3984Federasyonumuz tarafından GÜRİŞ Holding sponsorluğunda düzenlenen 2023 Türkiye Satranç Şampiyonası’nda altıncı tur maçları oynandı. Yedi turun ardından 5 puana sahip olan IM Alparslan Işık ve GM Mert Yılmazyerli liderliği paylaşırken 4,5 puana sahip olan FM Adar Tarhan ile FM Umut Erdem Gündüz üçüncülüğü paylaşıyor.

IM Alparslan Işık – FM Atakan Mert Biçer maçında açılışta rakibinin piyon yapısını bozup merkez hakimiyeti ele geçiren IM Işık, oyunortasında bulduğu 25.Ad5! fikriyle kalite öne geçti. Kalite avantajını aldıktan sonra yavaş yavaş taşları sadeleştirip kazanç bir oyunsonuna giren IM Işık, rakibini mağlup etmeyi başararak liderlik potasında kalmaya devam etti.

Enis Metin – GM Mert Yılmazyerli maçında ters kanada atılan rokların ardından GM Yılmazyerli piyon feda edip açık hattan rakip şaha baskı yaratmaya başladı. Kaleleri ve veziriyle açık hatta iyice baskısını arttıran büyükustamız güzel bir kale fedasıyla rakip şahın savunmasını iyice parçaladı ve şık bir galibiyet elde etti.

FM Adar Tarhan – FM Ataberk Eren maçına baktığımızda ise oyunortasında yapılan taş değişimleri sonucunda maç eşit bir oyunsonuna gitti. Eşit girilen oyunsonunda c hattında geçer piyonu bulunan FM Tarhan, vezir kanadındaki piyon çokluğunu kullanarak avantaj elde etmeye çalıştı. Rakibin filini zayıflatarak kendi atını merkeze konuşlandırdı ve c hattındaki piyonunu ilerletmeye başladı. Taşlarıyla piyonunu harmonize bir şekilde destekleyerek 7.yataya kadar ilerleten FM Tarhan masadan galibiyetle ayrılan taraf oldu.

FM Umut Erdem Gündüz – FM Ufuk Tuncer maçında rakibinin yaptığı fil fedasının ardından 24.e6! hamlesiyle rakip konumu parçalayan FM Gündüz, c hattından kalesini de rakip yarısahaya sürdü ve 29 hamlede rakibini yenmeyi başardı.

FM Yankı Taşpınar – Ceren Tırpan maçında açılışta piyon öne geçen FM Taşpınar, oyunortasında yavaş yavaş taşları sadeleştirerek avantajını büyütmeye başladı. Vezirleri değiştikten sonra rakibinin çift fili karşısında ciddi bir baskıyla karşılaşan FM Taşpınar, bir piyon daha kazansa da rakibinin baskısı sonucunda piyon önde kale+ters renkli fil oyunsonuna girdi. Kazanması oldukça zor olan bu oyunsonunda rakibinin g7 piyonunu bırakması sonucunda çift geçer elde eden FM Taşpınar, filleri de değişti ve oldukça heyecanlı geçen karşılaşmada kazanan taraf olmayı başardı.

Sekizinci turu yarın saat 15.00’de başlayacak olan şampiyonada hamle yapan tüm sporcularımıza başarılar diliyoruz.

Şampiyona heyecanını IM Melih Yurtseven ile FM Özgün Şahin'in yorum ve analizleriyle Federasyonumuzun TurkishChess isimli Youtube kanalı ve Satranc365 Youtube kanalından takip edebilirsiniz.

Şampiyona Sayfası : http://tr2023.tsf.org.tr/