Mobile menu

2023 Türkiye Satranç Şampiyonası'nda İlk Yarı Sona Erdi

tr2023tur5Federasyonumuz tarafından GÜRİŞ Holding sponsorluğunda düzenlenen 2023 Türkiye Satranç Şampiyonası’nda beşinci tur maçları oynandı. Şampiyonada böylece ilk yarı sona ererken beş turun ardından 3,5 puana sahip olan FM Adar Tarhan, IM Alparslan Işık ve GM Mert Yılmazyerli liderliği paylaşıyor.

Şampiyonanın açık ara favorisi olan ve bu tura kadarki performansıyla rahat bir şampiyona geçiren GM Mert Yılmazyerli, beşinci turda FM Adar Tarhan ile karşı karşıya geldi. Rakibinin Najdorf Savunması tercihine karşı son dönemlerde popülerliği artan 6.h3 devam yoluyla karşılık veren FM Tarhan, rakibinin 12…e4 piyon fedasını kabul ederek inisiyatifi rakibine verdi. İki piyon önde bir şekilde rakibinin baskılı oyunu karşısında muazzam bir savunma oyunu sergileyen FM Tarhan, taşları sadeleştirerek üç piyon öne geçerek tüm avantajı eline aldı. Oyunortasında ise güzel bir mat fikri yakalayan genç sporcumuz kuvvetli rakibini mağlup etmeyi başararak şampiyonluk yarışını iyice kızıştırdı.

FM Ataberk Eren – Ceren Tırpan maçında beyaz taşlarla erken safhada merkez hakimiyetini eline alıp şah kanadından baskı yaratmaya başlayan FM Eren, rakip taşları zayıf karelere yollayarak ciddi bir avantaj elde etti. Rakibine ciddi bir baskı uygulayıp adeta rakibine oyun alanı bırakmayan FM Eren hızlı bir galibiyete imza attı.

IM Alparslan Işık – FM Ufuk Tuncer maçına baktığımızda ise rakibinin Şah-Hint Savunması tercihi karşısında vezir kanadından piyonlarını ilerleterek alan avantajını ele geçiren IM Işık, merkezden taşlarını sadeleştirerek atını çok kuvvetli olan e6 karesine konuşlandırdı. Rakip file oyun şansı tanımayıp atıyla rakibin tüm taşlarına ciddi bir baskı yaratan IM Işık iki piyon öne geçip masadan galibiyetle ayrılan taraf oldu.

Enis Metin – FM Umut Erdem Gündüz maçında ise açılışta yapılan taş değişimleri sonucunda vezir kanadından çift geçer yaratıp ciddi bir avantaj elde eden FM Gündüz kalite önde oyunsonuna gitti. Kazanması oldukça zor olan oyunsonu konumunda zaman sıkışmasının da etkisiyle iki taraf da sağlam hamleleri tercih etti ve avantajlar yitirilip maç beraberlikle sonuçlandı.

Günün en uzun karşılaşması ise FM Yankı Taşpınar – FM Atakan Mert Biçer oyunu oldu. İki tarafın da sağlam bir açılış tercihinde bulunup açılışta taşların sadeleştiği oyunda iki taraf da oyunortasında yavaş yavaş konumunu ilerletmeye başladı. Agresif hamlelerden ziyade uzun vadeli planları içeren stratejik hamlelerin oynandığı maçta iki taraf da konumu açıp riske girmek istemedi. Uzun süren gelgitlerin sonucunda yapılan taş değişimleriyle maç eşit bir kale oyunsonuna gitti ve 97 hamlede beraberlikle sonuçlandı.

Altıncı turu yarın saat 15.00’de başlayacak olan şampiyonada hamle yapan tüm sporcularımıza başarılar diliyoruz.

Şampiyona heyecanını IM Melih Yurtseven ile FM Özgün Şahin'in yorum ve analizleriyle Federasyonumuzun TurkishChess isimli Youtube kanalı ve Satranc365 Youtube kanalından takip edebilirsiniz.

Haber: Mert Tırak

Şampiyona Sayfası : http://tr2023.tsf.org.tr/