Mobile menu

Grand Prix'de Vugar Gashimov Rüzgarı

Bakü'de düzenlenen FIDE Grand Prix'de sekizinci turun ardından Vugar Gashimov, Yue Wang ve Alexander Grischuk 5 puanla birinciliği paylaşıyorlar. İlk kez bir süper turnuvada oynayan Azeri büyükusta Vugar Gashimov'un başarılı performansı dikkat çekiyor. Birinciliği paylaşan üçlüyü turnuvadan önce favori olarak gösterilen Magnus Carlsen ve Gata Kamsky izliyorlar. 4-8.tur haberlerini ve resmi sitede yer alan Satranç Medya Sistemi dosyalarını nasıl kullanacağınız da haberin devamında yer almaktadır.

FIDE Grand Prix Sayfası    Bakü 2008 Turnuva Sayfası

Satranç Medya Sistemleri'ni Nasıl İzleyeceksiniz?

1. ChessBase Reader veya Chess Base Light programını indirin  (ChessBase de kullanılabilir). (Sadece bir sefer)
2. Programı çalıştırdıktan sonra satranç medya dosyasını indirin ve bilgisayarınıza kaydedin.
3. Kaydettiğiniz klasöre gidin, dosyayı bulun ve kullandığınız yazılım ile birlikte programı açın.
4. Keyfini Çıkarın!

Sekizinci Tur

Sekizinci turda, Wang Yue-Adams buluşması beraberlikle sona eren ilk parti olurken, dört parti daha aynı şekilde sona erecekti. Adams, rakibin piyon geride olmasına rağmen elde ettiği kompanzasyonun büyümesine önlemeyi başardı ve beraberliğe rahatça ulaştı.

Turnuvanın üçüncü ve son Azeri derbiside Gashimov ve Radjabov da yenişemediler. Gashimov, İtalyan oynayarak Jeanisch(Yaniş) varyantına girmedi ve oyunsonunda biraz üstünlük elde ettiyse de parti hamle tekrarıyla berabere sona erdi.

Azeri derbisinin yanı sıra dün bir de Rus derbisi vardı. Svidler ve Griscuk, Ruy Lopez de yine fazla moda olmayan bir varyantı seçtiler bu turnuvada ve son yıllardaki elit turnuvalarda sıkça görüldüğü gibi...Masadan taraflar yarımşar puanla ayrıldılar.

Arkhangelsky Ruy Lopez ise Inarkiev-Navara mücadelesinde seçilmiş olan varyanttı. Inarkiev, rakibinin zaman sıkışmasında yaşadığı sıkıntıları değerlendirdi ve kazandı.

Carlsen-Cheparinov partisinde ise Cheparinov'un eşit durumda yaptığı gafı değerlendirmeyen Carlsen bu kez beraberlikle yetindi.

Kamsky-Bacrot mücadelesi ise anlamlı bir buluşmaydı. Bacrot'nun satrançtan uzaklaştığı dönemde, Kamsky'nin ise oldukça hırslı bir şekilde yeniden kendisini kanıtlamaya çalıştığı dönemde Adaylar Maçları'nda, bugünden yaklaşık bir sene önce iki oyuncu eşleşmişlerdi. Kamsky, bu buluşmadan çok rahat bir şekilde galip ayrılmıştı. Kamsky, o günden beri dünyanın en iyileri arasına yeniden girdiğini gösterirken, Bacrot da 2008'de yeniden çıkış yakalamış görünüyor. İki oyuncunun mücadelesi oldukça çekişmeli bi partinin sonunda berabere sona erdi. Açılıştan sonra beyazın konumu iki oyuncuya göre de daha iyiydi; ancak Bacrot zor konumda karşı oyun bulmayı başardı ve konumu eşitleyebildi.

Günün en son biten; fakat kesinlikle Azeri satranç severleri en fazla heyecanlandıran mücadelesi ise Karjakin ve Mamedyarov arasında oynandı. Mamedyarov, uzun süre piyon önde olduğu mücadeleyi kazandı. Zor konumda hata yapmamayı başaramayan genç Ukraynalı, daha sonra inatçı bir savunma yaptıysa da Mamedyarov da kararlıydı ve kazanmayı başardı. Grand Prix'nin resmi yorumcusu Shipov'un Karjakin hakkında resmi sitede yaptığı yorumları da dikkate değer: "Sergey, sudan çıkmış bir balık gibi. Son yıllarda, onun bu kadar kendine güvensiz oynadığı bir turnuva hatırlamıyorum. Çok fazla turnuva oynamanın sonucunda güçsüz düştü.

Yedinci Tur

Carlsen ve Radjabov, arka planda FIDE Medya Ekibi'nde yer alan TSF'nin Genel Sektereri Erman Üskürdarlı görülüyor.

Yedinci turda odukça önemli sonuçlar alındı ve ev sahibi ülkenin yıldızlarından Vugar Gashimov, 2007 Dünya Kupası'nı kazanan Gata Kamsky'y yenerek Grischuk ve Yue Wang'a yetişti.

Svidler, ilginç bir taş fedası ile rakibinin kötü niyetlerini engelledi ve girişimi de ele geçirdi. Navara, işlerin tersine dönmesine izin vermedi ve parti berabere sona erdi.

Adams ve Bacrot eşit konumda bir süre şanslarını deneseler de parti beraberlikle sona erdi.

Gashimov, Kamsky'e karşı ilk süper turnuvasında güzel bir parti kazandı.

Cheparinov, Mamedyarov'a karşı kazanarak turnuvadaki ikinci galibiyetini aldı. Maçta oynanan varyant, zaten kendisinin bulduğu ve sekondatı olduğu Topalov'un Corus'ta artık ezeli rakibi olan Kramnik'e karşı aldığı galibiyette kullandığı Af7 hamlesinin olduğu varyanttı. Zaman sıkışmasında doğru yoldan sapan Mamedyarov, bu varyantta kendisine güvenen Cheparinov'a yenilmekten kurtulamadı.

Karjakin, üst üste iki mağlubiyetten sonra Inarkiev'e karşı kazandı. Açııştan sonra eşitliğe yakın bir durum oluştuysa da Inarkiev, maçtan sonra iki oyuncunun da kabul ettiği gibi küçük hatalar yaptı ve kaybetti.

Radjabov-Carlsen buluşması hiç şüphesiz turnuvanın en heyecanlı partilerinden birisi olmaya adaydı. Beklendiği gibi de daha açılış tercihlerini görenler tarafların birbirlerine karşı kılıç çektiklerini anlamışlardı. Dragon'da (ki Carlsen'in oynandığı pek görülmemiş bir varyant) rakibini hazırlıksız yakalayan genç Norveçli, oyuortasında iyi konumda kaldıysa da zaman sıkışmasında büyük bir gaf yaptı. 31...e2??'den sonra beyazlar beraberliğe yaklaşabilirdi; fakat Radjabov da vermesi gereken karşılığı (32.Vd7!) bulamadı ve dev buluşmadan Carlsen galip ayrıldı.

Yedinci tura girerken lider durumda olan Grischuk-Wang Yue partisi uzun bir mücadelenin sonunda berabere oldu. İyi bir konuma ulaşan Grischuk'un hücumunu, Çinli büyükusta üst üste iyi hamlelerle savuşturdu ve konum az çok dengelendi. Daha sonra resmi sitede yer alan habere göre Shipov konumda siyahın ufak kazanç şansları olduğunu belirttiyse de parti berabere sona erdi.

Altıncı Tur

Boş günün ardından düzenlenen altıncı turda büyükustalar dinlenmişlerdi. Bu tur, turnuvadaki ikinci Azeri derbisi; Mamedyarov-Radjabov partisi oynandı. İki Azeri süper büyükusta, Radjabov'un bu turnuvada sürpriz silah olarak kullandığı Ruy Lopez'deki Jeanish(Yaniş) Varyantı'nda iyi hazırlanması nedeniyle beraberliğe razı oldular. Radjabov'un g5 hamlesi resmi sitede de belirtildiği gibi uzun bir hazırlığın sonucuydu. Siyah, oyun boyunca girişimi elinden bırakmadıysa da beyaz da büyük bir tehlike yaşamadı ve parti hamle tekrarıyla sona erdi.

Çocukluklarından beri rakip olan ve aynı zamanda masa dışında iyi dost olan iki satranççı (2005 Dünya Kupası'nda üçüncü ve dördüncü olmuşlardı ve ikisi de akran) Bacrot ve Grischuk, Sicilya'da Dragon'da berabere kaldılar. Grischuk, basın toplantısında Bakü'nün havasından etkilendiğini ve Gashimov, Guseinov ve Mamedov'un da Dragon oynadığını söyleyerek tercihini mekana bağladı. Oyunsonunda ulaşılan eşit konumda da taraflar beraberliğe razı oldular.

Carlsen-Gashimov mücadelesinde ise Gashimov, "kirpi yapısı" ile oynamayı tercih ederken Fd4'ten sonra konum bariz bir şekilde dengelendi ve parti berabere sona erdi.

Wang Yue ve Navara da berabere kaldılar. Çek büyükusta sıkıntılı bir konumda yarım puanı almanın mutluluğunu yaşadı.  Navara, hem rakibinin bazı fırsatları kaçırması hem de kendi iyi savunması sayesinde bu zorlu mücadeleden yarım puanı aldı.

Poikovsky turnuvalarındaki futsal maçlarından (salon futbolu) iyi bir kaleci olduğunu öğrendiğimiz Svidler, bu meziyetini Bakü'de de göstermiş olacak ki resmi web sitesinde onun kaleciğinden övgüyle bahsedilmiş. Svidler, kurtardığı toplardan ilham almış olacak ki, altıncı turda Karjakin'e karşı güzel bir parti kazandı.

Uzun süredir, Kamsky'nin son yıllardaki geri dönüşünde açılış hazırlıklarını yetersizliğinden bahsedenler herhalde Dünya Kupası'ndan sonra burada da Amerikalı büyükustanın açılışlarını eskisi kadar rahat eleştiremezler. Leko-Adams Wijk aan Zee 2008 partisini geliştiren Kamsky, Adams'a karşı kazanarak kritik bir galibiyet aldı. Kamsky'nin hazırlığı, siyahları oldukça bir güç bir durumda bıraktı.

Cheparinov, turnuvadaki ilk galibiyetini, Inarkiev karşısında aldı. Her ne kadar siyah taşlarla oynasa da, Bulgar büyükusta turnuvada adeta beyaz bir sayfa açmış oldu.

Boş Gün

Boş günde Azerbaycan-Dünya Karması maçı oynandı ve gülen taraf Dünya Karması oldu (penaltılarla); fakat videolarda yer muhteşem bir gol gördük. Vugar Gashimov'un attığı gol jeneriklere geçecek kadar güzel! Ayrıca Bakü'de bir şehir turu da yapıldı.

Beşinci Tur


Beşinci turda tek bir parti hariç bütün maçlar berabere sona ererken, Wang Yue, Sergey Karjakin'in kale oyunsonundaki hatasını değerlendirerek Grischuk'a yetişti. Cheparinov da ilk kez berabere kalarak turnuvadaki ilk puanını aldı.

Bu turun en önemli mücadelelerinden birisi hiç şüphesiz "Bakü Derbisi" idi. Mamedyarov-Gashimov mücadelesi sakin bir şekilde beraberlikle sona erdi.

Navara ve Bacrot arasında Slav'da Chebanenko Varyantı oynandı. Siyahın iki oyuncuya göre de açılıştan rahat çıktığı buluşmada, eşit oyunsonunda Sofya Kuralları'nın garip yönüne dikkat çeken Çek büyükusta, çok da gönüllü olmamakla birlikte küçük tehditler yaratarak oynamaya devam ettiğini söyledi. Bununla birlikte, "Yine de bir şekilde berabere yapabiliyoruz!" diyerek sözlerini tamamladı.

Carlsen-Kamsky mücadelesinde, Carlsen beyazla avantaj elde etmek isterken, Kamsky enerjik bir şekilde oluşabilecek tehlikeleri engelleyince taraflar beraberlikte anlaştılar. Böylece, Chessvibes'ın yaptığı ankette turnuvadan önce turnuvayı en fazla kazanma şansı olan iki satranççı arasındaki mücadele beraberlik oldu.

Grischuk-Adams buluşmasında beyazlar biraz üstünlük elde ettiyse de ne oyuncular ne de turnuvanın yorumcusu Shipov, üstünlüğü geliştirmek için etkili bir yol gösteremeyince taraflar beraberlikte anlaştılar.

Radjabov-Inarkiev mücadelesinde oldukça düzensiz ve ortodoks satranç prensiplerine aykırı görünen bir parti oynandıysa da modern satrançta böyle partilere yer var. Ayrıca resmi sitede yer alan notlara göre iki taraf da oldukça mantıklı ve doğru oynamış görünüyor. Beyazın piyona karşılık elde ettiği kompanzasyon siyahı biraz zorlasa da parti berabere sona erdi.

Wang Yue, biraz şanslı (resmi sitede belirtildiği gibi kendi sözüyle) bir şekilde kazanarak Karjakin'i yendi. Ruy Lopez'de Berlin Duvarı'nı yıkan Wang Yue böylece Grischuk'u yakaladı. Önce iyi konum elde etme fırsatını sonra da kale fiğnalinde beraberlik için yeterli devamyolunu kaçıran Karjakin, Çinli büyükustaya yenilmekten kurtulamadı.

Cheparinov-Svidler partisi en uzun süren parti oldu ve Bulgar oyuncu berabere kalarak turnuvadaki ilk puanını aldı. Svidler, biraz daha kazanca yakın olan taraftı; ancak sonuç beraberlik oldu. Beşinci turun ardından boş gün vardı.

Çinli Wang Yue, Sergey Karyakin'i yenerek lider Grischuk'u yakaladı.

Dördüncü Tur

Ivan Cheparinov, ilk dört maçını kaybetti.


Dördüncü turda Grischuk, Dünya Kupası şampiyonu Kamsky ile berabere kalmasına rağmen yarım puan farkla sürdürdüğü liderliğini korudu.

Kamsky-Grischuk mücadelesinde turnuvada lider durumda bulunan Grischuk fazla zorluk yaşamadan beraberliğe ulaştı. Kamsky, sürekli şaha razı olunca anti-beraberlik kuralları ile taraflar barış antlaşmasını imzaladılar.

Tecrübeli İngiliz büyükusta Michael Adams, David Navara'ya karşı açılıştan kötü konumda çıkmasına karşı kazanarak ikinci galibiyetini alırken rakibinin de ikinci yenilgisini almasına neden oldu. Adams: "Açılışta iyi oynamadım. 15.Fg5 biraz boş bir hamleydi ve konumum basitçe kötüydü. Bugün şanslıydım." sözleriyle maçı değerlendirdi.

Bacrot-Karjakin mücadelesinde Fransız büyükusta açılışta yenilik yaparen, genç Ukraynalı kalite altta konumda eşit finale girerek konumu berabere yapmayı başardı.

Wang Yue, Cheparinov'a karşı kazanırken, Cheparinov dördüncü kez üst üste kaybetti. Yorumcu GM Sergey Shipov, Cheparinov'un durumunu "Rakipten yediği yumruklara aldırmadan ileri giden bir boksör"e benzetirken Cheparinov da bu gidişi anlamakta güçlük çektiğini ifade etti.

Inarkiev-Gashimov buluşması turun en uzun partisiydi. Rus büyükusta açılışta büyük bir avantaj elde etmesine rağmen büyük bir gaf yaparak kalite uyudu ve beraberliğe razı oldu.

Mamedyarov, işlerin pek iyi gitmediği turnuvada Carlsen'e karşı önemli bir galibiyet güzel bir partinin sonunda alarak kötü gidişe dur dedi. Carlsen, rakibi için "En iyi hamleleri buldu ve güzel kazandı" diyerek partiyi özetledi.

Svidler-Radjabov partisinde de Svidler'in çabaları sonuçsuz kalınca parti berabere bitti.

Dördüncü turda Azerbaycan Başbakanı artur Rasidzade turnuva salonuna gelerek maçları izledi. Başbakan, kendisi de bir satranç sever olduğunda basın toplantılarını da takip etti. Onu takip eden basın ordusunun güncel siyasete ilişkin sorularını yanıtsız bırakan Rasidzade, turnuva salonuna "sadece bir satrançsever" olarak geldiğini ifade etti.