Mobile menu

Bakü Grand Prix'de İkinci Tur Sonunda Dört Lider


İkinci tur sonunda turnuvada tam puanlı kimse kalmadı. Adams, Inarkiev ve Radjabov kazandılar ve turnuvada Kamsky, Adams, Radjabov ve Grischuk 1,5 puanla liderliği paylaşıyorlar. Cheparinov ise ikinci kez kaybederek sıfır puanda kaldı. Sonuçlar ve detaylar haberin devamındadır.

Söyleşiler

Grand Prix'de medya işleri için büyük bir ekip çalışınca, basın toplantıları, çeşitli ilginç röportajlar ve videoların hazırlanması, Chessbase Medya Sistemleri ile GM Zurab Azmaiparashvili tarafından yapılan canlı yorumları izleyebilirsiniz. Etienne Bacrot ve Teimur Radjabov ile yapılan söyleşileri resmi sitede bulabilirsiniz.

FIDE Grand Prix Sayfası    Bakü 2008 Turnuva Sayfası

2.Tur: Hazırlıksızlığa ve Erken Beraberliğe Kırmızı Kart

Grischuk-Karjakin partisinde Rus büyükusta erkenden beraberliğe razı olmasının nedenini resmi siteye göre şu sözlerle açıklıyor: "Bir futbol maçında iki veya üç oyuncunun kırmızı kart gördüğü bir durummuş gibi hissetim." Basın toplantısında Geoffrey Borg ve Zurab Azmairparashvili teknik danışmanın, oyuncuların mücadele etmeyi istemedikleri ve sürekli şahı tercih ettikleri durumlarda gerekli olmadığını söyledilerse de Grischuk bu görüşü kabul etmedi. Zaten, kötü hazırlandığı ve Beyaz taşlarla berabere yapmasının yeterince büyük bir ceza olduğunu söyledi.

Inarkiev-Mamedyarov partisinde elit turnuvalarda genellikle beklenenin altında perforamans gösteren Mamedyarov konumu fazla zorladı ve kalite geride kayıp duruma düştü. Böylece Inarkiev de galibiyete uzandı.

Svidler-Carlsen partisi berabere sona ererken, beyaz hafif bir üstünlük elde ettiyse de konumunu geliştirecek fırsatı bulamadı ve beraberliğe razı oldu. Svidler de "Sofya Kuralı" ile ilgili olarak bu kuralı desteklediğini, kuralın beraberlikleri engellemek için değil, kısa beraberlikleri önlemek için olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz günlerde, Merida'da düzenlenen Ruy Lopez Turnuvası'nın kazanan Michael Adams (aynı zamanda Avrupa Kulüpler Kupası Linex Magic Merida'nı oyuncusu, Cheparinov ve Kamsky gibi...ilginç bir not) Grand Prix'deki iddiasını takım arkadaşını yenerek gösterdi. Ivan Cheparinov'u kendi stiline uygun bir şekilde güzel bir partiyle alt ederek liderliği paylaşır konuma geldi.

Wang Yue-Gahimov partisinde Çinli büyükusta bir üstünlük ele geçirdiyse de Beşiktaş'ın geçtiğimiz yıl İş Bankası Satranç Ligi'nde şampiyonluğa ulaşmasında önemli rol oynayan Gashimov iyi bir karşıoyun buldu ve konum daha sonra iki tarafın da rakip kampa geçiş bulamadığı bir hale geldi. Böylece taraflar beraberlikte anlaştılar.

David Navara, ikinci kez üst üste siyah oynadı ve Kamsky karşısında iyi bir savunma ile beraberliğe ulaştı. Hafif altta olan konumda parti boyunca rakibinin kazanç olanağı elde etmesine izin vermedi ve Kamsky de masadan yarım puanla ayrılmak zorunda kaldı.

Bacrot-Radjabov mücadelesinde Sveshnikov'daki uzmanlığını bir kez daha gösteren Azeri büyükusta, evindeki turnuvada ilk galibiyetini aldı.

1.Tur: Kazanan Renk Siyah

Birinci turda ilk sona eren parti Mamedyarov-Svidler mücadelesi olurken resmi websitesine göre iki tarafın da birbirlerine ufak sürprizler hazırladığı parti siyahın aktif oyunu sonucunda sürekli şah ile berabere sona erdi. Radjabov-Adams mücadelesinde siyah konumu rahatlıkla eşitledikten sonra girişimi de elde etmeye çalıştı; ancak Radjabov konumu basitleştirerek beraberliğe ulaştı.

Resmi sitede yer alan habere göre ilk günün en güzel partisi Bakü Grand Prix'nin resmi yorumcusu GM Sergey Shipov'a göre Inarkiev-Kamsky'di. Breyer Ruy Lopez'de Kamsky güzel bir piyon fedasıyla güçlü bir atağa başladı; fakat Inarkiev de iyi karşılık verdi. Partinin sonunda yaptığı hayatyla 2007 Dünya Kupası Şampiyonu'nun hücumuna karşı koyamayan Inarkiev bir hata daha yaptı ve partiyi kaybetti.

Karjakin-Navara mücadelesinde ilginç durumda kazanç şansları elde eden Karjakin, zaman sıkışmasında beraberliğe razı olmak durumunda kaldı.Cheparinov-Grischuk partisinde, Topalov'un sekondantı olan Cheparinov açılıştaki hamleleri karıştırınca hata yaptı ve zor bir konumda kaldı. Grischuk bu hatayı iyi değerlendirdi ve kazanca gitti.Gashimov-Bacrot mücadelesined, Azeri büyükusta kazanca çok yaklaştıysa da kazanan hamle olan 52.Şe5! 'i kaçırınca Bacrot yarım puanı rakibinden kopardı.Carlsen-Wang Yue patisinde eşit konumda çok hafif bir üstünlüğü olan turnuvanın en yüksek ratinglisi Carlsen kazancı zorladıysa da Wang Yue iyi savundu ve en sonunda berabere yaptı.

Birinci tur haberlerini Chessvibes'in editörü Peter Doggers'ın sunumuyla birinci tur haberlerinden izleyebilirsiniz.